THEPOWERGAME
Η EKT πρέπει να είναι ευέλικτη με περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων για να αποφύγει τον κίνδυνο να δράσει πολύ αργά, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας ανέφερε ότι ο επίμονα ισχυρός πληθωρισμός δεν είναι πλέον ο «μοναδικός και κυρίαρχος κίνδυνος» για την Ευρωζώνη, καθώς υπάρχει εξίσου και ο αντίθετος κίνδυνος της υποεκπλήρωσης του στόχου του 2% – ειδικά αν η ανάπτυξη παραμείνει κάτω από τις προσδοκίες. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο στις αρχές του 2025, είπε.
«Δεν είμαστε πίσω από την καμπύλη σήμερα, αλλά η ευελιξία θα πρέπει να μας αποτρέψει από το να διατρέξουμε έναν τέτοιο κίνδυνο στο μέλλον», δήλωσε ο Βιλερουά. «Ο κίνδυνος να μειώσουμε πολύ αργά την περιοριστική μας στάση θα μπορούσε πράγματι να γίνει πιο σημαντικός σε σχέση με εκείνον του να δράσουμε πολύ γρήγορα».
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο και η οικονομία έδειξε σημάδια αδυναμίας. Αν και οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πότε ή πόσο γρήγορα θα μειωθεί το κόστος δανεισμού από εδώ και πέρα, οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε έναν καταιγισμό κινήσεων στις μελλοντικές συνεδριάσεις, ξεκινώντας με μια μείωση τουλάχιστον 25 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο.
Ο Βιλερουά δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πού θα εγκατασταθεί τελικά η πολιτική το επόμενο έτος. Αλλά προειδοποίησε κατά της άσκοπης διατήρησης των επιτοκίων πάνω από το ουδέτερο επίπεδο – ένα θεωρητικό επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία.
«Εάν το επόμενο έτος είμαστε σταθερά στο 2% του πληθωρισμού και με ακόμη υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, δεν θα υπάρχουν λόγοι για να παραμείνει η νομισματική μας πολιτική περιοριστική και τα επιτόκια μας να είναι πάνω από το ουδέτερο επιτόκιο», είπε. «Όταν η νίκη κατά του πληθωρισμού είναι ορατή, η νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να επιβάλλει υπερβολικούς ή παρατεταμένους περιορισμούς στη δραστηριότητα και την απασχόληση, και ως εκ τούτου στους συμπολίτες μας».
Ο Βιλερουά δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να γίνει πιο εμπροσθοβαρής, βασιζόμενη περισσότερο σε προβλέψεις και όχι σε τρέχοντα στοιχεία. Ενώ αυτό δείχνει μια στροφή, είπε ότι αυτό δεν θα εξακολουθήσει να σημαίνει προ-δέσμευση ή μελλοντική καθοδήγηση.
«Μεταξύ αυτών των δύο πλευρών του φάσματος, υπάρχει η ήπια σηματοδότηση, με την οποία η κεντρική τράπεζα καθιστά σαφέστερη τη λειτουργία αντίδρασής της», είπε. «Μια τέτοια ήπια σηματοδότηση είναι η καθημερινή μας δραστηριότητα, ενώ οι δύο άλλες μορφές – καμία σηματοδότηση και καθοδήγηση προς τα εμπρός – θα πρέπει να αποτελούν τις εξαιρέσεις».
Διαβάστε επίσης
Eurostat: Στο 163,9% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
Playboy: Ο γιος του Χιου Χέφνερ δίνει 100 εκατ. για το brand
Πυρηνική ενέργεια: Η Ελλάδα μελετά τις νέες τεχνολογίες “χωρίς να βιάζεται”