THEPOWERGAME
Την ώρα που η απόκτηση μεριδίου της τάξεως του 9% στην Commerzbank από την UniCredit προκαλεί τριγμούς στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας, πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg θέλουν την Deutsche Bank να εξετάζει επιλογές για να αποτρέψει μια διασυνοριακή εξαγορά που θα επιτρέψει στον ιταλικό τραπεζικό όμιλο να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά. Και ενώ πηγές των Financial Times αποκαλύπτουν πως το Βερολίνο διερευνά την αλληλουχία των γεγονότων που κατέστησαν την UniCredit μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο της Commerzbank, η Deutsche Bank λέγεται πως εξετάζει την εξαγορά του υπόλοιπου 12% που κατέχει το γερμανικό δημόσιο σε αυτήν.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στελέχη της Deutsche Bank και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης ζητήσαν τηλεφωνικά το ενδεχόμενο απόκτησης εξ ολοκλήρου ή τμηματικά το 12% του δημοσίου στην Commerzbank, τη 2η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Σε επίμαχη δημοπρασία που έλαβε χώρα μια εβδομάδα πριν, το γερμανικό κράτος διέθεσε σε πώληση το 4,5% από το 16% που είχε αποκτήσει αρχικά στο μετοχικό κεφάλαιο της Commerzbank εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Στην πορεία της δημοπρασίας αποσαφηνίστηκε πως μοναδικός αγοραστής στο βιβλίο προσφορών ήταν η UniCredit, η οποία αγόρασε όλες τις μετοχές έναντι 700 εκατ. ευρώ. Εκτός του 4,5% που απέκτησε η ιταλική τράπεζα στην Commerzbank μέσω δημοπρασίας, είχε αγοράσει επίσης ένα ακόμη 4,5% μέσω της αγοράς παραγώγων. Έτσι η UniCredit έγινε o μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Commerzbank, με το μερίδιο του γερμανικού κράτους να μειώνεται στο 12%.
Παραμένει ανοικτό το ερώτημα εάν η UniCredit θα υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να αποκτήσει πάνω από το 9,9% στο μετοχικό κεφάλαιο της Commerzbank, με τους αναλυτές της αγοράς να επικροτούν μια συγχώνευση μεταξύ των δυο τραπεζών. Ενδεικτικό είναι πως η μετοχή της γερμανικής τράπεζας αναρριχήθηκε έως και 24% μέσα σε μια εβδομάδα. Όμως το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους συγχώνευσης αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα εάν όχι αρνητισμό από το Βερολίνο. Η Deutsche Bank καλείται να βγάλει τη γερμανική κυβέρνηση από μια δύσκολη θέση.
Εδώ και μια εβδομάδα, οι ερμηνείες που δίνει κάθε πλευρά διαφέρουν καθώς οι διασυνοριακές εξαγορές εξακολουθούν να είναι ταμπού στην Ευρώπη παρά τις πιέσεις που δέχονται οι κυβερνήσεις για να επιτρέψουν τη δημιουργία πανευρωπαϊκών ομίλων. Έως ποιο βαθμό γνώριζαν οι κυβερνώντες και οι αρμόδιες αρχές τις κινήσεις της UniCredit;
Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg πως η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε πως η UniCredit είχε ήδη μερίδιο 4,5% και ήταν «τουλάχιστον ουδέτερη» σε μια αύξηση του μεριδίου έως το 9%. Ανώνυμες πηγές των Financial Times, ωστόσο, τονίζουν πως η UniCredit παρερμήνευσε τη στάση του Βερολίνου. «Κανείς από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης δεν ήθελε να προσκαλέσει την UniCredit», φέρεται να δήλωσε μια από τις πηγές της βρετανικής εφημερίδας. Αντί αυτού, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμούσε την πώληση μικρότερων μεριδίων που κατέχει το κράτος σε χρηματοοικονομικούς επενδυτές.
Ο Ορσέλ, ωστόσο, τόνισε στην πρόσφατη συνέντευξη του Bloomberg πως οι διαδικασίες που ακολούθησε η διοίκηση ήταν διαφανείς και τόνισε πως το 9% που κατέχει η UniCredit στην Commerzbank δίνει μια ευελιξία για τις επιλογές στο μέλλον. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για την ιταλική τράπεζα, είτε μια αύξηση ή μείωση του μεριδίου στη γερμανική ανταγωνίστρια, είπε χαρακτηριστικά. Πάντως για το Βερολίνο είναι μια δύσκολη συγκυρία καθώς η χώρα είναι διχασμένη με την άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία καλλιεργεί ένα αρνητικό κλίμα απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης
Αίτημα στην Κομισιόν για επέκταση του “Ηρακλής” κατά 1 δισ.
Mickey: Ο “Δαβίδ” της Παραγουάης που νίκησε τον “Γολιάθ” Disney
Στο ναδίρ η ζήτηση για LNG: Οι προοπτικές των τερματικών σταθμών στην Ευρώπη