Δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης στις μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό είναι ορατός και οι κίνδυνοι βρίσκονται προς την καθοδική πλευρά, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα.
«Η νομισματική πολιτική συνεχίζει να ασκεί καθοδική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, μια επίδραση που είναι ολοένα και λιγότερο απαραίτητη, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο και η εσωτερική ζήτηση παραμένει αδύναμη», ανέφερε σε ομιλία του το Σάββατο στο Τορίνο. «Μια λιγότερο αποφασιστική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα.»
Η ΕΚΤ εξετάζει τον ρυθμό μείωσης του κόστους δανεισμού, με τις αγορές να προεξοφλούν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων έως ότου το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει το 2% στα μέσα του έτους. Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 125 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο, ενώ οι διαμορφωτές πολιτικής έχουν αφήσει ελάχιστες αμφιβολίες για μια νέα μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Ωστόσο, η πορεία μετά από αυτή την κίνηση παραμένει ασαφής.
Ο πληθωρισμός, που διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Ιανουάριο, αναμένεται να φτάσει με βιώσιμο τρόπο τον στόχο του 2% το 2025. Παρόλα αυτά, κάποιοι αξιωματούχοι ανησυχούν για ανοδικούς κινδύνους λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και των εμπορικών δασμών, ενώ άλλοι εκφράζουν φόβους ότι η αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο.
Ο Πανέτα τόνισε πως το κόστος δανεισμού πλησιάζει το «ουδέτερο επιτόκιο», ένα επίπεδο που ούτε περιορίζει ούτε ενισχύει την οικονομία. Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό κλίνουν περισσότερο προς την καθοδική πλευρά.
«Αυτή τη στιγμή, ο κύριος καθοδικός κίνδυνος για τον πληθωρισμό είναι η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε. «Αυτό επιτείνεται από τους κινδύνους που προκύπτουν από την αύξηση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων» σε δολάρια και γιεν.
Οι προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία
Ο Πανέτα υπογράμμισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά από διεθνείς προκλήσεις, όπως η πιθανότητα εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για την ενίσχυση της ανάπτυξης, πρότεινε την αύξηση και τη βελτίωση των επενδύσεων από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
«Η Ευρώπη χρειάζεται αυτό που πρόσφατα αποκάλεσα “Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Παραγωγικότητας”», δήλωσε. «Αυτό δεν σημαίνει δημιουργία δημοσιονομικής ένωσης, εισαγωγή Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών ή καθιέρωση μηχανισμών συστηματικών μεταβιβάσεων μεταξύ των χωρών. Αντίθετα, συνεπάγεται τη θέσπιση ενός κοινού προγράμματος δαπανών.»
Αναφερόμενος στην Ιταλία, σημείωσε ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,5% το 2023 – ή 0,7% αν ληφθούν υπόψη ημερολογιακές προσαρμογές – ποσοστό χαμηλότερο από την κυβερνητική πρόβλεψη του 1%. Ωστόσο, η Τράπεζα της Ιταλίας εκτιμά ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης τους επόμενους μήνες.
Διαβάστε επίσης
Χατζηδάκης: Γιατί δεν θα δώσουμε αναδρομικά και δώρα
Βλάχικα της Ελλάδας: Πλατφόρμα καταγράφει τη γλώσσα των Βλάχων