THEPOWERGAME
Χρονιά με δυνατό αποτύπωμα σε νέα δάνεια θα είναι για τον επιχειρηματικό τομέα η φετινή, αν και έως έναν βαθμό, όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, θα την επισκιάσει η ώθηση του 2024. Μια ώθηση που οφείλεται σε συγκεκριμένα, μεμονωμένα και μη επαναλαμβανόμενα deals, σε επενδυτικές συμφωνίες-ορόσημα στο ελληνικό επιχειρείν, που έλαβαν χώρα την περσινή χρονιά.
Το πρώτο δίμηνο ήδη «τρέχει» και αντίστοιχα «τρέχουν» οι ρυθμοί στα επιχειρηματικά δάνεια, σε όσα νοούνται κάτω από την ταμπέλα του corporate, άρα μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι τα δάνεια των μικρομεσαίων ή των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι στα όρια της λιανικής τραπεζικής. Δάνεια κάτω από τα κανάλια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), αλλά και εκτός αυτού, αυτόνομες χρηματοδοτήσεις έργων που υποστηρίζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Οι εκτιμήσεις για την πιστωτική επέκταση της επιχειρηματικής πίστης το 2025 δεν αποκλίνουν από τις αρχικές προβλέψεις, που μιλούν για 2-2,5 δισ. ευρώ ανά τραπεζικό όμιλο, άρα χοντρικά πάνω από 10 δισ. ευρώ. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων στην ελληνική αγορά -τα εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν σήμερα οι τράπεζες στο ενεργητικό τους- είναι κατά προσέγγιση 84 δισ. ευρώ, όταν έναν χρόνο νωρίτερα (Φεβρουάριος 2024) ήταν 74,510 δισ. ευρώ.
Πέρυσι η καθαρή πιστωτική επέκταση, δηλαδή όλα τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν, αφαιρουμένων των αποπληρωμών, ανήλθε σε 10 δισ. ευρώ. Για φέτος η αγορά προσβλέπει σε επιπλέον καθαρή αύξηση των νέων εκταμιεύσεων κατά 2 δισ. ευρώ, άρα σε συνολικό στόχο καθαρής πιστωτικής επέκτασης περίπου της τάξεως των 12 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, για όλο το τραπεζικό σύστημα φυσικά.
Αν αυτό ευοδωθεί -κάτι το οποίο δεν έχει λόγο να ανατραπεί-, η φετινή χρονιά θα συνεχίσει το ράλι των νέων εκταμιεύσεων στο corporate, με διψήφιο ποσοστό πιστωτικής επέκτασης, το οποίο εκτιμάται περίπου στο 11%-12%, με τη ζήτηση να παραμείνει σταθερά ενεργή.
Αν κάτι θα είχε κάποιος να προσάψει στο προφίλ της πιστωτικής επέκτασης του 2025, αυτό θα ήταν ότι μοιάζει λιγότερο δυνατό από το αντίστοιχο περσινό. Στη σύγκριση αυτήν δεν έχει παίξει ρόλο η ζήτηση αυτή καθαυτή, καθώς δεν έχουν πέσει ούτε οι ρυθμοί, ούτε οι ανάγκες των επιχειρήσεων για νέα κεφάλαια, αλλά το γεγονός ότι το 2024 έγιναν κάποια «κομβικής σημασίας και ύψους» δάνεια, που άφησαν ένα ισχυρό αποτύπωμα στην επιχειρηματική πίστη. Δάνεια όπως του project εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τη Masdar ή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το έργο της Αττικής Οδού, που από μόνα τους έδωσαν μια γερή ώθηση, ανεβάζοντας την ένταση και τα υπόλοιπα στις πιστώσεις εταιρικής χρηματοδότησης. Μόνο για καθένα από τα δύο αυτά projects οι μεγάλες τράπεζες έδωσαν 600 εκατ. ευρώ εκάστη, ενώ, συμμετείχαν και μικρότερες. Μόνο το δάνειο για την Αττική Οδό πλησίασε τα 2,6 δισ. ευρώ, όσο στοχεύει συνολικά ο κάθε τραπεζικός όμιλος ως πιστωτική επέκταση (χωρίς αποπληρωμές).
Ο Δεκέμβριος -τελευταίος μήνας για τον οποίον υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία- έκλεισε με ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 14% αποκλειστικά στον χώρο της επιχειρηματικής πίστης (με υπόλοιπα 83,7 δισ. ευρώ) και καθαρή μηνιαία ροή 2,891 δισ. ευρώ. Έναν μήνα νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2004, η πιστωτική επέκταση ήταν 16,2% σε ετήσια βάση, με θετική καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,898 δισ. ευρώ. Σε ένα δεκαπενθήμερο περίπου, στις 27 Φεβρουαρίου, αναμένονται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιανουάριο του 2025, με τους τραπεζίτες να περιμένουν να δουν το συνολικό αποτύπωμα.
Τα δάνεια στο corporate banking, πάντως, είναι αυτά που σε μεγάλο βαθμό κινητοποιούν την αγορά, διευκολύνοντας και προμηνύοντας νέες επενδύσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης εξακολουθεί και παίζει σημαίνοντα ρόλο, σίγουρα, όμως, δεν είναι μόνον αυτό. Οι τραπεζίτες είναι αισιόδοξοι για την πορεία του έτους, κι ας ήταν πιο… γενναιόδωρο το 2024.
Διαβάστε επίσης
Έκρηξη ενδιαφέροντος για τα παλιά και διατηρητέα ακίνητα του κέντρου
Σπίτι μου 2: “Καραμπόλες” στις αιτήσεις από τα λιγοστά σπίτια στην αγορά
Ποιες προκλήσεις φρενάρουν την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα