THEPOWERGAME
Προς το 10% κινείται το αρχικό ποσοστό διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ, κάτι για το οποίο είχε γράψει νωρίτερα η στήλη BIG MOUTH του powergame.gr, χωρίς όμως να αποκλείεται το τελικό placement να είναι ελαφρώς αυξημένο, όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά. Στο έκτακτο ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τέθηκαν επί τάπητος τα στοιχεία της JP Morgan για τις προθέσεις των επενδυτών όσον αφορά το ποσοστό αγοράς και το εύρος τιμής, επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον για το νέο placement της Εθνικής Τράπεζας είναι έντονο.
Αυτήν τη στιγμή το ποσοστό του ΤΧΣ στην ΕΤΕ διαμορφώνεται στο 18,39%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δημόσιο προσανατολίζεται να κρατήσει ποσοστό μεταξύ 5% και 8%, προκειμένου στη συνέχεια να το διαθέσει σε στρατηγικό επενδυτή.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2023 ο αρχικός σχεδιασμός για το προηγούμενο placement ήταν στο 20%, ωστόσο στη συνέχεια το ποσοστό διάθεσης των μετοχών ανέβηκε στο 22%. Τα έσοδα του ΤΧΣ ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ (1,067 δισ. ευρώ για την ακρίβεια). Το συγκεκριμένο τίμημα κατέστησε τη συγκεκριμένη διάθεση ως τη μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης μετοχών. Όπως επίσης και τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση από το 2017 και την καλύτερη συναλλαγή στην Ευρώπη από απόψεως υπερκάλυψης και κυρίως έκπτωσης στην αδιατάρακτη τιμή πριν από την ανακοίνωσή της. Μάλιστα, το placement έγινε με τη μικρότερη έκπτωση ανά μετοχή (2,57%) έναντι του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου σε αντίστοιχες συναλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια (10,3%), ενώ η ποιότητα διεθνών και Ελλήνων επενδυτών είναι εξαιρετική.
Ειδικότερα, το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές, προσελκύοντας κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ (35%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η ποιότητα των διεθνών επενδυτών, καθώς η πλειονότητα ήταν μακροπρόθεσμοι επενδυτές (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%).
Διαβάστε επίσης
Μπαϊρακτάρ: Τα φιλόδοξα σχέδια της Τουρκίας και η συνεργασία με την Ελλάδα
Το μεγαλύτερο ναυπηγείο του κόσμου, οι ΗΠΑ και η κόντρα με Κίνα
Observer: Το παρασκήνιο πίσω από το σχέδιο πώλησης