THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται να έχει περιθώρια για περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο του 2%, αλλά η διαδικασία απαιτεί προσοχή, δήλωσε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε σημαντικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να μας εμποδίσουν να πετύχουμε τον στόχο του 2%», ανέφερε σε συνέντευξή της στο κανάλι του Finanztip στο YouTube. «Αν αυτό ισχύει, πιθανότατα θα μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια».
Ωστόσο, τόνισε ότι «μετά τις απότομες μειώσεις των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες, πλησιάζουμε στο σημείο όπου πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο και σε ποιο βαθμό μπορούμε ακόμη να τα μειώσουμε».
Η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει ευρέως μια νέα μείωση κατά 0,25% στη συνεδρίασή της σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, μετά από τέσσερις παρόμοιες κινήσεις το 2024. Με τον πληθωρισμό να αναμένεται να φτάσει βιώσιμα το 2% φέτος, η προσοχή στρέφεται στην ασθενική οικονομία.
Οικονομολόγοι και επενδυτές προβλέπουν συνολική χαλάρωση κατά 100 μονάδες βάσης το 2025, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% από 3%. Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού παραμένει υψηλή, ειδικά λόγω της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.
Η Σνάμπελ δήλωσε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση καθιστά πολύ πιθανή μια εμπορική σύγκρουση, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές στην Ευρώπη, ιδιαίτερα αν η ΕΕ προβεί σε αντίποινα. «Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών εισαγωγών», ανέφερε.
Προς το παρόν, υπάρχουν λίγες πληροφορίες για τα σχέδια του Τραμπ, γεγονός που προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα και επηρεάζει αρνητικά την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Αυτό είναι «δηλητήριο» για την οικονομία, είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, «είμαστε σε καλό δρόμο και αναμένουμε να επιστρέψουμε στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό φέτος», τόνισε η Σνάμπελ. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να είχε αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα, όταν ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε το 2022 και το 2023.
«Ο εξαιρετικά υψηλός πληθωρισμός των τελευταίων ετών ήταν πολύ δύσκολος για πολλούς ανθρώπους. Μας πήρε σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα να αντιδράσουμε σε αυτόν», ανέφερε.
Για τη Γερμανία, η Σνάμπελ αναγνώρισε τρεις βασικές προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου: την υπέρβαση της διαρθρωτικής κρίσης της χώρας, τη διαχείριση της πράσινης μετάβασης και την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων.
Διαβάστε επίσης
Οι δισεκατομμυριούχοι που συναντούν τον Τραμπ στο Μαρ α Λάγκο
Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις του 2025 για την Ελλάδα
Renault: Ο γαλλικός γίγαντας ξεπερνά τους Γερμανούς ανταγωνιστές