Θυμίζει εποχές προ κρίσης. Όταν οι τράπεζες πρωτοστατούσαν σε deals, είχαν την εξωστρέφεια «σημαία», τα Βαλκάνια και η Νοτιοανατολική Ευρώπη είχε διαστάσεις «Ελ Ντοράντο» και οι συγχωνεύσεις δεν αφορούσαν μόνο μικρές εξαγορές, αλλά οδηγούσαν ακόμη και σε αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης. Ακόμη και ανάμεσα σε τραπεζικούς ομίλους, ακόμη και αν κάποιες από αυτές, όπως εκείνη η περίφημη προσέγγιση ανάμεσα σε Εθνική και Alpha Bank -προσωπικό, όπως αποδείχτηκε, όραμα των Θεόδωρου Καρατζά και Ιωάννη Κωστόπουλου και μόνο- που τελικά δεν ευοδώθηκε. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης.
Το 2025 μπήκε πολύ δυναμικά για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, που έχει αδράξει και με το παραπάνω το συγκριτικό πλεονέκτημα του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της χώρας, σε επίπεδα που απέχουν μακράν από το μέσο όρο άλλων κρατών μελών. Με κέρδη, που γράφουν και θα συνεχίσουν να γράφουν από τη συνεχιζόμενη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των δανείων τους, παρά τις πιέσεις στα έσοδα από τόκους (που ακόμη δεν φάνηκε στους ισολογισμούς) και με πολλαπλά έσοδα από προμήθειες εργασιών σε bancassurance και asset management, που θα κορυφωθούν ακόμη παραπάνω, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν και απαντούν για το πώς θα εκμεταλλευθούν το υπερβάλλον κεφάλαιο, την πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτουν.
Η λογική είναι ενιαία: το επιπλέον κεφάλαιο θα γυρίσει πίσω στον μέτοχο. Θα ανεβάσει την αξία της μετοχής. Με διττό τρόπο: με επιβράβευση στη μορφή του payout, που θα στηριχθεί κυρίως στην οργανική ανάπτυξη, αλλά και inorganically. Δηλαδή, από εξαγορές.
Κάθε τραπεζικός όμιλος έχει δώσει την κατεύθυνση στην οποία θέλει να κινηθεί. Κάποιοι έχουν ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις (Eurobank – Ελληνική, Alpha Bank – Flexfin και AstroBank), άλλοι είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις (Πειραιώς – Εθνική Ασφαλιστική με συζητήσεις με CVC fund) και άλλοι, όπως η Εθνική Τράπεζα, έχει απίστευτα υψηλό απόθεμα κεφαλαίων, αλλά δεν έχει ακόμη κάτι ώριμο να ανακοινώσει.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μπορούν να αποδείξουν το επίπεδο κεφαλαίων, αν και σημασία έχει η πρόβλεψη στην προοπτική της τριετίας. Ενδεικτικά, η Εθνική έχει τον υψηλότερο σήμερα δείκτη CET I στο 18,3% και όπως επεσήμανε ο CEO, Παύλος Μυλωνάς «γνωρίζουμε ότι έχουμε τη δύναμη του πυρός, έχουμε όμως και την πειθαρχία να περιμένουμε την κατάλληλη ευκαιρία». Στις ευκαιρίες που θα αναζητηθούν, παράμετρος θα αποτελέσει ή το μέγεθος, ή οι συνέργειες στο πελατολόγιο, οι νέες συμπληρωματικές αγορές και τα τυχόν πλεονεκτήματα σε τεχνολογία και innovation.
Ακολουθεί η Alpha Bank με CET I 16,3% και ένα απόθεμα κεφαλαίων έως 2 δισ. ευρώ που δυνητικά μπορεί να πάει σε εξαγορές, όπως ανέφερε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αξιοποιούμε το πλεονάζον κεφάλαιο ταυτόχρονα». Τι άλλο να πει η Alpha, που μέσα σε λιγότερο από ένα δίμηνο ανακοίνωσε την εξαγορά της Flexfin στο χώρο του factoring και τη συγχώνευση με την ABC Factors που δημιουργούν προοπτική για άνω του 1 δισ. ευρώ εργασίες στο franchise – καθώς και την πολύ νωπή συμφωνία εξαγοράς της AstroBank.
Με δείκτη CET I στο 15,7% η Eurobank σκέφτεται τα επόμενα βήματα εξαγορών, ενώ ελέγχει ήδη σχεδόν το 100% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο κι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει και την εξαγορά της CNP ασφαλιστικής. «Παράλληλα, υπάρχει ένα απόθεμα 1,5 δισ. ευρώ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξαγορές, στοχευμένες, στο χώρο των ασφαλειών, του asset management, αλλά και των τραπεζών» όπως ανέφερε σχετικά ο CEO της Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, διευκρινίζοντας ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι χώρες παρουσίας του Ομίλου (Βουλγαρία, Κύπρος αλλά και Λουξεμβούργο). Ειδικά για συνεργασίες στο χώρο του wealth, το Λουξεμβούργο αποτελεί ιδεατό χώρο.
Από πλευράς κατάταξης κεφαλαιακής επάρκειας, τη σκυτάλη λαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς, με δείκτη CETΙ 14,7%. O CEO της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου είναι σε διαπραγματεύσεις με το CVC για την απόκτηση του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής, διεκδικώντας μερίδιο και έσοδα από μία αγορά συνεχώς αναπτυσσόμενη. Όπως είπε χαρακτηριστικά «το bancassurnace είναι πλέον ένας χώρος σε ανάπτυξη που παρουσιάζει στρατηγικό πλεονέκτημα για ανάπτυξη κερδών και πολλαπλασιασμό εσόδων». Όμως δεν είναι μόνο η Εθνική Ασφαλιστική το deal της χρονιάς στο οποίο προσδοκά η Πειραιώς. Ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα θα είναι η έναρξη λειτουργίας της Snappi, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, της πρώτης ελληνικής neobank.
Ο τρίτος μήνας του έτους μόλις ξεκίνησε δημιουργώντας προσδοκίες ότι τα ανοιχτά μέτωπα εξαγορών θα κλείσουν σύντομα (ειδικά η συμφωνία με την Εθνική Ασφαλιστική εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου) και οι αναλυτές έχουν την πεποίθηση ότι «κάτι άλλο μεγάλο ετοιμάζεται» από μεγάλο ελληνικό τραπεζικό όμιλο. Η Κύπρος είναι μια αγορά που προσελκύει κεφάλαια και είναι φιλική για επενδύσεις, με την Eurobank και την Alpha να χτίζουν ήδη θέση με πλεονέκτημα (πρώτη και τρίτη θέση), με την Τράπεζα Κύπρου να σχεδιάζει ενδεχομένως τις επόμενες κινήσεις της, μετά την εισαγωγή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στο περιθώριο των εξελίξεων των big 4, η Attica Bank επιταχύνει τη συγχώνευση με την Παγκρήτια, πιστή στη δέσμευσή της για τη δημιουργία του πέμπτου μεγαλύτερου πόλου που όπως συχνά έχει αναφέρει η CEO της Τράπεζας, Ελένη Βρετού «θα εντείνει τον ανταγωνισμό προς όφελος πελατών». Μια νέα τράπεζα γεννιέται και το όνομα αυτής αναμένεται να ανακοινωθεί το καλοκαίρι.
Διαβάστε επίσης
Ουκρανία: Ναυάγιο στις συνομιλίες Τραμπ & Ζελένσκι για τα ορυκτά
Τέμπη: Λαοθάλασσα σε πόλεις όλης της χώρας, μεγαλειώδεις οι συγκεντρώσεις