THEPOWERGAME
Σε υπέρβαση στόχων, ακόμη και των… αναθεωρημένων, είναι πιθανό να προβεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναφορικά με τον προβλεπόμενο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης. Στεγαστικά και corporate, από κοινού με την ανοδική ζήτηση δανείων καταναλωτικής πίστης, καλούνται να απογειώσουν την πιστωτική επέκταση, τροφοδοτώντας νέες, υψηλότερες προσδοκίες.
Ο λόγος, ή μάλλον η αφορμή, είναι προφανώς τα 2,5 δισ. ευρώ στεγαστικά που αναμένεται να πέσουν στην αγορά (2 δισ. ευρώ από το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» συν τα άλλα 500 εκατ. ευρώ που θα αφορά η συναφής τραπεζική χρηματοδότηση), αλλάζοντας το κατεστημένο της ισορροπίας με τις εκταμιεύσεις. Μέχρι σήμερα, με δεδομένη την υποτονική ζήτηση για δάνεια στέγης, οι όποιες νέες εκταμιεύσεις έγραφαν θετικό πρόσημο στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών υπερκαλύπτονταν από μαζικές (τελικές ή πρόωρες) αποπληρωμές, με αποτέλεσμα το πρόσημο στο τέλος να ήταν αρνητικό.
Τάση, που όπως έγραφε πρόσφατα το powergame.gr έχει ήδη αντιστραφεί, με τις εκταμιεύσεις των τραπεζών να ανταγωνίζονται και με το παραπάνω τις συνολικές αποπληρωμές. Τάση, που συζητήθηκε και στο πλαίσιο των παρουσιάσεων του β΄ τριμήνου, αφήνοντας έναν θετικό και ενθαρρυντικό για τα επόμενα τρίμηνα απόηχο, σχετικά με την ανάπτυξη της στεγαστικής πίστης. «Για πρώτη φορά μετά από χρόνια» όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των νέων μέτρων που αφορούν μεταξύ άλλων το επιδοτούμενο κυβερνητικό πρόγραμμα «θα μπαινοβγαίνει ο κόσμος στα τραπεζικά καταστήματα και θα ρωτάει για στεγαστικά δάνεια». Να σημειωθεί δε ότι επίσης μετά από χρόνια έχει αρχίσει, ήδη από πέρυσι, η ανάκαμψη της ζήτησης στα καταναλωτικά δάνεια, με τα διάφορα προϊόντα που τα συνοδεύουν (εξοπλισμού, αυτοκινήτου, με ή χωρίς προσημείωση, ανοιχτό καταναλωτικό, δάνεια online…).
Στο επίκεντρο λοιπόν τα στεγαστικά, τα οποία το 2023 αντιστοιχούσαν σε 1,3 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις, δημιουργώντας στην αρχή του 2024 ενδείξεις για περίπου ανάλογο ύψος και για τη φετινή χρονιά. Νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο όμως, έχοντας ήδη τα στοιχεία των πρώτων μηνών, οι τράπεζες άρχισαν να σκέφτονται ότι ο στόχος για τις εκταμιεύσεις του 2024 (κάπου ανάμεσα σε 1,3 – 1,4 δισ. ευρώ) ήταν αρκετά συντηρητικός, έως και εκτός κλίματος. Κάτι, που επιβεβαιώθηκε στο τέλος του καλοκαιριού, τόσο με τα κυβερνητικά μέτρα, όσο και με την επικείμενη μείωση επιτοκίων που δημιουργεί όρεξη για νέα δάνεια. Εξ ου και για το σύνολο της χρήσης, ανεβαίνουν οι προσδοκίες σε υψηλότερο επίπεδο.
Δεν είναι όμως μόνο τα στεγαστικά που «θρέφουν» την πιστωτική επέκταση. Άλλωστε, ο βασικός λόγος που και οι τέσσερις συστημικές προχώρησαν σε ανοδική αναθεώρηση στόχων για φέτος, με αιχμή το ρυθμό και το ύψος των νέων εκταμιεύσεων, δεν είναι άλλος από το corporate. Όσο και αν καταγράφεται υστέρηση στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ζήτηση κεφαλαίων για επενδύσεις σε μια σειρά από κλάδους, παραμένει σταθερή. Τα δάνεια του corporate «έσωσαν» την πιστωτική επέκταση όλο αυτό το διάστημα που η ζήτηση της στεγαστικής πίστης ήταν καθηλωμένη και εξακολουθούν και παρέχουν «εγγύηση» για συνέχιση μεγάλου ύψους χρηματοδοτήσεων.
Σε ένα μικρότερο πεδίο, συντηρείται η ανταπόκριση στις ανάγκες των μικρομεσαίων, κυρίως ή μάλλον αποκλειστικά, μέσα από στοχευμένα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός διευρύνεται με τη διάθεση μικρότερων τραπεζών να διεκδικήσουν μερίδια.
Οι νέες εκταμιεύσεις που ήδη άφησαν ένα θετικό αποτύπωμα στα αποτελέσματα εξαμήνου (4,8 δισ. ευρώ αύξηση στα ενήμερα χαρτοφυλάκια) αποτελούν εφαλτήριο τόσο για υπέρβαση στόχων πιστωτικής επέκτασης, όσο και για αναθεώρηση στόχων κερδοφορίας, που επισφραγίστηκε από την πρόσφατη, εν μέσω θέρους, αναβάθμιση συγκεκριμένων δεικτών των business plans των big 4 του τραπεζικού συστήματος.
Διαβάστε επίσης
ΑΕΠ: Ανάπτυξη 2,3% στο β’ τρίμηνο
Σελένα Γκόμεζ: Στη λίστα των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ
Σχεδιάζεται έργο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική