THEPOWERGAME
Μία «σκυταλοδρομία» νομοσχεδίων και υπουργικών πράξεων που ξεκινούν άμεσα και θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι, έχουν ως στόχο την ψηφιακή και θεσμική αναβάθμιση των υποδομών της κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου, ενόψει της επόμενης μέρας.
Η «ομάδα Ζαββού» του υπουργείου Οικονομίας, σε συνεργασία με διακεκριμένους διεθνείς καθηγητές Πανεπιστημίου, έρχεται σε επαφή με όλους τους θεσμούς, από την πλέον αρμόδια DGCom, έως όλους τους φορείς που ασχολούνται με αντίστοιχης εμβέλειας θέματα (την Κεντρική Τράπεζα, τον ESM, ακόμη και το ΔΝΤ) προκειμένου να φέρει σε πέρας, το συντομότερο δυνατό, την εκ βάθρων μεταρρύθμιση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου, προσαρμοσμένη στις αρχές του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση).
Στο πλαίσιο αυτό, εντός του θέρους και με απαρχή τον Ιούνιο, μία σειρά από νομοσχέδια και πράξεις είναι στην τελική φάση της διαδικασίας.
Πέραν του νομοσχεδίου Ηρακλής ΙΙ, που είναι ήδη έτοιμο, με τις εγκρίσεις των θεσμών και της DGCom (και το οποίο θα κατετίθετο στη Βουλή τέλη Μαΐου, αλλά με μια μικρή καθυστέρηση, αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο) υπάρχουν τα εξής ανοιχτά μέτωπα:
— Η αναθεώρηση του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ΤΧΣ)
— Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την Τράπεζα Αττικής αναφορικά με την ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου
— Η σύσταση ενός κεντρικού Μητρώου που θα συμβάλλει στη διεύρυνση της δευτερογενούς αγοράς Npl’s (Central Credit Registry)το οποίο θα εξασφαλίζει διαφάνεια, δίνοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να βλέπουν το πιστωτικό ιστορικό κάθε δανειολήπτη.
— Μέχρι τις 17 Ιουλίου θα πρέπει όλες οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο να έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις Αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης που έχουν υιοθετηθεί εδώ και ένα χρόνο στο πλαίσιο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας, με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
— Μετά από περίπου 10 μήνες διαπραγμάτευσης μεταξύ φορέων και κυβέρνησης, είναι ήδη έτοιμος ο Νόμος για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο που στοχεύει σε προστασία μικροεπενδυτών σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή πτώχευσης ΑΧΕ, ΕΛΔΕ, ΑΕΔΑΚ. Είχε να τροποποιηθεί από το 1998.
Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται προς διαβούλευση.
— Επίσης, εντός του Ιουνίου αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας που διέπει την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στόχος είναι ως το τέλος του έτους, να έχει καλυφθεί νομικά αφού θα έχει προηγηθεί διαβούλευση.
Πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει την ανεξαρτησία των δομών και θα θωρακίσει την αγορά τόσο εποπτικά όσο και θεσμικά, σε μία περίοδο όπου τα «φώτα» θα πέσουν στην αγορά και λόγω της προσδοκώμενης υψηλής ανάπτυξης που θα ενισχυθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι τομές στο χώρο αυτό είναι πολύ ουσιώδεις και αφορούν από τον έλεγχο και την απόδοση ποινών έως τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
—Νομοθεσία για καλυμμένες ομολογίες (Coverdbonds) που προβλέπει την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας σε όλες τις υιοθετημένες Κοινοτικές Οδηγίες.
Είναι σαφές -όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας- ότι βασικό στοιχείο του νέου λειτουργικού και εποπτικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου δεν είναι άλλος από την ανάκτηση της αξιοπιστίας και τη βελτίωση της διαφάνειας.
Πέραν του ρόλου του τραπεζικού συστήματος που θα πρέπει να συμβάλλει με τη σειρά του στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με περισσότερη εξωστρέφεια, θα πρέπει και η ίδια η κεφαλαιαγορά να παίξει ενεργό ρόλο στην ανάταξη του τραπεζικού συστήματος.