THEPOWERGAME
Ανοίγει κι επίσημα η αυλαία για τη διάθεση του νέου πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ανακοινώνει την πρόθεσή του για μερική πώληση -έως 10% της συμμετοχής του, που αναλόγως του ενδιαφέροντος και της τιμής διάθεσης θα έχει περιθώριο οριακής προσαύξησης.
Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με ανακοίνωσή της δίνει το «πράσινο φως». «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 1035η/30.9.2024 συνεδρίασή του ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα υφισταμένων και εισηγμένων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου άυλων μετοχών της εταιρείας “ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.” από τον πωλητή μέτοχο “Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας”, με δημόσια προσφορά σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές» αναφέρει συγκεκριμένα.
Καταλυτική για το τελικό πλαίσιο των όρων διάθεσης η τελευταία σύσκεψη μεταξύ Ταμείου και JP Morgan, με το τοπίο να αποσαφηνίζεται από ώρα σε όλα. Αναλόγως της προόδου που θα έχουν τα τελευταία διαδικαστικά βήματα (από την ανακοίνωση του ΤΧΣ), θα κινηθεί η έναρξη της διαδικασίας πώλησης, που είναι ήδη δρομολογημένη, προκειμένου να ικανοποιήσει ένα επενδυτικό ενδιαφέρον που φαίνεται να ξεπερνάει ακόμη και τις αρχικές προσδοκίες.
Με βάση τις εξελίξεις αυτές, η Εθνική Τράπεζα έρχεται ένα ακόμη βήμα πιο κοντά προς την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο απ’ όταν έγινε η πρώτη διάθεση μετοχών από το ΤΧΣ, έρχεται ένα δεύτερο placement μετοχών, που δείχνει να υπερκαλύπτει την έκδοση πριν καν ανοίξει το Βιβλίο Προσφορών.
Όπως έγραψε χθες το powergame.gr, σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και εκτός απροόπτου, να δοθεί ο τόνος της πώλησης, με την επικείμενη ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην οποία θα αναφέρεται η έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την πώληση μερικού ποσοστού (10%) σε μια συνδυαστική προσφορά, με τη διαδικασία του book building στο εξωτερικό και τη διάθεση μετοχών στην ελληνική αγορά, σε θεσμικούς αλλά και retail επενδυτές (με ποσοστό που θα κριθεί στην πορεία της πώλησης).
Ένα από τα βασικά θέματα που θεωρητικά κρίθηκαν την τελευταία στιγμή είναι το αν θα προβλέπεται upside option, το δικαίωμα δηλαδή του Ταμείου να κάνει αποδεκτές προσφορές άνω του ποσοστού της αρχικής διάθεσης, όπως ακριβώς συνέβη και στην προηγούμενη πώληση. Το δικαίωμα αυτό δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά υψηλής ζήτησης (κάτι που έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά), σε συνδυασμό με τη μέγιστη δυνατή τιμή που μπορεί να αποκομίσει ο πωλητής (ΤΧΣ). Και αυτό συνέβη στο προηγούμενο placement πέρυσι τον Νοέμβριο, που αντί για 20% ικανοποιήθηκε μια ζήτηση της τάξεως του 22%.
Είναι προφανές ότι το μέγιστο τίμημα αποτελεί το ζητούμενο, ό,τι και αν αυτό σημαίνει. Το κλείσιμο της Παρασκευής στα 7,844 ευρώ δίνει χώρο σε αισιόδοξα σενάρια για την αποτίμηση του ενδιαφέροντος, ενθαρρύνοντας τις προσδοκίες όσων μιλούν για ελάχιστο discount έναντι της τιμής. Για λόγους σύγκρισης και μόνο, στο περσινό placement η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ με discount 2,5%. Σε ό,τι αφορά το νέο εγχείρημα, οι εκτιμήσεις της αγοράς μιλούν για μικρό discount, κάτω του 2% ή και ακόμη χαμηλότερα, ενώ ένα σενάριο, τόσο πιθανό, όσο και απίθανο, είναι να μην υπάρξει καν discount. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το εύρος τιμής θα κυμανθεί από 7,30 έως 7,95 ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, «ο στόχος είναι να μην υπάρχει καθόλου έκπτωση και να επιδιωχθεί η πώληση με τη μέγιστη τιμή κλεισίματος της Παρασκευής, αλλά αυτό αποτελεί επιδίωξη και όχι δεδομένο. Αυτό θα γίνει σαφές στο κλείσιμο του Βιβλίου Προσφορών, με βάση τον αριθμό υψηλών προσφορών».
Με την επικείμενη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης εκ μέρους του ΤΧΣ και την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που αναμένεται ότι θα δουν το φως της δημοσιότητας σήμερα το πρωί, ανοίγει ο δρόμος για να αναλάβουν οι ανάδοχες επενδυτικές τράπεζες να «τρέξουν» την έκδοση.
Διαβάστε επίσης
Εταιρείες ενέργειας: Γιατί άργησαν να ανακαλύψουν την Τεχνητή Νοημοσύνη
Διαβατήρια: Στο 1 τρισ. το κόστος από την κατάργηση της Σένγκεν
Η πράσινη επέλαση της Masdar στην Ευρώπη