THEPOWERGAME
Οι τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα, αφήνοντας οριστικά πίσω τους την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, το μήνυμα που έστειλαν οι CEO των συστημικών τραπεζών. Ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Εurobank, ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς, ο Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank και ο Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg, με τίτλο «The New Era of Greek Banking», αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στον στόχο για «κόκκινα δάνεια» κάτω από 3%, τον σχεδιασμό για τον αναβαλλόμενο φόρο και την επιστροφή στα μερίσματα μετά από 16 χρόνια.
«Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Το 2023 και το 2024 ήταν πολύ δυνατές χρονιές για τις τράπεζες σε οργανική ανάπτυξη και μερίσματα» ανέφερε ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. «Η Ελλάδα είχε θέματα για πολύ καιρό με το τραπεζικό της σύστημα. Όμως πλέον είμαστε στην καλύτερη δυνατή στιγμή και η πραγματικότητα είναι πως κάθε χώρα χρειάζεται δυνατές και κερδοφόρες τράπεζες» σημείωσε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν επίσης στην εισαγωγική τους τοποθέτηση ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και o CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.
Και οι τέσσερις CEO εστίασαν στην ανάγκη οι τράπεζες να στηρίξουν με στοχευμένες δανειοδοτήσεις επιχειρήσεις που στηρίζουν την ελληνική οικονομία, για να συνεχίσει η τελευταία να κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε ξεχωριστά στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος αυτήν τη στιγμή «είναι ο κλάδος που αντλεί περισσότερες χρηματοδοτήσεις» και εξελίσσεται σε κεντρικό πυλώνα στο νέο ευρωπαϊκό σχέδιο επενδύσεων. Χαρακτηρίζοντας «χρήσιμο εργαλείο» το Ταμείο Ανάκαμψης, έδωσε έμφαση στον τρόπο που υλοποιείται στην Ελλάδα. Όπως είπε, σημαντικά κεφάλαια από το RRF οδηγούνται επίσης στους τομείς της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με τις τράπεζες να διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο μέσω της παροχής της απαιτούμενης ρευστότητας για την υλοποίηση των μεγαλόπνοων έργων.
«Υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα για να στηρίξουμε την ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Μεγάλου, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι τράπεζες στην Ελλάδα επέστρεψαν τη μερισματική πολιτική τους. «Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πιο ουσιαστικά και με μεγαλύτερη επιτυχία την ελληνική οικονομία» συνέχισε.
Συγχωνεύσεις και εξαγορές στις τράπεζες
Σε ερώτηση για το M&A (Συγχωνεύσεις και Εξαγορές) οι τέσσερις τραπεζίτες συμφώνησαν ότι αποτελεί οδηγό για το μέλλον, καθώς εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερο εκτόπισμα μέσω των προσεκτικών τοποθετήσεων στο εξωτερικό. Εκφράστηκαν, ωστόσο, διαφωνίες για το κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να κινηθεί ταχύτερα προς μια τραπεζική ενοποίηση. Αναφερόμενος στη συμφωνία της Alpha Bank με τη Unicredit, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μεγαλύτερες και πιο ισχυρές τράπεζες, προκειμένου να μπορέσει να γίνει πιο ανταγωνιστική.
«Η Ευρώπη χρειάζεται τραπεζική ενοποίηση και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα» δήλωσε ο κ. Μεγάλου. «Η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Είμαι λιγότερο αισιόδοξος. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε ο κ. Μυλωνάς. Και σχολίασε: «Οι αμερικανικές τράπεζες είναι πολύ μεγάλες και δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να κινηθούν στην Ευρώπη και να μπουν σε μια κατακερματισμένη ευρωπαϊκή αγορά». Από τη μεριά του ο κ. Καραβίας εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει επιτάχυνση της τραπεζικής ενοποίησης και να γίνουν συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα, φέρνοντας ως παράδειγμα το άνοιγμα της Eurobank στην Κύπρο. «Μόνο με συγχωνεύσεις και εξαγορές θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τις ΗΠΑ». Το ερώτημα δεν είναι «αν, αλλά πότε», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δίνεται περισσότερο «έμφαση στον ανταγωνισμό παρά στο μέγεθος».
Μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα
Σε ερώτηση για το τι ζητούν από την κυβέρνηση οι τραπεζίτες, οι τέσσερις CEO κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, ζητώντας περισσότερες μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουν να «τρέξουν» πιο γρήγορα σημαντικά έργα σε κλάδους, όπως οι υποδομές. Ο κ. Ψάλτης έφερε ως παράδειγμα τον ξενοδοχειακό τομέα για να δείξει ότι όταν ένας κλάδος αναπτύσσεται σημαντικά, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με τα πολλά καινούργια πολυτελή ξενοδοχεία, έχει ανάγκη να πλαισιωθεί από αποτελεσματικές και βιώσιμες υποδομές. Ο κ. Καραβίας εστίασε στην πολιτική σταθερότητα που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε μια χρονική περίοδο που παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. «Είναι ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες, που πρέπει να διαφυλάξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα στεγαστικά δάνεια θα αυξηθούν
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι τέσσερις τραπεζίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε αυτό που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκδήλωση του Bloomberg: Περισσότερα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όπως ανέφεραν, ο σχεδιασμός είναι να δοθούν περισσότερα δάνεια μελλοντικά, με τον κ. Ψάλτη να σημειώνει ότι προς το παρόν έμφαση δίνεται στα κυβερνητικά προγράμματα που τρέχουν για την αγορά κατοικίας από νέα ζευγάρια. «Έχουν γίνει πράγματα, αρκετές εκταμιεύσεις και θα γίνουν περισσότερα» σχολίασε ο κ. Μυλωνάς.
Όπως τόνισαν, η μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη θα συνοδευτεί από αύξηση της ζήτησης για δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτή η ζήτηση μπορεί να καλυφθεί άνετα από τη στιγμή που τα πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. Στόχος των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς είναι η αύξηση των εκταμιεύσεων στα δάνεια λιανικής, με ιδιαίτερη έμφαση στα στεγαστικά. Εκτίμησαν, μάλιστα, ότι η ζήτηση στα στεγαστικά δάνεια θα αυξηθεί και λόγω των προνομιακών προϊόντων, με ευνοϊκούς όρους, που έχουν ξεκινήσει να λανσάρουν οι τράπεζες.
Το παράδειγμα της Revolut
Σε ερώτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενσωμάτωση της AI στον τραπεζικό κλάδο, οι CEO των συστημικών τραπεζών ανέφεραν ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερα για να προσφερθεί μια όσο το δυνατόν καλύτερη ψηφιακή εμπειρία στον πελάτη. «Θα χρειαστεί όμως χρόνο», η κοινή παραδοχή. Αναγνώρισαν επίσης ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω, ακολουθώντας τις εξελίξεις σε ΗΠΑ και Κίνα. Ο κ. Μεγάλου και ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκαν, μάλιστα, στη Revolut, την ψηφιακή τράπεζα που έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα, χωρίς να διαθέτει ένα φυσικό κατάστημα, επισημαίνοντας ότι το μέλλον στις τραπεζικές συναλλαγές είναι ψηφιακό.
Διαβάστε επίσης
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Δώρο Χριστουγέννων 2024: Οι δύο αλλαγές φέτος
Θωρακισμένη η επάρκεια εφοδιασμού της Ελλάδας σε ρεύμα τον χειμώνα