THEPOWERGAME
Περισσότερο ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα θέλει η Τράπεζα της Ελλάδος, που θεωρεί ότι το αντίδοτο σε κάθε παρέμβαση, φόρο ή οποιαδήποτε άλλη ιδέα επιβολής μέτρου είναι μόνο ο υγιής ανταγωνισμός. Αυτός θα είναι ο άξονας δράσης προσεχώς και σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν και οι ίδιες οι τράπεζες, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί τελευταίως.
Τα παραπάνω διαβεβαιώνουν προς το powergame.gr πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή όλο το παρασκήνιο που έμεινε στην επικαιρότητα, προκαλώντας ανησυχία εντός και εκτός Ελλάδος, σχετικά με τις υπαρκτές αρχικά σκέψεις ενός σεναρίου έκτακτης φορολογίας στα τραπεζικά κέρδη, που τελικά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ως μη γενόμενο.
Ο ανταγωνισμός είναι κατά την Τράπεζα της Ελλάδος η συνταγή για φθηνότερες χρεώσεις και καλύτερες προμήθειες στο τραπεζικό σύστημα, προς όφελος του συναλλασσόμενου κοινού και του μέσου δανειολήπτη, που είτε ως μικρή επιχείρηση, είτε ως νοικοκυριό, διαμαρτύρεται καθημερινά για το ύψος των προμηθειών και για τη δυσκολία λήψης ενός στεγαστικού δανείου. «Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μικρότερες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων στην Ευρώπη και με απόσταση από τη δεύτερη χώρα», επισημαίνει κορυφαίος παράγοντας, για να προσθέσει το γεγονός ότι «η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο spread ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων, καθώς και από τις υψηλότερες προμήθειες».
Μόνο τυχαίο δεν είναι το παράδειγμα μεταφοράς πίστωσης από γνωστές τράπεζες της ευρωζώνης, όπου για έμβασμα 100.000 ευρώ η προμήθεια ήταν μόλις… 30 cents, όταν ανάμεσα σε δύο ελληνικές τράπεζες η προμήθεια ήταν 3 ευρώ για συναλλαγή ύψους 300 ευρώ.
Βέβαια, προσπαθώντας να προωθήσουν τα συνδρομητικά πακέτα συναλλαγών, οι τράπεζες υπενθυμίζουν ότι μπορεί ο καταναλωτής να έχει μια σειρά δωρεάν συναλλαγών, με μηδενική προμήθεια, αναλόγως του πακέτου που θα επιλέξει, με μηνιαία συνδρομή. Αλλά αυτή η διάσταση δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί από το ελληνικό κοινό, που βλέπει ανεξήγητα υψηλές χρεώσεις στις συναλλαγές του, ειδικά όταν χρησιμοποιεί τα εναλλακτικά δίκτυα, το moblile banking, τις κάρτες και τα wallets. «Είναι σαν να τιμωρείται το ίδιο το κοινό που στράφηκε στα ψηφιακά μέσα έπειτα από παρότρυνση του ίδιου του τραπεζικού κλάδου», αναφέρουν πηγές της αγοράς.
Έναν μήνα πριν φύγει το 2024, η μέριμνα του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά, να βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη, να αυξηθούν οι πιστώσεις στη στεγαστική πίστη και τη χρηματοδότηση των ΜμΕ. Και βήμα-βήμα να εμπλουτισθεί, να αναβαθμιστεί και να «στηθεί στα πόδια του» ως εθνικό σύστημα πληρωμών account to account το πολυεργαλείο IRIS, το οποίο θα επεκταθεί ως υποχρεωτικό μέσο πληρωμής και στις μεγάλες επιχειρήσεις από την άνοιξη του 2025.
Τράπεζες: Η ιστορία ενός φόρου που δεν επιβλήθηκε
Ως προς την ιστορία ενός φόρου που τελικά δεν επιβλήθηκε, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν στο powergame.gr ότι το πολιτικό σύστημα συνειδητοποίησε ότι η πιθανότητα μιας έκτακτης φορολόγησης στα κέρδη των τραπεζών είναι επιβλαβής στη φάση αυτήν του τραπεζικού συστήματος, το οποίο είναι αντιμέτωπο με προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο. Προκλήσεις που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική σταθερότητα παγκοσμίως, μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και εν αναμονή της αμερικανικής πολιτικής δασμών.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ιδέα ενός έκτακτου φόρου ήταν η χειρότερη «απειλή» για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα πάντα με την Τράπεζα της Ελλάδος, και αυτό για τους εξής λόγους:
- η καταστρατήγηση ή αλλαγή του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) που έχει γίνει νόμος και που έχει λάβει την έγκριση του SSM θα χτυπούσε σε θέματα αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς,
- ειδικά σε μια χρονιά που η σταδιακή αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες προσέλκυσε μια σειρά δυνατά ονόματα long term και άλλων επενδυτών, που πίστεψαν στη σταθερότητα των κανόνων και των νόμων της αγοράς του ελληνικού συστήματος,
- θα έθετε επιπλέον ζητήματα αναξιοπιστίας απέναντι σε μετόχους που έδειξαν εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες στήριξαν κατά τη διάρκεια αυξήσεων κεφαλαίων και που τώρα αντί για ανταμοιβή με επιστροφή αξίας, θα βρίσκονταν ενώπιον μιας τιμωρητικής ανατροπής δεδομένων,
- η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη όσον αφορά τα τεκταινόμενα στο διεθνές περιβάλλον. Οι κραδασμοί που υπάρχουν σε γεωπολιτικό επίπεδο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη κρίση χρηματοοικονομικής σταθερότητας, που θα μεταδιδόταν σαν ντόμινο από χώρα σε χώρα, απειλώντας τους όποιους αδύναμους κρίκους,
- η οποία κρίση με τη σειρά της θα μπορούσε να επηρεάσει τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, τα οποία ναι μεν σήμερα είναι υψηλά (στο πλαίσιο εκδόσεων MREL), αλλά με δεδομένο ότι το 40% των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών είναι απαίτηση (αναβαλλόμενη φορολογία), αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις αντοχές που υπάρχουν.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, που εκ του ρόλου τους εστιάζουν στην επαγρύπνιση, στην παρατήρηση και τα έγκαιρα alerts, ναι μεν δεν ανησυχούν, θεωρώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι «στα καλύτερά τους», από πλευράς αποτελεσμάτων, αλλά τονίζουν την επιτακτική ανάγκη όξυνσης του ανταγωνισμού ως αντιδότου σε κάθε στρέβλωση ή πρόβλημα που διαπιστώνεται στις σχέσεις των τραπεζών με το συναλλασσόμενο κοινό. Με πρώτο στη λίστα το ύψος των προμηθειών.
Διαβάστε επίσης
ΤτΕ: 7,8% αυξημένες οι τιμές των διαμερισμάτων το γ’ τρίμηνο
Apple TV: Οι καλύτερες σειρές και ταινίες που έχουν ανέβει
Αποθήκευση ενέργειας: Η χαρτογράφηση της ευρωπαϊκής αγοράς των 62 GW