THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αντιμετωπίσει τις απογοητευτικές οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους αντίθετους ανέμους στην ανάπτυξη», δήλωσε. «Με ενδείξεις χαλάρωσης της ζήτησης στην αγορά εργασίας και περαιτέρω πρόοδο στον περιορισμό του πληθωρισμού, μια βιώσιμη πτώση στο 2% γίνεται πιο πιθανή, παρά τον ακόμα υψηλό πληθωρισμό στις υπηρεσίες και την έντονη αύξηση των μισθών».
Όπως σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg, αυτό ώθησε τους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματα για μια μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο -νωρίτερα από ό,τι οι αξιωματούχοι φαίνονταν πρόθυμοι να δράσουν. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενίσχυσε αυτές τις προσδοκίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας στους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον πληθωρισμό θα ληφθεί υπόψη όταν καθοριστούν τα επιτόκια στις 17 Οκτωβρίου.
«Αν και το μεγαλύτερο αντίκτυπο της νομισματικής σύσφιγξης φαίνεται να είναι πίσω μας και τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται καθώς πέφτει ο πληθωρισμός και αυξάνονται οι μισθοί, η ανάπτυξη παραμένει ρηχή», ανέφερε η Σνάμπελ την Τετάρτη. «Τους τελευταίους 18 μήνες, η ανάκαμψη ήταν επανειλημμένα πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν».
Οι δηλώσεις της Σνάμπελ αποτελούν σημαντικό μήνυμα ότι ακόμα και οι πιο «σκληροί» πολιτικοί της ΕΚΤ μπορεί να μην είναι αντίθετοι με μια νέα κίνηση σε δύο εβδομάδες, σημειώνει το Bloomberg.
«Το μεγαλύτερο μέρος της κακής οικονομικής απόδοσης της ζώνης του ευρώ από τότε που αρχίσαμε να αυξάνουμε τα βασικά επιτόκια πολιτικής μας μπορεί να αποδοθεί σε μια μικρή ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Εσθονίας», ανέφερε η Σνάμπελ.
Διαβάστε επίσης
TEDxAthens: 15 χρόνια έμπνευσης και θετικής αλλαγής
Oktoberfest: 10 must γερμανικές μπύρες και ας είστε στην Ελλάδα
Απολιγνιτοποίηση: Ο οδικός χάρτης στις χώρες του ΟΟΣΑ, η θέση της Ελλάδας