THEPOWERGAME
Στην εκπνοή του 2024, σε λιγότερο από ένα τρίμηνο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατεβάζει επισήμως ρολά. Ο ρόλος του θα μπορούσε να είχε τερματιστεί ήδη από σήμερα, αν δεν είχε απαιτηθεί η προ τριετίας «σανίδα σωτηρίας», που έδωσε -με αφορμή την ενεργοποίηση της ρήτρας του αναβαλλόμενου φόρου- στην Attica Bank. Η Τράπεζα κινδύνευε με χρεοκοπία και το Ταμείο έγινε ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 68,2% στην αποκαλούμενη τότε «Τράπεζα των Μηχανικών», που σήμερα διεκδικεί να γίνει «Τράπεζα των μικρομεσαίων».
Ολοκληρώνοντας την πολύ πρόσφατη πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου (ΤΧΣ), Ηλίας Ξηρουχάκης, θα κάνει αναπόφευκτα τον απολογισμό της σταδιακής αποεπένδυσης. Με την πρεμιέρα της Eurobank και την επαναγορά μετοχών του 1,4%, τη στρατηγική συνεργασία Alpha με Unicredit που συνόδεψε την πώληση του 9%, το πρώτο μεγάλο deal της Εθνικής πέρυσι με το 22%, την εφάπαξ διάθεση του 27% της Πειραιώς, το δεύτερο μόλις placement του 10% της Εθνικής και… τίτλοι τέλους.
Το Ταμείο οδεύει στο τέλος της ιστορίας του, σηματοδοτώντας και το τέλος μιας εποχής, πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα, σκοτεινής από τη σκόνη της οικονομικής κρίσης και της εξ αυτής, ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Επόμενο βήμα είναι η «μεταφορά» του στο Νέο Επενδυτικό Ταμείο, όπως πλέον αναφέρεται το Υπερταμείο. Από το 2025 και μετά, δεν θα υπάρχει Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρά μόνο σαν ιστορική αναδρομή. Θα υπάρχουν όμως, τα υπόλοιπα των συμμετοχών του…
Η «προίκα» με την οποία θα εισέλθει στο Νέο Επενδυτικό Ταμείο το ΤΧΣ, είναι το χαρτοφυλάκιο των σημερινών δύο συμμετοχών του. Για όσους αναρωτιούνται τι έχει απομείνει, την απάντηση δίνουν τα αριθμητικά δεδομένα:
- Tο υπόλοιπο 8,4% της Εθνικής Τράπεζας (από ένα αρχικό 40,4%), το οποίο παρέμεινε στον έλεγχο του κράτους, παρά τις προσπάθειες των αναδόχων και ειδικότερα του συμβούλου διάθεσης (JP Morgan), περί του αντιθέτου. Αν και το οικονομικό επιτελείο δεσμεύεται ότι θα αρθεί κάθε δικαίωμα βέτο (που είχαν οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ όσο συμμετείχε το Ταμείο στις τράπεζες), επέλεξε να κρατήσει ένα ποσοστό κάτω του 10%, για να μπορεί να το διαθέσει σε πιθανό στρατηγικό επενδυτή. Έχει επίσης αποκλείσει το σενάριο ενός προγράμματος επαναγοράς (buy back) που κυρίως αρνείται ο Ευρωπαίος Επόπτης (SSM).
- Η συμμετοχή του στην Attica Bank, που σήμερα είναι 68,4% αλλά είναι θέμα ημερών να αλλάξει στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου (εντός του Οκτωβρίου). Καταβάλλοντας κατ’ ανώτατο 475,1 εκατ. ευρώ σε μετρητά, το ποσοστό του Ταμείου θα περιοριστεί σε έως 35% μάξιμουμ. Μπορεί να είναι ακόμη πιο χαμηλό, αν η Thrivest -που σήμερα έχει το 8,7% και έχει δεσμευτεί βάσει της Συμφωνίας Μετόχων να εισφέρει 200 εκατ. ευρώ- κάνει χρήση του δικαιώματός της να αυξήσει κατά τη διακριτική της ευχέρεια το ποσοστό συμμετοχής της στην αύξηση και αντί για 50% και μία μετοχή να έχει το 58,5% του κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Attica Bank είναι προ των πυλών και πριν αποχωρήσει το Ταμείο για τη νέα του στέγη, θα γνωρίζει τι ποσοστό συμμετοχής θα συμπεριλάβει στο χαρτοφυλάκιό του. Όσο για τη συμμετοχή της Εθνικής που προφανώς θα διατεθεί εφάπαξ σε περίπτωση στρατηγικού εταίρου, αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει την αγορά σε δεύτερη φάση. Σε κάθε περίπτωση, η σταδιακή αποεπένδυση του κράτους από τις ελληνικές τράπεζες έχει σχεδόν τερματίσει. Μια νέα σελίδα, μόλις έχει γυρίσει.
Διαβάστε επίσης
Piraeus Gate: Η νέα αστική ανάπλαση που αλλάζει τον Πειραιά
Ιγκόρ Ρούνετς: Ο “κρυπτοβαρόνος” που έγινε δισεκατομμυριούχος
Οι 5 επενδύσεις που μεταμορφώνουν τον Πειραιά σε πράσινη πόλη