THEPOWERGAME
Ο Αντικυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Ντέιβ Ράμσντεν, δήλωσε ότι θα σκεφτόταν να ψηφίσει υπέρ ταχύτερων μειώσεων των επιτοκίων αν η αβεβαιότητα γύρω από τη βρετανική οικονομία αποσαφηνιστεί τους επόμενους μήνες.
Σε μια ημέρα που τα επίσημα δεδομένα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, ο υπεύθυνος για τον καθορισμό των επιτοκίων ανέφερε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Λιντς ότι, παρ’ όλα αυτά, αναμένει ότι η οικονομία θα «συνεχίσει να εξομαλύνεται», με μια συνεχιζόμενη τάση για «χαμηλό και σχετικά σταθερό πληθωρισμό».
Στη συνέχεια είπε ότι, ενώ υποστηρίζει τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής για αργές μειώσεις στο κόστος δανεισμού λόγω των συνεχιζόμενων οικονομικών αβεβαιοτήτων — συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης των Εργατικών τον περασμένο μήνα — θα εξετάσει μια «λιγότερο σταδιακή προσέγγιση» εάν τα στοιχεία αρχίσουν να «δείχνουν πιο σαφώς προς περαιτέρω αποπληθωριστικές πιέσεις».
Οι δηλώσεις του Ράμσντεν υποδεικνύουν ότι ανησυχεί λιγότερο για τις εγχώριες πιέσεις τιμών σε σχέση με άλλους υπεύθυνους καθορισμού επιτοκίων, τοποθετώντας τον πιο κοντά στην «γερακίσια» πλευρά της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC), αλλά δείχνουν ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις πληθωριστικές απειλές, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς στις ΗΠΑ, συγκρατεί την υποστήριξή του για μειώσεις των επιτοκίων.
Οι υπεύθυνοι καθορισμού των επιτοκίων έχουν περιοριστεί από την απειλή ενός νέου εμπορικού πολέμου που θα μπορούσε να προκαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και από τον προϋπολογισμό της Υπουργού Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, της 30ής Οκτωβρίου, ο οποίος περιλάμβανε μέτρα που αύξησαν το κόστος για τις επιχειρήσεις.
Ο Ράμσντεν ήταν ένας από τους δύο μόνο υπεύθυνους καθορισμού των επιτοκίων που υποστήριξαν μειώσεις πριν από την πλειοψηφία που ψήφισε για την πρώτη μείωση τον Αύγουστο. Από τότε, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει χαλαρώσει την πολιτική μόνο μία φορά ακόμη νωρίτερα αυτόν τον μήνα και οι έμποροι αναμένουν ελάχιστη χαλάρωση, μόλις 50 μονάδες βάσης, το επόμενο 12μηνο.
Ο Ράμσντεν δήλωσε ότι οι δημοσιευμένες προβλέψεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής για ανάπτυξη και πληθωρισμό πάνω από τον στόχο για τα επόμενα δύο χρόνια είναι «ρεαλιστικές». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι «τουλάχιστον εξίσου πιθανό» η διαδικασία αποπληθωρισμού να διατηρήσει την πρόσφατη τάση της, κάτι που είναι συμβατό με περισσότερη συμμετρία στους μισθούς και την τιμολόγηση, με λιγότερες εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις.
Ο Ράμσντεν προέβλεψε επίσης ότι η αύξηση των μισθών είναι πιο πιθανό να είναι κοντά στο 2% παρά στο 4%, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελέσει έναν «κρίσιμο παράγοντα» για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών — ο οποίος παρακολουθείται στενά από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Διαβάστε επίσης
Economist: Πιθανή η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα το 2025
Αυτοί οι 5 σεφ κατέχουν τα σκήπτρα του αμερικανικού fine dining
Ταμείο Απανθρακοποίησης: Δύναμη πυρός 3 δισ. για το πρασίνισμα των νησιών