THEPOWERGAME
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πρέπει να διακινδυνεύσει να ακολουθήσει τον λάθος δρόμο των σχεδίων για κατάργηση των κανόνων Βασιλεία ΙΙΙ που απεργάζονται οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Υπογράμμισε πως οποιαδήποτε πίεση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τους ενισχυμένους κανόνες Βασιλεία ΙΙΙ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα πάει στραβά και προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν να ακολουθήσουν αυτόν τον «λάθος δρόμο».
«Η Ευρώπη θα πρέπει να εφαρμόσει τη Βασιλεία ΙΙΙ, εκτός εάν είναι αντιπαραγωγικές», δήλωσε ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο Λονδίνο. «Υποψιάζομαι ότι μια απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν αυτούς τους κανόνες θα είναι λάθος. Η Ευρώπη δεν πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση».
Οι νέοι κανόνες για τα τραπεζικά κεφάλαια, γνωστοί ως Basel endgame ή Basel 3.1, θα επιβάλλουν αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις στις τράπεζες για προστασία από μελλοντικές κρίσεις, καθώς μαίνεται η συζήτηση για τα επιτόκια της ΕΚΤ και τις αποφάσεις στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Χώρες σε όλο τον κόσμο έπρεπε να τις εφαρμόσουν ταυτόχρονα, αλλά κάποιες διαφοροποιήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που επέλεξαν έκτοτε τα δικά τους χρονοδιαγράμματα, ωθώντας τράπεζες σε άλλες περιοχές όπως στην Ευρώπη να διαμαρτυρηθούν για πιθανά μειονεκτήματα στην κούρσα του ανταγωνισμού.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει πει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφαρμόζει αυστηρότερους κανόνες από τους άλλους, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ιταλία Φάμπιο Πανέτα, έχει προειδοποιήσει ενάντια σε μια «κούρσα προς τα κάτω με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ».
Μακρόν καλεί ΕΕ να καθυστερήσει τη Βασιλεία ΙΙΙ
Στο πλαίσιο των διευρυμένων ανησυχιών στην κούρσα του ανταγωνισμού για τις τράπεζες σήκωσε το γάντι ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε την Κομισιόν να «συγχρονίσει» το ρυθμιστικό πλαίσιο με τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να μην εφαρμόζονται συγκριτικά αυστηρότεροι κανόνες στο χρηματοπιστωτικό πεδίο. «Αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τους Αμερικανούς, πρέπει να συγχρονίσουμε δύο πράγματα: α) πρέπει να προσπαθήσουμε να απωθήσουμε τους ρυθμιστικούς κανονισμούς που κινούνται πολύ γρήγορα σε ορισμένους τομείς και β) πρέπει να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στην ίδια κλίμακα» είπε ο Μακρόν.
Ο Μακρόν μιλούσε σε πάνελ στο Παρίσι πριν από μερικές ημέρες για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε παρουσιάσει μια ατζέντα νωρίτερα φέτος για το πώς να αξιοποιηθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ και να ενσωματωθεί ο χρηματοπιστωτικός της τομέας. Ο Μακρόν έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τα συμπεράσματα του Ντράγκι, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για ένα σύστημα τραπεζικής εποπτείας σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο Μακρόν έβαλε επίσης στο στόχαστρο τους κανόνες για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες, λέγοντας ότι «προσέθεσαν πολλούς περιορισμούς στους τραπεζίτες και τους ασφαλιστές».
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι εάν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια ένωση κεφαλαιαγορών εντός 18 μηνών, μια μικρότερη ομάδα κρατών-μελών θα μπορούσε να συγκεντρωθεί για να καταλήξει σε συμφωνία, προειδοποιώντας για διχασμό στην ΕΕ και στο μέτωπο της τραπεζικής αγοράς.
Η ΕΚΤ και το γεωπολιτικό ρίσκο
Την ίδια ώρα, μια ακόμα παράμετρος ανεβαίνει ψηλά στην ατζέντα: το γεωπολιτικό ρίσκο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προγραμματίζει να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τις τράπεζες σχετικά με την έκθεσή τους σε γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς η επικεφαλής της του φορέα εποπτείας SSM, Κλάουντια Μπουχ ενισχύει την επιρροή της στον θεσμό.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αναβαθμίσει τον επόμενο μήνα τη σημασία των ενδεχόμενων επιπτώσεων από πολιτικά γεγονότα, όπως οι πόλεμοι, στη ετήσια λίστα των εποπτικών προτεραιοτήτων της για τα επόμενα χρόνια, αναφέρει το Bloomberg. Αυτό θα συνεπάγεται αυξημένα αιτήματα για πληροφορίες, καθώς και επιτόπιους ελέγχους στις τράπεζες, σύμφωνα με κάποια από αυτά τα άτομα, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμα καθώς η κίνηση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Η απόφαση του ρυθμιστή να εντείνει την εποπτεία των γεωπολιτικών κινδύνων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επεκτάσεις της δουλειάς της, από τότε που η Κλάουντια Μπουχ, διάδοχος του Αντρέα Ενρία στο τιμόνι του SSM, ανέλαβε την ηγεσία στα τέλη της χρονιάς. Έρχεται, επίσης, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τα οικονομικά σοκ που προκαλούνται από τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, καθώς και από ενδεχόμενες εμπορικές συγκρούσεις διεθνώς λόγω υψηλότερων δασμών υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Διαβάστε επίσης
Φοροδιαφυγή: Τα νέα εργαλεία για την πάταξή της και πώς τα κρίνουν οι πολίτες
Γιάννης Αντετοκούνμπο: ”Mπαίνει” στο γυναικείο μπάσκετ μέσω venture capital
Πρώτες Ύλες: Ζητούνται επενδύσεις 2,7 δισ. ευρώ έως το 2030