THEPOWERGAME
Μια 16ετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, το αναθεωρημένο πλαίσιο της Επιτροπής της Βασιλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών εξακολουθεί να προβληματίζει τον τραπεζικό κόσμο. Υψηλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αδυνατούν να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία από έρευνα που δείχνει πως τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας για τις ισχυρότερες τράπεζες στην Ευρωζώνη θα αυξάνονταν σε διψήφια ποσοστά, εάν ακολουθούσαν τους ίδιους κανόνες με τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ.
Το δίλημμα μεγεθύνεται εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να χαλαρώσουν ή ακόμη και να εγκαταλείψουν κάποιες πτυχές από τη Βασιλεία ΙΙΙ. Είναι ένα ισχυρό ενδεχόμενο εάν αναλογιστεί κάποιος πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει υποσχεθεί χαλάρωση των κανόνων σε διαφόρους κλάδους της οικονομίας. Τη διαμάχη αυτή που εκτυλίσσεται στους κόλπους της ΕΚΤ έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι Financial Times. Δυο πηγές της βρετανικής εφημερίδας αποκάλυψαν πως τα ελάχιστα κριτήρια για την κεφαλαιακή επάρκεια των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ε.Ε θα αυξάνονταν σε διψήφια ποσοστά, εάν εφαρμόζονταν η μεθοδολογία που επιβάλλεται να χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές στις ΗΠΑ, ώστε να ανταπεξέλθουν στους κανόνες της Επιτροπής της Βασιλείας, σύμφωνα με έρευνα των αρμοδίων της ΕΚΤ.
Το αναθεωρημένο πλαίσιο της Επιτροπής της Βασιλείας προϋποθέτει για τις ισχυρότερες τράπεζες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού να διατηρούν -εκτός των βασικών δεικτών για την κεφαλαιακή τους επάρκεια- στην άκρη πρόσθετα κεφάλαια ανάλογα με τον συστημικό ρόλο που διαδραματίζουν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εκτός του «πρώτου πυλώνα» που απαιτεί τη διατήρηση κεφαλαίων 4,5% του ενεργητικού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ζητά κάθε χρόνο από τις ισχυρότερες τράπεζες να διατηρούν πρόσθετα κεφάλαια ως «μαξιλάρι» στο πλαίσιο των stress tests αλλά και μια επιπλέον μέριμνα κεφαλαίων ανάλογα με τον συστημικό τους ρόλο.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ διστάζουν να δώσουν στη δημοσιότητα ανάλογα ευρήματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, διότι στηρίζονται σε μια υποθετική προσαρμογή των κανόνων που ισχύουν στις ΗΠΑ και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μη παραγωγικές διαμάχες των τραπεζών και των αρμοδίων της ΕΚΤ.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία με τη συμβουλευτική Oliver Consultants ολοκλήρωσαν πέρυσι μια έρευνα όπου προκύπτει πως ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (Common Equity Tier I) των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ευρώπη ήταν, κατά μέσον όρο, υψηλότερος από τις αντίστοιχες αμερικανικές και μάλιστα κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες, κατά μέσον όρο στο διάστημα της προηγούμενης τριετίας. Όμως, αυτό το προβάδισμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρησιμοποιούν τα δικά τους μοντέλα για να προσδιορίσουν τον πιστωτικό κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια τους. Αυτήν την «πολυτέλεια» δεν την έχουν οι τράπεζες στις ΗΠΑ στο ονομαζόμενο Basel Endgame, το τελευταίο «σκαλοπάτι» για τη συμμόρφωση των τραπεζών με τη Βασιλεία ΙΙΙ.
Με τον νέο ευρωπαϊκό νόμο που θα εφαρμοστεί σταδιακά μέσα στην επόμενη οκταετία και που προβλέπει την οριστική εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή υπολογίζει πως τα ελάχιστα κριτήρια για την κεφαλαιακή επάρκεια των μεγάλων τραπεζών της Ε.Ε, με διεθνή παρουσία, θα αυξηθούν κατά 8,6% και των ισχυρότερων όλων των υπολοίπων που θεωρούνται συστηματικές, θα αναρριχηθούν 12,2%.
Διαβάστε επίσης
Ποια πακέτα τηλεπικοινωνιών πληρώνουν πιο ακριβά οι Έλληνες
AKTOR: Στο πρώτο τετράμηνο του 2025 ολοκληρώνονται οι νέες επενδύσεις
Cenergy: Αυξημένο μέρισμα το 2024, προχωρά η επένδυση στις ΗΠΑ