THEPOWERGAME
Εβδομάδα μεγάλων ειδήσεων για τις τράπεζες της χώρας είναι η τρέχουσα, με τους τέσσερις μεγάλους τραπεζικούς ομίλους να οδηγούν τις προσδοκίες της αγοράς σε μία πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη, ακόμη και αν προσωρινά, οι χρηματιστηριακές πιέσεις παρουσιάζουν μεγάλες, πλην όμως αναμενόμενες, διακυμάνσεις.
Η ημέρα ξεκινάει με την Alpha Bank, που πέραν ότι ανακοινώνει επισήμως τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου τελικά σήμερα το πρωί (9.30 πμ), θα παρουσιάσει ταυτόχρονα το ανανεωμένο Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου. Στις 11 πμ θα ενημερώσει αντίστοιχα τους αναλυτές και τους θεσμικούς επενδυτές μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης. Οικονομικά μεγέθη τριμήνου, προβλέψεις και εκτιμήσεις, τιτλοποιήσεις και το κυριότερο, το σκεπτικό και το πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (κατά 800 εκατ. ευρώ, όπως έγραψε το powergame.gr την Παρασκευή) θα επικρατήσουν στις παρουσιάσεις, που εκτάκτως γίνονται σήμερα το πρωί, αντί του αρχικού προγράμματος για το απόγευμα της Πέμπτης 27 Μαΐου.
Η διοίκηση της Alpha Bank θα έχει την ευκαιρία να διευκρινίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προχωρά (ενδεχομένως δώσει και μια ιδέα για το χρόνο της αύξησης) δεν συνδέεται με την απόφασή της για πολύ πιο επιθετική και ευρεία μείωση κόκκινων δανείων – κάτι που μπορούσε να εξυπηρετήσει και με τα σημερινά της κεφάλαια – αλλά με την πρόθεσή της να συμβάλει ενεργά στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, χρηματοδοτώντας έργα και στηρίζοντας ενεργά, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε μια νέα εποχή χρηματοδότησης.
Τι θα δουν και τι θα ρωτήσουν οι επενδυτές τους 4 CEO
Από σήμερα λοιπόν το πρωί, οι επενδυτές που έχουν σταδιακά ξαναβάλει στο μικροσκόπιό τους τις ελληνικές τράπεζες, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν να ξετυλίγονται τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου μιας πολύ ιδιαίτερης χρονιάς, που μέτρησε έναν χρόνο πανδημίας από τον περσινό Μάρτιο. Με τις τράπεζες σε απόλυτη συνεργασία με το Δημόσιο να διαθέτουν τα διάφορα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και δανειοληπτών, με μορατόρια, αναστολές, πάγωμα πλειστηριασμών (που δειλά- δειλά για τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις ξεκίνησε), αλλά και με σχέδια περαιτέρω ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου, τόσο εσόδων και κερδοφορίας, όσο και κεφαλαίων, παράλληλα πάντα με μια πορεία δυναμικής μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αύριο το απόγευμα, είναι η σειρά της Τράπεζας Πειραιώς να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου. Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς, η μεγαλύτερη σήμερα ελληνική τράπεζα,ήταν η πρώτη που προχώρησε με μεγάλη επιτυχία σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών την περίοδο της κρίσης.
Την Πέμπτη το απόγευμα, τη σκυτάλη παίρνει η Eurobank εξηγώντας και αναλύοντας προοπτικές και στόχους σε αναλυτές και επενδυτές που θα παρακολουθήσουν τις ανακοινώσεις για την οικονομική πορεία του τριμήνου. Και τέλος την Παρασκευή, η Εθνική Τράπεζα θα ολοκληρώσει «το καρέ» σκιαγραφώντας το σκεπτικό των επόμενων κινήσεών της, που τόσο η ίδια, όπως και η Eurobank δεν περιλαμβάνουν στα πλάνα τους αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Τα πρόσωπα της εβδομάδος, οι κ.κ. Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Β. Ψάλτης και Π. Μυλωνάς, θα έρθουν σε επαφή από τη θέση του CEO με εκπροσώπους μεγάλων οίκων του εξωτερικού και θα βρεθούν αντιμέτωποι με «καυτές» ερωτήσεις που αναμένεται να βγάλουν…. ειδήσεις. Για τους ξένους αναλυτές, έχει ανάλογη σημασία τόσο το σχέδιο εξυγίανσης των ισολογισμών από τα βάρη του παρελθόντος, όσο και οι τρόποι ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων. Ειδικά στο θέμα αυτό της κεφαλαιακής ενίσχυσης, το κοινό αυτό έχει και άποψη και γνώση για να κρίνει τι σημαίνει για μια τράπεζα να εκδώσει ομολογίες υβριδικές, ή Tier I ή Tier II και πόσο η κάθε εναλλακτική επηρεάζει το κόστος άντλησης.
Το θετικό σε όλη αυτή την κινητικότητα που επανειλημμένως και συντονισμένα στοχεύει σε μονοψήφια ποσοστά NPEs, για άλλους νωρίτερα για άλλους αργότερα αλλά για όλους, χοντρικά το προσεχές δωδεκάμηνο, είναι ότι με όλες τις παράπλευρες ενέργειες που απαιτούνται, «ανεβαίνουν» οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών στο επίπεδο που εξετάζει και κοιτάει η διεθνής επενδυτική κοινότητα.
Και με τη συμβολή του «Ηρακλή» που σύντομα θα αρχίσει να απορροφά και άλλες τιτλοποιήσεις, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρακτικά και θεωρητικά, πολλά δυνατά όπλα στη φαρέτρα τους.