THEPOWERGAME
Κανονικότητα χωρίς νέες συμφωνίες δεν νοείται και αυτό αποτυπώνεται άμεσα στις εξελίξεις της τραπεζικής αγοράς. Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει για τα καλά μπει στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτών, σε Ευρώπη και Αμερική, παρουσιάζοντας παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες και την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ένα πολύ θετικό αφήγημα. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας αποτελεί πόλο έλξης κεφαλαίων και προβάλλει επιχειρήματα για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος, αν και σύσσωμες οι διοικήσεις των τραπεζών – όπως βέβαια και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης – εκτιμούν ότι οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν υποτιμημένες.
Την άποψη αυτή ενστερνίζονται όλοι οι τραπεζικοί παράγοντες της χώρας, υιοθετώντας και τις προσδοκίες των ξένων οίκων, που θέτουν νέους, υψηλότερους στόχους τιμών. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και ενώ η κανονικότητα έχει επιστρέψει στο σύστημα (επενδυτική βαθμίδα- κερδοφορία – μερίσματα- αποεπένδυση ΤΧΣ), η πίτα στο χώρο των τραπεζών αναμένεται να ανακατανεμηθεί πριν το τέλος του έτους.
Τρία είναι τα σημαντικά deals που είναι στο τελικό στάδιο υλοποίησης:
— Κατ΄ αρχήν, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, μετά το πρώτο επιτυχημένο placement του περσινού Νοεμβρίου, όπου «έφυγε» από το ΤΧΣ το πρώτο πακέτο του 22%. Εντός Οκτωβρίου, στις αρχές του μήνα (πιθανό σενάριο το πρώτο Σαββατοκύριακο), το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προβεί στη διάθεση του δεύτερου πακέτου της συμμετοχής του, πουλώντας ίσως ένα 8-10% (δεν έχει ακόμη ορισθεί) ανάλογα με τη ζήτηση. Ο διαγωνισμός θα μπορεί να αφήνει περιθώριο για έως 18,4%, όπως είναι σήμερα η συμμετοχή του Ταμείου στην Εθνική.
Ως γνωστόν, η διαδικασία έχει ξεκινήσει, με το ΤΧΣ να έχει δώσει το πρώτο mandate στο σύμβουλό του για την εξεύρεση επενδυτικού ενδιαφέροντος στις διεθνείς αγορές και ήδη, εντός των προσεχών ημερών ενημερώνεται για την πορεία της αρχικής «έρευνας» και το ενδιαφέρον που διαφαίνεται. Επόμενο βήμα, η «εντολή» του Ταμείου στον σύμβουλο, να προχωρήσει σε συγκεκριμένη αποτίμηση του παραπάνω ενδιαφέροντος.
— Δεύτερον, η σύσταση του νέου τραπεζικού ομίλου, πέμπτου κατά σειρά μεγέθους, που έρχεται να μοιράσει ξανά την τράπουλα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα έχει υλοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica (που ήδη μέσα σε μόλις 30 ημέρες ολοκλήρωσε τη νομική συγχώνευση με την Παγκρήτια) για το συνολικό ποσό των 734 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων warrants. Εκ του παραλλήλου, προωθείται η υποβολή αιτήματος στον Ηρακλή ΙΙΙ που όπως έχει γράψει το powergame.gr τελεί υπό καθεστώς επέκτασης του ορίου των εγγυήσεων, με την επικείμενη έγκριση της DG Com για τις εκατέροθεν τιτλοποιήσεις κόκκινων δανειακών χαρτοφυλακίων (2,3 δισ. ευρώ Attica και 1,4 δισ. ευρώ Παγκρήτιας).
Πρόκειται για έναν νέο όμιλο που θα αποκαλύψει την εταιρική του ταυτότητα και την επωνυμία στις αρχές του 2025 και που ήδη βαδίζει στα χνάρια ενός δεκαετούς business plan. Στόχος είναι η λειτουργική πλέον συγχώνευση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες ή και νωρίτερα.
— Τρίτον, η διεύρυνση της οικογένειας των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο, με την έλευση ή καλύτερα την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ, όπου θα διαπραγματεύεται παράλληλα με την κύρια αγορά του ΧΑΚ. Η συνέλευση των μετόχων της Παρασκευής, έδωσε το πράσινο φως για την επάνοδο του τίτλου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει προγραμματισθεί για τις 23 Σεπτεμβρίου, με προηγούμενο βήμα, τέσσερις ημέρες πριν, το delisting από το χρηματιστήριο του Λονδίνου (διαγραφή από τη δευτερογενή αγορά στις 19 Σεπτεμβρίου).
Η Τράπεζα Κύπρου είναι η μεγαλύτερη τραπεζική παρουσία σήμερα στην Κύπρο, με 58 καταστήματα και 2.860 άτομα που απασχολεί διεθνώς. Στόχος της είναι η διανομή του 50% των κερδών της σε μέρισμα, αλλά και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, για τη χρήση 2024. Άλλωστε, διαθέτει ήδη υψηλή ρευστότητα , με προοπτικές βιώσιμης κερδοφορίας, έχοντας ολοκληρώσει τόσο την εξυγίανση του ισολογισμού της, όσο και ένα επιτυχημένο πρόγραμμα μετασχηματισμού.
Διαβάστε επίσης
Εξωδικαστικός: Κούρεμα ανά είδος οφειλής από 13% έως 35%
ΟΛΘ: Mετά από τέσσερα χρόνια, η επέκταση του 6ου προβλήτα
Γερμανία: Τα «κρυφά» βάρη της απαλλαγής από τα πυρηνικά