THEPOWERGAME
O Αντρέα Ορσέλ, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για το Βερολίνο και τη Ρώμη όσο επιμένει να φλερτάρει με την ιδέα εξαγοράς της Commerzbank, μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Γερμανία, και της Banco BPM, της τέταρτης ισχυρότερης τράπεζας στην Ιταλία. Οι αντιδράσεις των κυβερνώντων στη Γερμανία και την Ιταλία καταδεικνύουν τα πολιτικά εμπόδια που παρεμβάλλονται σε μια περαιτέρω ενοποίηση του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη, την ώρα που εντείνεται ο ανταγωνισμός από τις αγορές κεφαλαίου των ΗΠΑ.
Ο Ορσέλ και η UniCredit επιχειρούν να ανακατέψουν την τραπεζική τράπουλα της Ευρώπης σε μια περίοδο που κυριαρχεί ο ευρωσκεπτικισμός. Ο ίδιος ο CEO της UniCredit, σε άρθρο του στους Financial Times, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας ότι η τραπεζική ένωση θα σώσει την Ευρώπη, καθώς αποτελεί το κομβικό βήμα για να γεφυρωθεί το χάσμα ανταγωνιστικότητας και επενδύσεων με τις ΗΠΑ.
Το παρασκήνιο με την εξαγορά της Commerzbank
Η δυσαρέσκεια του Βερολίνου είναι τόσο μεγάλη που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπύχνερ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η UniCredit θα μειώσει το μερίδιο που κατέχει στην Commerzbank όταν ο Ορσέλ κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Στην Ιταλία, ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της εθνικιστικής Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι, αντιπροτείνει τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με την ένωση της Banco BPM και της Monte die Paschi di Sienna (MPS).
Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς εξερευνά διάφορες φόρμουλες για να μπλοκάρει την εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit, καθώς βρίσκεται σε δυσχερή θέση εν όψει των πρόωρων εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου, με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να αναδύεται σ’ ένα από τα ισχυρότερα κόμματα. Αν μη τι άλλο, το γερμανικό κράτος είναι ο 2ος μεγαλύτερος μέτοχος στην Commerzbank με μερίδιο 12,11%. Σε αυτήν τη φάση, η UniCredit κατέχει απευθείας το 9,5% των μετοχών της Commerzbank και ένα επιπλέον 18,5% μέσω της αγοράς παραγώγων.
Το Βερολίνο, ενδεχομένως, να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας καθώς η γερμανική τράπεζα χρηματοδοτεί τον αμυντικό κλάδο της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico. Ο κυβερνητικός συνασπισμός σκοπεύει, επίσης, να ισχυριστεί πως η UniCredit -η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία- δεν αποτελεί καθόλου ευρωπαϊκή οντότητα, καθώς το ήμισυ των μετοχών της ελέγχονται από φορείς σε ΗΠΑ και Βρετανία. Για να επεκτείνει το μερίδιο της στην Commerzbank στο 28%, η UniCredit χρειάζεται την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διότι ισχύει πλαφόν 9,9%. Η UniCredit τόνισε πως το τοπίο θα έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2025 εφόσον ενεργοποιήθηκε η διαδικασία για την εξέταση του αιτήματός της.
Ο Ορσέλ, μάλιστα, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως θα αναμένει μέχρι το πέρας των εκλογών για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το μερίδιο του στην Commerzbank πάνω από το 30%, μια κίνηση που θα πυροδοτούσε επίσημα πρόταση εξαγοράς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η UniCredit δεν προτίθεται να αναδιπλώσει την παρουσία της στη Commerzbank από το 9,5% που κατέχει απευθείας σήμερα, γεγονός που δυσκολεύεται να αποδεχτεί η Γερμανία.
Η Unicredit και ο παράγοντας Μελόνι
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι δέχεται πιέσεις από την Κομισιόν να επαναφέρει την MPS στον ιδιωτικό κλάδο μετά τη διάσωσή της επί χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το μερίδιο του ιταλικού κράτους κυμαίνεται σήμερα σε κάτι χαμηλότερο του 12%. Η ιδανική φόρμουλα για να το επιτύχει θα ήταν η απορρόφηση της MPS από την Banco BPM, δημιουργώντας έναν νέο τραπεζικό όμιλο με ενεργητικό 340 δισ. ευρώ μετά την Intesa Sanpaolο με 900 δισ. ευρώ και την UniCredit με 800 δισ. ευρώ.
Οπότε η πρόταση της UniCredit για την εξαγορά της Banco BPM έναντι 10,1 δισ. ευρώ παρεμβαίνει στα σχέδια της κυβέρνησης Μελόνι. Υπάρχει, όμως, και ένα ακόμη πολιτικό κίνητρο. Η Λέγκα του Σαλβίνι διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με την BPM και μια συγχώνευση με την MPS, η οποία συσχετίζεται με την Ιταλική αριστερά, θα συμβόλιζε την επιβολή της μιας παράταξης στην άλλη.
Πηγές προσκείμενες στη Ρώμη αποκάλυψαν πρόσφατα πως και η κυβέρνηση Μελόνι εξετάζει να εκμεταλλευτεί την ισχύ της για να μπλοκάρει μια εξαγορά της Banco BPM από την UniCredit με γνώμονα τη θωράκιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα υπονόμευε τον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας, παρατηρούν αναλυτές της αγοράς.
Διαβάστε επίσης
Σπίτι Μου 2: 32 ερωταπαντήσεις και παραδείγματα
Eurobank Equities: Τιμή στόχος στα 11 ευρώ για την Dimand
Ο παγκόσμιος πόλεμος των EV πίσω από τον “γάμο” Honda & Nissan