THEPOWERGAME
«Πρεμιέρα» σήμερα, Τρίτη, στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ), με βασικό θέμα της ατζέντας την επέκταση του ορίου των εγγυήσεων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ» σε έως 3 δισ. ευρώ, με στόχο να καλυφθούν όλες οι εκκρεμείς τιτλοποιήσεις, κυρίως δε τα projects που αφορούν τις υπό συγχώνευση Attica και Παγκρήτια.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr, για σήμερα, Τρίτη, είναι προγραμματισμένη η πρώτη τηλεδιάσκεψη των στελεχών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με το επιτελείο της DG Comp, προκειμένου να δοθεί το στίγμα των επόμενων κινήσεων, κυρίως δηλαδή τι θα απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ελληνική κυβέρνηση για να κάνει αποδεκτό το αίτημα για προσαύξηση κατά 1 δισ. επιπλέον του σημερινού πλαφόν των εγγυήσεων (για τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης), που είναι ύψους 2 δισ. ευρώ.
Πηγές με γνώση της διαδικασίας εξηγούν ότι θα υποβληθεί εκ νέου φάκελος με το συγκεκριμένο αίτημα, στα πρότυπα της υποβολής αιτήματος που προηγήθηκε και για την επέκταση του Ηρακλή στην τρίτη του φάση. Η διαδικασία και τα βήματα είναι συγκεκριμένα, αλλά το τι θα ζητήσει η DG Comp στην τρέχουσα διαπραγμάτευση είναι κάτι που θα αποσαφηνισθεί από σήμερα και στις επόμενες διαδικτυακές συναντήσεις.
Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει την επέκταση του ορίου των εγγυήσεων σε έως 3 δισ. ευρώ -ποσό που θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό για να καλύψει όλες τις εκκρεμείς τιτλοποιήσεις, για τις οποίες έχει ήδη υποβληθεί σχετικό αίτημα (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank), αλλά και τις νεότερες, για τις οποίες είναι θέμα ημερών (Attica – Παγκρήτια). Tουλάχιστον αυτό θα ήταν το βέλτιστο σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι από τη Φρανκφούρτη έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα δουν θετικά την αναβάθμιση του πλαφόν των εγγυήσεων, δεδομένου ότι το πλαίσιο της προσαύξησης είναι σύμμετρο με τις ανάγκες για την πλήρη εξυγίανση της αγοράς. Ούτως ή άλλως, τα πρώτα σενάρια μιλούσαν για ένα επιθυμητό εύρος επέκτασης των 2,5-3 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα Ηρακλής, που πλησιάζει τα 5 έτη ζωής, βιώνει την τρίτη και τελευταία του φάση, η οποία σηματοδοτεί την πλήρη σχεδόν εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των μη συστημικών Attica και Παγκρήτιας, χωρίς τη συμβολή του οποίου η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου θα ήταν πιθανότατα αμφίβολη. Τις επόμενες ημέρες, και ενώ η νομική συγχώνευση των δύο αυτών τραπεζών έχει ήδη εγκριθεί, θα υποβληθούν επιμέρους τα δύο αιτήματα για τις αντίστοιχες τιτλοποιήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (2,3 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια της Attica και άλλα 1,4 δισ. ευρώ της Παγκρήτιας).
Εκτός αυτών, όπως είχε γράψει το powergame.gr, στον Ηρακλή ΙΙΙ έχουν επίσης υποβάλει αιτήματα η Εθνική Τράπεζα για το Frontier II (λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ, αλλά και το Frontier III, 620 εκατ. ευρώ), η Τράπεζα Πειραιώς για το Sunrise III (λογιστικής αξίας 506 εκατ. ευρώ), ενώ παράλληλα υπάρχει και μια τιτλοποίηση κοινή, των τεσσάρων τραπεζών, με τις δικές της… ιδιαιτερότητες, κάτω από την επωνυμία solar, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Στην τεράστια συμβολή του Ηρακλή στη σχεδόν πλήρη εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (NPE) αναφέρονται συχνά διάφοροι οίκοι αξιολόγησης. Τελευταίο report από τη Morningstar DBRS, που αφού εξήρε τον ρόλο του στη σταθεροποίηση του πιστωτικού συστήματος, παρέθεσε και αριθμητικά στοιχεία, πριν προβεί σε εκτιμήσεις ότι το χάσμα με τον μέσο όρο της ΕΕ θα περιορισθεί περαιτέρω. Ο μονοψήφιος σήμερα δείκτης «κόκκινων» δανείων ήταν 49,1% το πρώτο τρίμηνο του 2017 και 7,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η πλειονότητα των μεγάλων συστημικών έχουν NPE κάτω του 3,5%.
Διαβάστε επίσης
Μικ Χέρον: Ο συγγραφέας που βρέθηκε από τα αζήτητα στην κορυφή
Λεπτές ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας Κύπρου για το καλώδιο: Η στάση των ΗΠΑ