THEPOWERGAME
Το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάρτιν Κάζακς, τόνισε σε δηλώσεις του πως η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή είναι σχεδόν υπό έλεγχο.
Σε συνέντευξή του σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Λετονίας, ο Κάζακς είπε: «Την επόμενη εβδομάδα έχουμε τη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ και κατά τη γνώμη μου πρέπει να πάρουμε την απόφαση να μειώσουμε τα επιτόκια». «Βλέπουμε ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού σύντομα θα τελειώσει και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια», πρόσθεσε.
Μια τέτοια κίνηση αναφορικά με τα επιτόκια είναι ευρέως αναμενόμενη εν όψει της συνεδρίασης της 12ης Δεκεμβρίου και θα είναι η τέταρτη στον κύκλο χαλάρωσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Το τι θα ακολουθήσει ωστόσο μετά από αυτό είναι λιγότερο σαφές, καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα επισκιάζει τις προοπτικές.
«Φυσικά, η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή, φυσικά δεν γνωρίζουμε τα πρώτα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ όταν αναλάβει καθήκοντα. Οι δασμοί θα μπορούσαν επίσης να επιβραδύνουν ξανά την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά φαίνεται ότι αυτή κινείται από το χαμηλότερο σημείο της προς τα πάνω», σχολίασε ο Κάζακς.
Μιλώντας σε ξεχωριστή συνέντευξη στους Financial Times, ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των πιθανών αμερικανικών εμπορικών δασμών θα μπορούσε να επηρεάσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη «και προς τις δύο κατευθύνσεις».
«Θα είναι πολύ σημαντικό, νομίζω, να μην πούμε ότι υπάρχει απαραίτητα καθαρή κλίση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε σε ένα podcast των FT που μεταδόθηκε τη Δευτέρα. «Μπορώ να απαριθμήσω αποπληθωριστικούς παράγοντες, μπορώ να απαριθμήσω κάποιους πληθωριστικούς παράγοντες. Και έπειτα, όταν βάλεις όλα αυτά μαζί, το τι ακριβώς θα συμβεί θα εξαρτηθεί πολύ από την ακριβή ακολουθία των γεγονότων», τόνισε.
Διαβάστε επίσης
Ποιας ηλικίας είναι οι κατοικίες που πωλούνται μέσω του “Σπίτι μου 2”
Πεδίο μάχης τα crypto: Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ελβετία τρέχουν να προλάβουν τον Τραμπ
Τήλος: Η επόμενη ημέρα με το βλέμμα σε ανθεκτικότητα και καινοτομία