THEPOWERGAME
Δύο από τις πιο ισχυρές φατρίες δισεκατομμυριούχων της Ιταλίας, οι Del Vecchios και ο Francesco Gaetano Caltagirone, με σημαντική παρουσία στην Banca Monte dei Paschi di Siena και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες, αναδεικνύονται οι βασικοί παίκτες εξουσίας στη μεγαλύτερη αναμόρφωση του τραπεζικού κλάδου της χώρας εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία.
Οι Del Vecchios, οι οποίοι ελέγχουν την EssilorLuxottica SA, κατασκευάστρια εταιρεία της Ray-Ban, και ο μεγιστάνας των κατασκευών Francesco Gaetano Caltagirone, έχουν και οι δύο δημιουργήσει μεγάλα μερίδια στην Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, την άλλοτε προβληματική τράπεζα, που πρόκειται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Μαζί οι οικογένειες διαθέτουν τώρα συνδυασμένες επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην Ιταλία -και σχεδιάζουν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, καθώς η ενοποίηση επιταχύνεται, σύμφωνα με τον Bloomberg.
Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στη δίνη μιας από τις πιο ασταθείς περιόδους στην πρόσφατη ιστορία, με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, να δίνει μάχη, προκειμένου οι επερχόμενες συμφωνίες συγχώνευσης ορισμένων από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς ομίλους της χώρας να μην αποτελέσουν τροχοπέδη για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico, μ’ ένα εθνικό χρέος άνω των 3 τρισ. ευρώ ή 137% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η κυβέρνηση της Ιταλίας «έχει έντονη ευαισθησία στην ανάγκη για μια σταθερή και αξιόπιστη βάση επενδυτών», στέλνοντας το μήνυμα τους Ιταλούς τραπεζίτες ότι «πρώτα έρχεται η Ιταλία». Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας βλέπει τη Monte Paschi ως έναν τρόπο για τη δημιουργία μιας τρίτης μεγάλης εθνικής τράπεζας, ενώ άλλοι δανειστές αναζητούν συμφωνίες για να υπερασπιστούν τις δικές τους επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι είναι συνήθως πιο «ευμετάβλητοι» και δεν δεσμεύονται από «εθνικές-πατριωτικές αγκυλώσεις», κατέχουν πλέον πάνω από το 30% του ανεξόφλητου ιταλικού χρέους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Μελόνι έχει πλέον απέναντί της μια ομάδα επενδυτών στην οποία αισθάνεται ότι έχει λιγότερη επιρροή, συνεχίζει το Politico. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο αναλυτής της Morningstar, Javier Rouillet, δήλωσε ότι είναι «λογικό» να επιθυμεί μια πιο «διαφοροποιημένη» βάση επενδυτών.
Μέσα σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι φατρίες των δισεκατομμυριούχων τοποθετούνται ώστε να ασκήσουν επιρροή σε οποιαδήποτε συμφωνία που αφορά τη Monte Paschi, διατηρώντας παράλληλα συμμετοχές σε ορισμένες από τις άλλες τράπεζες που πιθανώς εμπλέκονται σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Φέτος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας «πιθανότατα θα αλλάξει ουσιαστικά, ανοίγοντας τον δρόμο για ισχυρότερους παίκτες», ανέφερε η S&P Global Ratings σε έκθεσή της την Τετάρτη. «Η παρεμποδιστική δομή των μετόχων αρκετών τραπεζών θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση των συμφωνιών, αλλά η ενοποίηση φαίνεται να είναι αναπόφευκτη».
Ακόμη και για τα δεδομένα μιας από τις πιο δυναμικές τραπεζικές αγορές της Ευρώπης, η πρόσφατη δραστηριότητα ήταν φρενήρης. Στις αρχές Νοεμβρίου η Banco BPM SpA προσφέρθηκε να αγοράσει τη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων Anima Holding SpA, λίγες μόλις ημέρες πριν η κυβέρνηση επιλέξει την BPM και την Anima, μαζί με τις δύο οικογένειες δισεκατομμυριούχων, για να αγοράσουν μερίδιο της Paschi. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ακρογωνιαίος λίθος του κυβερνητικού σχεδίου για τη συνένωση της Paschi με την BPM, ώστε να δημιουργηθεί ένας ανταγωνιστής της UniCredit SpA και της Intesa Sanpaolo SpA, των δύο μεγαλύτερων τραπεζών.
Οι δύο οικογένειες κατέχουν μεγάλα μερίδια στην Generali
Μια αναμενόμενη σύνδεση μεταξύ των δραστηριοτήτων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ιταλίας Generali και της γαλλικής Natixis, η οποία, όπως δήλωσαν πηγές που επικαλείται το Bloomberg, είναι πιθανό να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του μήνα, αυξάνει τον θόρυβο. Οι δύο οικογένειες δισεκατομμυριούχων κατέχουν μεγάλα μερίδια στην Generali και ο Caltagirone έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να επηρεάσει τη στρατηγική της εταιρείας.
Η τοποθέτηση γύρω από την Paschi προκάλεσε σχεδόν άμεση αντίδραση από τον βετεράνο επενδυτικό τραπεζίτη και dealmaker Αντρέα Ορσέλ της UniCredit. Μόλις λίγες ημέρες μετά την πώληση της Paschi, ο διευθύνων σύμβουλος εξέπληξε τους επενδυτές με μια μη ζητηθείσα προσφορά ύψους 10 δισ. ευρώ για την Banco BPM. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ιδιαίτερα εκπληκτική, δεδομένου του ενδιαφέροντος του δανειστή για την Commerzbank.
Αν αυτή η κίνηση προβλημάτισε την ιταλική κυβέρνηση, λειτούργησε επίσης ως αλεξικέραυνο για τους άλλους να αξιολογήσουν τις θέσεις τους. Μεταξύ αυτών, η γαλλική τράπεζα Credit Agricole SA αγόρασε παράγωγα για να αυξήσει τη συμμετοχή της στην Banco BPM στο 15%.
Οι Del Vecchios και Caltagirone αύξησαν περαιτέρω τη διαπραγματευτική τους δύναμη με υψηλότερα μερίδια στην Paschi. Ο Caltagirone αγόρασε τον περασμένο μήνα περισσότερες μετοχές και έβαλε τον γιο του, Alessandro, στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Οι Del Vecchios αύξησαν το μερίδιό τους σε 9,8% και είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής της τράπεζας μετά την κυβέρνηση.
Το μεγάλο ερώτημα περιβάλλει τα σχέδια και τη μελλοντική στρατηγική των δύο οικογενειών. Βλέπουν τους εαυτούς τους κυρίως ως χρηματοοικονομικούς επενδυτές και αναζητούν επιχειρήσεις με δυνατότητες για υψηλές αποδόσεις και ανάπτυξη μέσω συμφωνιών, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Το σκεπτικό για την ενίσχυση των μεριδίων τους στην Paschi είναι να εξασφαλίσουν επιρροή σε οποιεσδήποτε συμφωνίες που αφορούν τον δανειστή, είπαν οι άνθρωποι.
Ο Caltagirone θεωρεί τον εαυτό του μακροπρόθεσμο επενδυτή με στρατηγική άποψη για τις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύει. Πιστεύει ότι η Paschi θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για έναν τρίτο ισχυρό εθνικό τραπεζικό όμιλο μετά την αναμόρφωσή της, ανέφεραν οι άνθρωποι. Αυτές οι φιλοδοξίες θα ταίριαζαν με τους στόχους της κυβέρνησης.
Και υπάρχει μια δόση πατριωτισμού, αναμεμειγμένη με την πολιτική πραγματικότητα, στις συναλλαγές τους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, επιθυμούν να βοηθήσουν στη στήριξη της ιταλικής οικονομίας, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Ο Caltagirone, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας Il Messaggero, λέγεται συγκεκριμένα ότι βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση Μελόνι.
Η Ρώμη -η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προσπαθεί να προστατεύσει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα- εξακολουθεί να κατέχει μειοψηφικό μερίδιο στην Paschi, το οποίο θα μπορούσε τελικά να πωληθεί. Η Anima -η οποία έχει ως βασικούς πελάτες την Paschi και την κρατική Poste Italiane SpA- θεωρείται κρίσιμη σε αυτό το σενάριο και μια συμφωνία στην οποία συμμετέχουν ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων και η Paschi είναι μια επιλογή που μπορεί να εξεταστεί, είπαν οι άνθρωποι.
Ενώ οι απόψεις των δύο οικογενειών για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ιταλίας συχνά ευθυγραμμίζονται, η λήψη αποφάσεων και οι επενδύσεις είναι ξεχωριστές και έχουν ανεξάρτητες απόψεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Ο Ορσέλ της UniCredit, αντίθετα, απέρριψε τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να σφυρηλατήσει νωρίτερα μια συμφωνία μεταξύ της τράπεζάς του και της Paschi. Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa δήλωσε ότι το μέγεθος του μεριδίου αγοράς της τράπεζας σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει περισσότερες συμφωνίες.
Υποστηρίζει ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο μπορεί να δημιουργήσουν αστάθεια, από την οποία μπορεί να επωφεληθεί η Intesa.
Καθώς ζυγίζουν τα επόμενα βήματά τους, ο 81χρονος Caltagirone και οι Del Vecchios, των οποίων ηγείται μέχρι το 2022 ο αείμνηστος πατριάρχης Leonardo, μπορούν να στηριχθούν σε μια τραπεζική ιστορία που εκτείνεται σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Η εταιρεία χαρτοφυλακίου του Caltagirone είναι ένας από τους κυριότερους ιταλικούς ιδιωτικούς βιομηχανικούς ομίλους και ο ίδιος έχει καθαρή περιουσία περίπου 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δραστηριοποιείται στους τομείς της παραγωγής τσιμέντου, των υποδομών, των εκδόσεων, της ακίνητης περιουσίας και της χρηματοδότησης.
Ο Ντελ Βέκιο χρησιμοποίησε την εταιρεία χαρτοφυλακίου του για να διαφοροποιήσει την περιουσία του στα χρηματοοικονομικά, τα οποία συνήθως αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα γυαλιά. Η αξία των συμμετοχών της οικογένειας Delfin ανέρχεται σήμερα σε περίπου 40 δισ. ευρώ, έπειτα από αύξηση 50% τα τελευταία δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τον Ιούνιο. Αλλά με την κληρονομιά του Del Vecchio να έχει μοιραστεί μεταξύ των κληρονόμων που εξακολουθούν να είναι διχασμένοι ως προς τη διαδοχή, η λήψη αποφάσεων κινδυνεύει να περιπλεχθεί.
Ο δισεκατομμυριούχος άφησε 2,15 εκατομμύρια μετοχές της EssilorLuxottica στον Francesco Milleri, ο οποίος έχει αναλάβει μεγάλο μέρος των εξουσιών επί της οικογενειακής περιουσίας. Ο Milleri ήταν διευθύνων σύμβουλος της EssilorLuxottica από το 2020 και τώρα είναι πρόεδρος της Delfin. Η πρόκλησή του είναι η συνέχιση του οράματος του δισεκατομμυριούχου, ιδίως δεδομένων των περίπλοκων σχέσεων με άλλα μέλη της οικογένειας.
Και ενώ οι τραπεζικές συμφωνίες των δύο οικογενειών ήταν συχνά μια οικονομική επιτυχία, είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα όταν προσπάθησαν να προωθήσουν μεγαλύτερες στρατηγικές αλλαγές.
Μια εκστρατεία του Caltagirone για την απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της Generali Philippe Donnet απέτυχε πριν από τρία χρόνια. Και μια συνδυασμένη προσπάθεια για την απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της Mediobanca, Alberto Nagel, ήταν επίσης ανεπιτυχής.
Ο Caltagirone δήλωσε ότι η εκστρατεία της Generali απέτυχε επειδή το σχέδιό του απορρίφθηκε από τους διεθνείς μετόχους, που «δεν αντιλήφθηκαν πλήρως πόσο αναγκαία είναι η αλλαγή». Ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι θα συνέχιζε να πιέζει για την αλλαγή αυτήν. «Για όσο διάστημα το βρίσκω λογικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καθώς η Generali είναι πιθανό να ανακοινώσει μια καίρια συμφωνία με τη Natixis για τη συνένωση των διαχειριστών περιουσιακών τους στοιχείων τις επόμενες ημέρες και το διοικητικό συμβούλιο της Generali πρόκειται να ανανεωθεί τον Μάιο, οι μεγιστάνες μπορεί να έχουν ακόμη περισσότερα να πουν. Πέρυσι η κυβέρνηση ενέκρινε έναν αμφιλεγόμενο νόμο, που δίνει στους μετόχους μεγαλύτερη εξουσία να καθορίζουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών, μια κίνηση που θεωρείται ένας τρόπος για τους επενδυτές να αποκτήσουν ισχυρότερο έλεγχο σε εταιρείες όπως η Mediobanca και η Generali.
Διαβάστε επίσης
Alter Ego: Από 3,70 έως 4 ευρώ το εύρος της τιμής διάθεσης
Βαθύ σκοτάδι στα οικονομικά κρατικών φορέων και ασφαλιστικών ταμείων
Ρεύμα: Γιατί είναι καλό νέο η αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής