THEPOWERGAME
Ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στο podcast Odd Lots του Bloomberg, αναφέρθηκε σε μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής κρίσης και της απειλής δασμών από τις ΗΠΑ.
Ο Λέιν τόνισε ότι η ΕΚΤ θα εξετάζει προσεκτικά τα οικονομικά δεδομένα όταν αποφασίζει για το μέγεθος των μειώσεων του κόστους δανεισμού και δεν θα εστιάζει ιδιαίτερα στο λεγόμενο «ουδέτερο επιτόκιο».
«Καθώς τα επιτόκια προσεγγίζουν ένα επίπεδο που δεν επιβαρύνει πλέον την οικονομική ανάπτυξη, η συζήτηση σχετικά με αυτό το θεωρητικό όριο χάνει κάποια σημασία», δήλωσε ο Λέιν. Είπε ότι η έννοια ήταν πιο χρήσιμη όταν ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε και οι αξιωματούχοι έπρεπε να σηματοδοτήσουν την αποφασιστικότητά τους να τον επαναφέρουν στο στόχο τους.
«Είναι σημαντικό να έχουμε αφηγηματικά πλαίσια, και ένα από τα αφηγηματικά πλαίσια είναι όταν ο πληθωρισμός είναι πολύ πάνω από το 2%, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι η νομισματική πολιτική θα είναι περιοριστική», δήλωσε ο Λέιν. «Τώρα, καθώς πλησιάζουμε σε αυτή τη ζώνη, ας μη μιλάμε για ουδετερότητα, ας μιλάμε για το τι είναι κατάλληλο».
Τα σχόλια του Λέιν προστίθενται σε μια εντεινόμενη συζήτηση σχετικά με το πόσο περαιτέρω θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης πλησιάζει τον στόχο του. Οι αξιωματούχοι έχουν μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων πέντε φορές από τον Ιούνιο, στο 2,75%. Οι αγορές στοιχηματίζουν σε τουλάχιστον τρεις ακόμη κινήσεις φέτος.
Μέχρι τώρα, η ΕΚΤ έχει περιγράψει τη στάση πολιτικής της ως «περιοριστική», με αρκετούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να πέσει σε ουδέτερα -αν όχι εντελώς τονωτικά- επίπεδα. Το πρόβλημα είναι ότι το ουδέτερο είναι δύσκολο να παρατηρηθεί σε πραγματικό χρόνο.
Από την τελευταία φορά που η ΕΚΤ καθόρισε τα επιτόκια στις 30 Ιανουαρίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Λουίς ντε Γκίντος και του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου Piero Cipollone, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη χρησιμότητα της έννοιας για τις αποφάσεις τους.
Οι παρατηρήσεις υπογραμμίζουν πόσο γρήγορα εξελίσσεται η συζήτηση. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα ένα νέο έγγραφο του προσωπικού με μια επικαιροποιημένη εκτίμηση της ουδετερότητας, το οποίο, όπως είπε, θα χρησιμεύσει ως βάση για μελλοντικές αποφάσεις.
Ο Λέιν πρότεινε να επικεντρωθούμε σε πιο απτά σημεία δεδομένων.
«Τι βλέπουμε στα δεδομένα τιμολόγησης; Τι βλέπουμε στα δεδομένα δραστηριότητας; Τι βλέπουμε στη μετάδοση;» είπε. «Από άποψη πολιτικής, η έμφαση που δίνουμε είναι πραγματικά στην ευελιξία. Η ενεργειακή κατάσταση αλλάζει. Μπορεί να αλλάξει και πάλι προς οποιαδήποτε κατεύθυνση τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.
Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 2,5% τον Ιανουάριο, με τις υποκείμενες πιέσεις να διατηρούνται σταθερές και την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών – βασικό σημείο εστίασης τους τελευταίους μήνες – να υποχωρεί μόνο λίγο.
Η Λέιν δήλωσε ακόμη ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο «ήρθε ηπιότερα από ό,τι θα περίμενα», προσθέτοντας ότι «αρκετά σύντομα θα επιστρέψουμε στον στόχο μας του 2%».
Διαβάστε επίσης
Nova: Εκτός διεκδίκησης οι Άραβες, εντός ο Ντράγκαν Σόλακ
Ξεκινά η διαδικασία για το νέo Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής
“Γκάζι” στoν αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας