THEPOWERGAME
Με την τελευταία για φέτος δημοπρασία εντόκων γραμματίων που λαμβάνει χώρα αύριο 31 Δεκεμβρίου, κλείνει η χρονιά των κρατικών εκδόσεων τίτλων και παράλληλα «σφραγίζονται» οι αποδόσεις του 2024 για την ευρύτερη έννοια της «λαϊκής» αποταμίευσης. Έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, που αποκαλούνται και ως «λαϊκά ομόλογα» και προθεσμιακές καταθέσεις, που αποτελούν τον πιο άμεσο ανταγωνιστή τους, είναι οι δύο προσφιλείς επιλογές του κοινού που επιθυμεί μια υψηλότερη απόδοση χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο.
Έτσι ακριβώς σκιαγραφούνται αυτές οι δύο εναλλακτικές, ως καθαρή επένδυση χωρίς ρίσκο αφού στην πρώτη περίπτωση, εκδότης είναι το ίδιο το κράτος (άρα μόνο στην περίπτωση χρεοκοπίας αποτελεί κίνδυνο -αν και οι μνήμες από το κούρεμα ομολόγων είναι ακόμη νωπές) και στη δεύτερη περίπτωση οι προθεσμιακές καταθέσεις είναι απολύτως εγγυημένες από το σύστημα εγγύησης καταθέσεων ακόμη και σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι στην όποια τράπεζα τηρούσε λογαριασμό ο πελάτης. Σενάρια επιστημονικής φαντασίας με βάση τη σημερινή υγεία του τραπεζικού συστήματος και τις προοπτικές του, αλλά που εν πάση περιπτώσει προσφέρουν πλήρη ασφάλεια και για τους πιο δύσπιστους πελάτες.
Οι zero risk επιλογές που έχουν λοιπόν οι αποταμιευτές στη διάθεσή τους παρουσιάζονται αναλυτικά ευθύς αμέσως. Το κοινό μέτρο σύγκρισης, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ του powergame.gr, είναι ότι πέραν της εγγύησης του ποσού της κατάθεσης και του προκαθορισμένου επιτοκίου απευθύνονται σε σχετικά «χαμηλά βαλάντια», δηλαδή σε όσους ενδιαφέρονται για αποταμίευση της τάξεως των 15.000 ευρώ – 20.000 ευρώ.
Για τα μεν έντοκα γραμμάτια, για όσους τηρούν ειδικό λογαριασμό (σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή) και συμμετάσχουν απευθείας στην αυριανή δημοπρασία, εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα της αγοράς χωρίς προμήθειες (όπως συμβαίνει και με τους θεσμικούς επενδυτές) υπάρχει το πλαφόν των 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο. Αν θέλουν να επενδύσουν μεγαλύτερη ρευστότητα σε έντοκα γραμμάτια, είτε της αυριανής έκδοσης είτε παλαιότερων εκδόσεων με διάφορες διάρκειες, θα πρέπει να τα αγοράσουν μέσα από τις τράπεζες, αφού ενημερωθούν για τις προσφερόμενες αποδόσεις (δευτερογενής αγορά). Υπενθυμίζεται ότι το τεράστιο πλεονέκτημα των εντόκων γραμματίων έναντι των προθεσμιακών είναι ότι στα πρώτα οι τόκοι δεν φορολογούνται. Στις καταθέσεις, οι τόκοι φορολογούνται με 15%.
Ως προς τις αποδόσεις, το τελικό επιτόκιο για τη νέα και τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων με την οποία κλείνει το 2024 (διάρκειας 13 εβδομάδων), θα διαμορφωθεί στην αυριανή δημοπρασία και θα ανακοινωθεί αμέσως μετά. Θεωρητικά, το επιτόκιο θα είναι σχετικά κοντά σε αυτό της προηγούμενης δημοπρασίας (2,63%), αλλά σαφώς χαμηλότερο. Οι εγγραφές ξεκινούν σήμερα (Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου) και θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025.
Είναι σαφές ότι όσο η διάρκεια επένδυσης μεγαλώνει τόσο τα επιτόκια βαίνουν μειούμενα, δεδομένου ότι λαμβάνουν υπ’ όψιν και τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων στις οποίες θα προχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες το 2025. Ο καθοδικός κύκλος επιτοκίων επηρεάζει την τιμολόγηση που ούτως ή άλλως διαφοροποιείται πάντα ανάλογα με το εύρος της χρονικής διάρκειας.
Έντοκα γραμμάτια Vs προθεσμιακές
Ενδεικτικά, με βάση τις πιο πρόσφατες εκδόσεις, αν κάποιος έκλεινε τα χρήματά του αγοράζοντας έντοκα γραμμάτια στη δημοπρασία πριν από τα Χριστούγεννα, το επιτόκιο ήταν 2,61% για ένα εξάμηνο (26 εβδομάδες) και 2,27% για ένα έτος (δηλαδή, για 52 εβδομάδες).
Στον αντίποδα, για όσους θα ήθελαν να κλείσουν τα χρήματά τους σε μια προθεσμιακή κατάθεση, οι επιλογές για ποσό 20.000 ευρώ είναι από 0,6% έως 2,50% για τη μικρότερη διάρκεια (3 μήνες) και από 0,8% έως 1,9% για διάρκεια 6 μηνών. Οριακά, στη διάρκεια του τριμήνου το επιτόκιο συγκλίνει με τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια -2,5% μάξιμουμ- (με τη διαφορά ότι φορολογείται).
Αναλυτικότερα, για ποσό 20.000 ευρώ και διάρκεια 3 μηνών, ενδεικτικές αποδόσεις προθεσμιακών είναι:
- Παγκρήτια και Attica Bank έως 2,5%
- Optima Bank 1,5%
- Alpha Bank έως 1,2%
- Τράπεζα Πειραιώς 0,9%
- Eurobank 1%
- Εθνική Τράπεζα 0,6%.
Αντίστοιχα, για το ίδιο ποσό και διάρκεια 6 μηνών, οι αποδόσεις ενδεικτικά διαφοροποιούνται ως εξής:
- Παγκρήτια και Attica Bank 1,7% – 1,9%
- Optima Bank 1,4%
- Alpha Bank 0,93% – 1%
- Τράπεζα Πειραιώς 0,75%
- Eurobank 0,85%
- Εθνική Τράπεζα 0,8%.
Διαβάστε επίσης
Η μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής: Μια απαγορευμένη συζήτηση
Arcane: Η επιτυχία των 250 εκατ. στο Netflix ήταν οικονομική αστοχία
Το “σαμποτάζ” στη Βαλτική, η Ρωσία και το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού