THEPOWERGAME
Έναν από τους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες στην ελληνική αγορά στοχεύει να έχει σύντομα η Εθνική Τράπεζα. Διαθέτοντας ήδη συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17,1% με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου και ειδικότερο δείκτη κεφαλαίων CET I 16%, η Τράπεζα εκτιμά ότι θα ενισχύσει ακόμη περαιτέρω το συνολικό δείκτη στο 18,8% στο τέλος του έτους, από την θετική επίπτωση της ολοκλήρωσης του του project Frontier (τιτλοποίηση) και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η διοίκηση της Τράπεζας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Παύλο Μυλωνά, διευκρίνισε στους αναλυτές ελληνικών και ξένων οίκων που παρακολούθησαν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ότι η τιτλοποίηση Frontier, ύψους 6 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο φέτος και θα συνοδευθεί και με επιπλέον κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης (νέες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις ύψους 1,5 δισ ευρώ).
Βελτίωση δεικτών NPEs, Cost of Risk και Return on Equity
Με βάση αυτά, ο στόχος για μείωση του δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων NPEs στο 6% για το 2022 είναι απόλυτα εφικτός. Σήμερα, ο δείκτης αυτός ανέρχεται σε 13,3%.
«Το 2021 βρίσκει την Εθνική σε ένα πολύ ισχυρό momentum», είπε χαρακτηριστικά ο ceo της Τράπεζας , αναφερόμενος στην αύξηση της κερδοφορίας κατά 42% το πρώτο τρίμηνο του έτους (στα 578 εκατ ευρώ), στην κατά 6% αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, στη βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και άλλων δεικτών. Συγκεκριμένα, ο
δείκτης αποδοτικότητας (ROE) των ιδίων κεφαλαίων θα ανέρχεται στο 9% στο τέλος του 2022 ενώ το κόστος ρίσκου θα μειωθεί ακόμη περισσότερο από τις 111 μονάδες βάσης που είχε ανέλθει το πρώτο τρίμηνο.
Με 10% θα τρέχει η οικονομική δραστηριότητα
Αναφερόμενη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η διοίκηση της Τράπεζας δεν κρύβει την αισιοδοξία της. Εκτιμά ότι από το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται δυναμική ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο από το δεύτερο εξάμηνο και μετά, δημιουργώντας προσδοκίες για ετήσια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας με ρυθμό 10% τα επόμενα χρόνια.
Στο μεταξύ, το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συμβάλει σημαντικά και σε ποοσοτσό πέραν του 3,6% στο ΑΕΠ της χώρας. Σημαντικό μερίδιο σε αυτό θα έχει ο κλάδος του τουρισμού, αλλά και των εξαγωγών. Ειδικά η ανάπτυξη από τον τουρισμό μπορεί να ξεπεράσει το 80%.
Νέα δάνεια και πορεία εξυπηρέτησης
Να σημειωθεί ότι η Εθνική έδωσε 1,1 δισ ευρώ νέα δάνεια το πρώτο τρίμηνο και έχει αναθεωρήσει ανοδικά τους στόχους της για το τρέχον έτος, με συνολικά υπόλοιπα δανείων ύψους 29,5 δισ. ευρώ.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η πλειοψηφία του συνόλου των δανείων της Τράπεζας δείχνουν να εξυπηρετούνται κανονικά και η τάση αυτή είναι εμφανής στα αποτελέσματα του τριμήνου.
Ελάχιστες οι επισφάλειες από τα μορατόρια
Στο μεταξύ, ενθαρρυντικά και καλύτερα του αναμενομένου είναι τα δάνεια που βγαίνουν από τα μορατόρια. Σύμφωνα με την παρουσίαση της Τράπεζας, από τα συνολικά 3 δισ ευρώ δάνεια που μπήκαν σε καθεστώς μορατορίων λόγω πανδημίας, το 50% δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξυπηρτέτησης, το 20% εντάχθηκε στο πρόγραμμα Γεφυρα (Ι και ΙΙ), ένα άλλο 20% χρειάστηκε λύσεις step up . Μόλις ένα ποσοστό, ίσως και μικρότερο του 10% από τα 3 δισ ευρώ, θεωρείται ότι είναι υψηλού ρίσκου για νέες επισφάλειες.