THEPOWERGAME
«Ρελάνς» στην άνοδο της επιχειρηματικής πίστης παρατηρείται τον Αύγουστο, μετά την πρόσκαιρη μείωση των υπολοίπων έναν μήνα πριν, αν και ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης συνεχίζει σταθερά την ανοδική του πορεία, περνώντας πλέον σε διψήφιο ποσοστό. Είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που ο ρυθμός μεταβολής των δανείων του συνόλου των επιχειρήσεων σπάει το φράγμα του 10% και διαμορφώνεται στο 10,5% (ρυθμός αύξησης Αυγούστου 2024 σε ετήσια βάση). Έναν χρόνο πριν, τον Αύγουστο 2023, ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν μόλις 2,4% και έναν μήνα πριν, τον Ιούλιο 2024, ήταν στο 9,8%.
Τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων που σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανέρχονται σε 68,696 δισ. ευρώ για τις Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις αντανακλούν την επιστροφή σε θετικό πρόσημο των αρνητικών ροών του Ιουλίου, που ανέκοψαν τους θετικές ροές του Ιουνίου.
Ως ένα προσωρινό φαινόμενο, τον Ιούλιο η θετική ανοδική πορεία των επιχειρηματικών δανείων έκανε μια πρόσκαιρη βουτιά, της τάξεως του 1,041 δισ. ευρώ, ανατρέποντας την ιδιαίτερα θετική συμβολή των 2,633 δισ. ευρώ του Ιουνίου, με τα υπόλοιπα των χορηγήσεων της κατηγορίας αυτής να υποχωρούν από 69,583 δισ. ευρώ στα 68,532 δισ. ευρώ. Σε αντιδιαστολή, ανοδικά κινήθηκε το ποσοστό μεταβολής του Ιουλίου, που σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε υψηλότερα από αυτό του Ιουνίου (9,4% Ιούνιος, 9,8% Ιούλιος, 10,5% Αύγουστος). Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, πέραν της διαμόρφωσης του ρυθμού αύξησης σε διψήφιο ποσοστό έπειτα από 17 μήνες (τελευταία φορά ήταν ο Μάρτιος 2023 με 10,7%), τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκαν στα 68,686 δισ. ευρώ (110 εκατομμύρια παραπάνω σε έναν μήνα).
Η δυναμική των δανείων επιχειρηματικής πίστης, που εν πολλοίς βασίζεται στη χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στη μόχλευση που δημιουργείται από το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού, όχι μόνο αποτυπώνεται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά χαρακτηρίζει και το τρίτο τρίμηνο, που οριακά και τυπικά κλείνει άμεσα (30 Σεπτεμβρίου). Το corporate είναι η βασική παράμετρος για την οποία οι τράπεζες έχουν προβεί σε αναθεώρηση στόχων για την πιστωτική τους επέκταση, θεωρώντας ότι θα κερδίσουν το στοίχημα των νέων υψηλών ροών και εκταμιεύσεων, χωρίς να εκτίθενται σε νέους πιστωτικούς κινδύνους.
Ειδικότερα, οι τέσσερις μεγάλες συστημικές προσβλέπουν σε αύξηση των ενήμερων δανείων τους σε επίπεδο υψηλότερο των 6 δισ. ευρώ, που φαίνεται ήδη να εμφανίζουν. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς είχε το εξάμηνο 1,2 δισ. ευρώ αύξηση στο ενήμερο χαρτοφυλάκιο και περιμένει το 2024 να κλείσει με αύξηση 1,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο νούμερο είχε η Eurobank, με αύξηση 1,2 δισ. ευρώ, διπλάσιο η Εθνική με αύξηση κατά 2,4 δισ. ευρώ και περίπου κατά 1,3 δισ. ευρώ η Alpha. Άλλωστε, η πορεία των νέων εκταμιεύσεων και η αύξηση των ενήμερων δανείων είναι από τους βασικούς πυλώνες αναθεώρησης της κερδοφορίας για το σύνολο του έτους, σε συνδυασμό με τη διαρκή προσπάθεια πλήρους εξυγίανσης από «κόκκινα» δάνεια.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ που παρουσίασε το powergame.gr, προκύπτει ότι αντίστοιχη αίσθηση βελτίωσης του κλίματος όσον αφορά τον ρυθμό εγκρίσεως νέων πιστώσεων φαίνεται να έχουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι παραμένει διευρυμένο το χάσμα μεταξύ των πραγματικών τους αναγκών και των κεφαλαίων που τελικά διοχετεύονται μέσω τραπεζικών δανείων. Σε κάθε περίπτωση, μόνο ως ενθαρρυντική μπορεί να εκληφθεί η αύξηση του ποσοστού έγκρισης αιτήσεων για δάνειο στο 44%, το οποίο έχουν διαπιστώσει οι ίδιες οι εταιρείες. Το αντίστοιχο ποσοστό εγκρισιμότητας από τις εταιρείες που είχαν υποβάλει αίτηση ήταν 35%, σύμφωνα με τα ευρήματα της προηγούμενης έρευνας της ΕΚΤ. Μία έρευνα που γινόταν περιοδικά κάθε 6 μήνες και πλέον θα γίνεται ανά τρίμηνο.
Διαβάστε επίσης
Μέρντοχ: Η “μάχη” της διαδοχής στις δικαστικές αίθουσες
Οκτώ κορυφαίες ετικέτες ρούμι διαθέσιμες κάτω από 50 ευρώ
Τα πλωτά πυρηνικά στην Ελλάδα και η διαδικασία της αποξήλωσης