THEPOWERGAME
Με στόχο να πρωταγωνιστήσει στη χρηματοδοτική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διεκδικώντας μεγάλο μερίδιο διάθεσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και διαθέτοντας άπλετη παρουσία ρευστότητας, η Τράπεζα Πειραιώς «ανοίγει τις πόρτες της» για νέα δάνεια.
Εκτιμώντας ότι η νέα πιστωτική επέκταση θα αντισταθμίσει τα κόστη της εξυγίανσης των NPEs, η μεγαλύτερη σήμερα ελληνική τράπεζα σχεδιάζει να δώσει φέτος δάνεια ύψους 5,7 δις ευρώ, έχοντας ήδη δείξει ένα πρώτο δείγμα γραφής το πρώτο τρίμηνο φέτος, με νέα δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Όπως επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου – απαντώντας σε ερωτήματα Ελλήνων και ξένων αναλυτών κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα αποτελέσματα τριμήνου – το 2022 αναμένεται να δοθούν 6 δισ. ευρώ νέα δάνεια, το 2023, άλλα 6,5 δις ευρώ και ακόμη περισσότερα το 2024, εξασφαλίζοντας για την ελληνική οικονομία, ένα συνολικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων που υπερβαίνει τα 18,2 δις ευρώ για την προσεχή τριετία.
Moratoria, Γέφυρα και νέες επισφάλειες
Ικανοποιημένη είναι η διοίκηση της Τράπεζας και από τα δάνεια σε μορατόρια, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ έχουν ήδη βγει από το καθεστώς αυτό και άλλα 1,1 δισ. ευρώ είναι ενεργά. Εξ αυτών των συνολικά 6,1 δις ευρώ δανείων που μπήκαν σε μορατόρια, τα 3,6 δις ευρώ αφορούν επιχειρήσεις και τα 2,5 δις ευρώ νοικοκυριά. Από όλα αυτά, ένα 9% έχει καταστεί μη εξηπηρετούμενο και εκτιμάται ότι μάξιμουμ άλλο ένα 10% θα καταστεί επισφαλές. Σε γενικές γραμμές, το 40% των δανείων αυτών είναι σε ρύθμιση ήδη και ίσως ένα ποσοστό 30% από αυτά χρειασθεί λύσεις step up ή ενταχθεί στο Γέφυρα ΙΙ. Επίσης, ένα 10% του συνόλου εντάχθηκαν στο Γέφυρα Ι.
Η ιστορία της κεφαλαιακής ενίσχυσης και οι νέοι στόχοι
Λίγες εβδομάδες πριν, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 1,4 δις ευρώ ( εκ των οποίων τα 800 εκατ ευρώ έχουν ήδη διασφαλισθεί).
Με την αύξηση αυτή, όπως διευκρίνισε στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές ο κ. Χρήστος Μεγάλου, επιταχύνεται το σχέδιο πλήρους εξυγίανσης από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και γίνεται εφικτός ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό NPEs μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Με τη ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας και τη βελτίωση της ηγετικής θέσης Τράπεζας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, θα μπορούμε να πετύχουμε Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων πάνω από 10%, είπε μετ’ επιτάσεως ο CEO της Τράπεζας.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι pro forma σε 17,5% ( που αν συμπεριηφθούν οι τιτλοποιήσεις Vega- Phoenix θα είναι 16,5%) και ο δείκτης CETI είναι 15,4%.
Τιτλοποιήσεις, πωλήσεις συνολικού ύψους 19,5 δισ. ευρώ
Το ξεκαθάρισμα των NPEs βασίζεται σε 4 άξονες και έχει ήδη ξεκινήσει. Κατ αρχήν, η τιτλοποίηση Phoneix συνολικού ύψους 2 δισ ευρώ που έχει ήδη υπογραφεί και κλείνει άμεσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ακολουθεί η τιτλοποίηση
Vega συνολικού ύψους 5 δισ ευρώ που επίσης έχει υπογραφεί και κλείνει άμεσα εντός του δευτέρου τριμήνου.
Τρίτη στη σειρά η τιτλοποίηση Sunrise που αφορά δάνεια συνολικού ύψους 7 δις ευρώ η οποία πλησιάζει στο να κλείσει, με ορίζοντα να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όπως αντίστοιχα και η τιτλοποίηση Sunrise II, που αφορά δάνεια ύψους 4 δις ευρώ και που επίσης εκτιμάται ότι θα κλείσει εντός του έτους, προς το τέλος της χρονιάς.
Πέραν των τιτλοποιήσεων αυτών, προγραμματίζονται και πωλήσεις χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ για το υπόλοιπο του έτους, εκ των οποίων ένα κομμάτι, που αφορά το leasing ενδεχομένως κλείσει και το τρίμηνο φέτος. Ένα άλλο κομμάτι από τις πωλήσεις αυτές αφορά ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο δανείων και αναμένεται να κλείσει στο τέλος του έτους.