THEPOWERGAME
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μείωσε το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, καθώς προσπάθησε να μείνει μπροστά από τις αναμενόμενες περικοπές από άλλες κεντρικές τράπεζες και να περιορίσει την άνοδο του ελβετικού φράγκου.
Η SNB μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της από 1% σε 0,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022. Περισσότερο από το 85% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν μικρότερη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, αν και οι αγορές είχαν προβλέψει μείωση κατά 50 μονάδες.
Η περικοπή ήταν η πιο απότομη πτώση στο κόστος δανεισμού από την έκτακτη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2015, όταν ξαφνικά εγκατέλειψε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ. “Η πληθωριστική πίεση μειώθηκε ξανά αυτό το τρίμηνο. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της SNB σήμερα λαμβάνει υπόψη αυτή την εξέλιξη”, ανέφερε η SNB.
«Η SNB θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική εάν χρειαστεί για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός παραμένει εντός του εύρους που συνάδει με τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα».
Η απόφαση της Πέμπτης ήταν η πρώτη υπό τον νέο Πρόεδρο της SNB, Μάρτιν Σλέγκελ, και επιτάχυνε την πολιτική του προκατόχου Thomas Jordan, ο οποίος επέβλεψε τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος. Κατέστη δυνατό λόγω του ασθενούς πληθωρισμού στην Ελβατία, ο οποίος ήταν 0,7% τον Νοέμβριο, και βρίσκεται εντός του εύρους στόχου 0-2% της SNB, το οποίο αποκαλεί σταθερότητα τιμών, από τον Μάιο του 2023.
Την ίδια ώρα εντείνονται τα διλήμματα στην ΕΚΤ, στη σκιά της πολιτικής και οικονομικής κρίσης σε Γαλλία και Γερμανία. Οι οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας επιδεινώνονται καθώς η κατάρρευση της κυβέρνησης και η κατάργηση του προϋπολογισμού της για το 2025 έρχονται να προστεθούν στους μήνες πολιτικής αναταραχής που έχουν ήδη χτυπήσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, προκαλώντας πονοκέφαλο στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ που πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη και θα σηματοδοτήσει περαιτέρω χαλάρωση με αρκετούς όμως αστερίσκους.
Καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν στοχεύει να ορίσει νέο πρωθυπουργό – πιθανότατα αργότερα την Πέμπτη – η χώρα βασίζεται σε μη δοκιμασμένη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης και διατάγματα που επιτρέπουν μόνο ζωτικές δαπάνες και αμετάβλητη φορολογία από τον Ιανουάριο.
Οι σκοτεινές προοπτικές στη Γαλλία είναι ένα περαιτέρω πλήγμα για την Ευρώπη καθώς αγωνίζεται να ανακάμψει από τη σκληρότερη άνοδο του πληθωρισμού εδώ και χρόνια. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, αντιμετωπίζει επίσης ένα αβέβαιο μέλλον με την κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού που ενδέχεται να οδηγήσει σε εκλογές τον Φεβρουάριο και σε μια παρατεταμένη περίοδο σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης
Τουρισμός: Άνοιγμα σε νέες αγορές το 2025 με πρώτο στόχο την Ινδία
Τι δείχνει το Market Test για τον αγωγό υδρογόνου Ελλάδας Βουλγαρίας