Γ.Δ.
1436.6 -0,48%

DNB Bank: Εξαγοράζει τη σουηδική Carnegie έναντι 1,1 δισ. δολάρια

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Νορβηγίας DNB συμφώνησε να αγοράσει τη σουηδική επενδυτική τράπεζα και διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Carnegie από την ιδιωτική εταιρεία Altor και τους ιδιοκτήτες μειοψηφίας έναντι περίπου 12 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορόνων (1,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Η DNB ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αναμένει να ολοκληρώσει την εξαγορά της Carnegie, η οποία θα γίνει εξ ολοκλήρου με μετρητά και η οποία υπόκειται σε επίσημες εγκρίσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2025.

«Εμείς και η Carnegie υλοποιούμε την κοινή μας φιλοδοξία να οικοδομήσουμε έναν κορυφαίο παίκτη σε όλη τη σκανδιναβική περιοχή στην επενδυτική τραπεζική, τη χρηματιστηριακή και ερευνητική δραστηριότητα σε τίτλους, την εταιρική τραπεζική, την ιδιωτική τραπεζική και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε.

Ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητά τους από την κρίση του 2008, η μακροπρόθεσμη αύξηση των κερδών τους θα μπορούσε να βρεθεί και πάλι υπό πίεση καθώς τα επιτόκια πέφτουν.

Ορισμένοι δανειστές έχουν ήδη στραφεί στη σύναψη συμφωνιών για να διαφοροποιήσουν τα έσοδά τους. Η BNP Paribas αγοράζει την AXA Investment Managers, ενώ η UniCredit έχτισε μερίδιο στη γερμανική Commerzbank.

Η Carnegie, η οποία απασχολεί περίπου 850 άτομα, είχε 436 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η DNB ανέφερε ότι αναμένει ότι η συμφωνία θα αποφέρει απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου πάνω από 15% και θα οδηγήσει σε κάποια κέρδη αποδοτικότητας σε όλες τις συνδυασμένες δραστηριότητες.

«Ο κύριος παράγοντας αξίας της συναλλαγής είναι οι ευκαιρίες ανάπτυξης που θα ξεκλειδώσουν από μια ισχυρότερη συνδυασμένη σκανδιναβική πλατφόρμα και μια βελτιωμένη προσφορά για τους πελάτες, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο μέρος των οφελών της συναλλαγής», ανέφερε.

Η DNB δήλωσε ότι η DNB Markets και η Morgan Stanley ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της, ενώ η Carnegie Investment Bank, η Goldman Sachs και η Lenner & Partners ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Carnegie.

Η DNB αναμένεται να ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα την Τρίτη. Οι ευρωπαϊκές ομότιμες τράπεζες Deutsche Bank, Lloyds και Barclays θα υποβάλουν επίσης εκθέσεις αυτή την εβδομάδα.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης είναι πιο υγιείς από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά οι επενδυτές θα θελήσουν να διαβεβαιώσουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν τη μακροπρόθεσμη κερδοφόρα δύναμή τους, καθώς τα επιτόκια πέφτουν.

Διαβάστε επίσης            

Φυτώριο tech hubs γίνεται η Ελλάδα: Ποια πλάνα τρέχουν

Ιπτάμενα ταξί: Χορός δισεκατομμυρίων για τις μετακινήσεις του αύριο

Πώς η Τουρκία προωθεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τσέπης

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!