THEPOWERGAME
Τη δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου παροχής μικροπιστώσεων οι οποίες θα είναι χωρίς καμία χρέωση μέχρι και 45 ημέρες, ανακοίνωσε η διοίκηση της Viva Wallet. Τις μικροπιστώσεις θα δίνει η Viva Bank, ενώ αυτές θα είναι άτοκες και χωρίς αμοιβή μέχρι και 45 ημέρες.
Στην περίπτωση που η πίστωση ξεπερνά τις 45 ημέρες, τότε η εταιρεία θα επιβάλλει χρέωση η οποία θα αντιστοιχεί σε euribor συν 3%. Βεβαίως, ο δανειζόμενος δεν θα είναι «άγνωστος» στον δανειστή, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της πίστωσης θα είναι η σύμβασή του με το σύστημα πληρωμών της Viva Payments, ήτοι της Viva Bank, μετά την απορρόφηση της πρώτης από την δεύτερη.
Έτσι η Viva Bank θα γνωρίζει την πιστοληπτική ικανότητα του κάθε πελάτη, τις εισπράξεις, τις εποχικές διακυμάνσεις του τζίρου κ.λπ. Επιπλέον, καθώς η Viva bank έχει εξουσιοδοτηθεί από ΑΑΔΕ για να παρέχει φοροσήμανση των συναλλαγών, θα έχει και εικόνα των συναλλαγών εκείνων που γίνονται χωρίς τη χρήση κάρτας.
Ωστόσο δεν θα είναι μόνον αυτό το πλεονέκτημα σε αυτή συνεργασία που ξεκινά για την Ελλάδα και άλλες 5 χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Viva Wallet, Γιάννης Λάριος, ο έμπορος-λήπτης του δανείου μπορεί αν θέλει να αποπληρώνει την πίστωση μέσω του συστήματος πληρωμών που διαθέτει. Μπορεί για παράδειγμα να δώσει εντολή, κάθε ημέρα να παρακρατείται ένα ποσοστό επί των εισπράξεων του, μέχρι και την εξόφλησή του.
Το δάνειο που θα μπορεί να λάβει μια ΜμΕ με τη διαδικασία αυτή, θα είναι κατά το μέγιστο μέχρι το 12% του ετήσιου τζίρου της. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται στο τζίρο που κάνει μια επιχείρησης μέσα σε 45 ημέρες, εφόσον αυτός θα ήταν κατανεμημένος ισόποσα σε κάθε μέρα. Ο κάτοχος του συστήματος πληρωμών της Viva Bank, θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα πληρωμών του, αν είναι επιλέξιμος για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Δεν θα χρειάζεται καν να την ζητήσει. Η χρηματοδότηση θα υπάρχει εκεί, είτε την αξιοποιήσει, είτε όχι.
«Στην οθόνη του θα εμφανίζεται ένα κουμπί που, αν το πατήσει, θα μπορεί να λάβει ένα συγκεκριμένο ποσόν που θα εγκρίνει η τράπεζα», είπε ο Γιάννης Λάριος. Το ποσό θα εκταμιεύεται άμεσα και ο δανειολήπτης θα το έχει διαθέσιμο στο λογαριασμό του. Όπως είπανε τα στελέχη της εταιρείας, τα ποσά που θα δανείζονται οι επιχειρήσεις θα είναι μικροποσά της τάξης των 5.000 έως 10.000 ευρώ, ποσά που ξεφεύγουν από το ραντάρ των μεγάλων και συστημικών τραπεζών.
Βεβαίως, τα στελέχη της Viva Bank δεν θα πουν «όχι» σε μεγαλύτερα δάνεια και ότι στόχος τους είναι με τον τρόπο αυτό να παράσχουν πάνω από 2 δισ. ευρώ πιστώσεις στα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης σημείωσαν ότι όσοι έμποροι-πελάτες της Viva Bank διατηρούν καταθετικούς (όχι απαραίτητα προθεσμίας) λογαριασμούς στην Viva Bank, θα λαμβάνουν επιτόκιο 2%.
Όπως εξήγησαν στελέχη της εταιρείας, η πολιτική αυτή στόχο έχει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε 23 + 1 χώρες. Πρόκειται για 23 χώρες – μέλη της Ε.Ε. όπου η εταιρεία διαθέτει άδεια τραπεζικών δραστηριοτήτων, και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου διαθέτει άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος. Στόχος της Viva Bank είναι με τα πιστωτικά αυτά ανοίγματα αυτά, αλλά και με τις νέες υπηρεσίες και τεχνολογίες πληρωμών (tap–on–phone, tap–on–device κ.λπ.) να καταφέρει τον πενταπλασιασμό των εσόδων της στην επόμενη τριετία.
Η Viva Wallet ανακοίνωσε ότι το 2024 θα έχει ενοποιημένα έσοδα 205,8 εκατ. ευρώ, το 2025 θα καταστεί κερδοφόρος καθώς πλέον έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις που απαιτούνταν για την επέκτασή της, ενώ μέχρι το 2028 θα έχει εισέλθει στην αμερικανική αφορά και πιθανώς, εφόσον οι συνθήκες θα το επιτρέψουν, στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Η εταιρεία έχει μπει ακόμη και στη αγορά των τερματικών POS, και συνεργάζεται με τουρκική εταιρεία η οποία θα της κατασκευάσει τις ειδικές συσκευές για την υποστήριξη των συστημάτων πληρωμών με μεγάλες οθόνες κ.λπ. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της, πριν καταλήξουν στην τουρκική εταιρεία, είχαν ερευνήσει την ελληνική αγορά για μια τέτοια κατασκευή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Διαβάστε επίσης
LVMH: Πουλάνε ξανά τα ρολόγια, τα κοσμήματα και η πολυτέλεια
Μήπως τελικά η φρενίτιδα για τα κρυπτονομίσματα στην Αμερική καταλήξει σε καταστροφή;
ΔΕΔΔΗΕ: Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ τα διζωνικά τιμολόγια