THEPOWERGAME
«Η νέα εποχή αποκλιμάκωσης επιτοκίων μόλις ξεκίνησε» επισημαίνουν με τον πλέον απόλυτο τρόπο τραπεζικοί και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, ερμηνεύοντας τα σήματα που εκπέμπουν οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς και αναλύοντας την προεξόφληση μιας μακράς πορείας αποκλιμάκωσης, που ήδη καταγράφεται στην πορεία διατραπεζικών επιτοκίων (όπως το euribor/libor), στις αποδόσεις εταιρικών και κρατικών ομολόγων, στη μειωμένη ζήτηση για μετοχές. Μετριάζοντας τις προσδοκίες της η αγορά, που ήθελε στις αρχές του έτους έως και επτά μειώσεις επιτοκίων (σενάριο που ξεχάστηκε τον Απρίλιο), σήμερα εκτιμά ότι μπορεί οι μειώσεις της τάξεως του 0,25% να φθάσουν ίσως και τις τέσσερις μέχρι το τέλος του έτους, με άλλες πέντε κινήσεις εντός του 2025. Αλλά, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ενώ το σενάριο μιας νέας κίνησης για μείον 0,25% είναι ορατό, δεν μπορεί ακόμη να αποκλεισθεί μια έκπληξη.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα προσέλθουν σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις τους έτους. Κρίσιμη, καθώς το στίγμα για τη νέα μείωση επιτοκίων θα δώσει τον τόνο και για τα επόμενα βήματα.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά κινείται σε ρυθμό αποκλιμάκωσης επιτοκίων και αυτό είναι άμεσα αντιληπτό από την πορεία του euribor. Πριν την πρώτη απόφαση περί μειώσεων φέτος τον Ιούνιο, το τρίμηνο euribor κινείτο ήδη σε ρυθμούς…ΕΚΤ. Από 3,853% στις αρχές Μαΐου, υποχώρησε τον Ιούνιο στο 3,782% (ένα δεκαήμερο πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ), μειώθηκε στο 3,709% την 1η Ιουλίου και συνέχισε την πτωτική πορεία του, με αποτέλεσμα την 1η Αυγούστου να πέσει στο 3,638%, στις 19 Αυγούστου στο 3,551% και στις 30 Αυγούστου στο 3,490%.
Στο ίδιο περιβάλλον, η πτωτική τάση «ενσωματώνεται» στις αποδόσεις των ομολόγων, εταιρικών και κρατικών καθώς και στο πολύ δημοφιλές προϊόν των εντόκων γραμματίων, που στοχεύει τόσο στον απλό αποταμιευτή όσο και στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Σχεδιασμός τραπεζών για απώλειες εσόδων
Στο περιβάλλον αυτό, οι τράπεζες δεν μένουν με «σταυρωμένα χέρια». Προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, προεξοφλώντας επίσης μια μείωση επιτοκίων στις 12 Σεπτεμβρίου. Θα είναι η δεύτερη φορά, που ο πήχης στα τραπεζικά έσοδα από τα επιτόκια χαμηλώνει- συνολικά θα αφορά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα- αλλά ήδη τα πλάνα αντιστάθμισης της απώλειας εσόδων έχουν αρχίσει να εκπονούνται. Από την άλλη πλευρά, οι μειώσεις επιτοκίων οδηγούν και σε εξοικονόμηση κόστους για τις τράπεζες (από το σκέλος των καταθέσεων).
Μία πρώτη «γεύση» πρέπει να είδαν οι αποταμιευτές κατά τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα νέα επιτόκια που διαπραγματεύονταν για προθεσμιακές καταθέσεις, ειδικά για μεγάλες διάρκειες, ήταν συγκριτικά, χαμηλότερα με αυτά των προηγούμενων μηνών.
Με εξαίρεση ένα κύμα ανοδικών αναπροσαρμογών σε επιλεγμένους λογαριασμούς καταθέσεων για να αποκατασταθούν κάποιες ανισορροπίες (ήταν και η συγκυρία με το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού), το σήμα που έχει δοθεί στην αγορά είναι να ενσωματωθεί η τάση αποκλιμάκωσης σε τραπεζικά προϊόντα.
Νέα τιμολόγηση σε προθεσμιακές και δάνεια σταθερού επιτοκίου
Εν ολίγοις, αλλάζει η τιμολόγηση όπου αυτό είναι εφικτό. Σε προθεσμιακές καταθέσεις, κυρίως σε διάρκειες άνω των 12 μηνών (σύντομα θα επηρεάσει και τις διάρκειες των έξι μηνών), τα προσφερόμενα επιτόκια θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι έχουν σχεδόν εκλείψει από την αγορά προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας άνω του έτους (μέχρι και πέρυσι υπήρχε μια τάση για καταθέσεις προθεσμίας 24 μηνών – σήμερα δεν υπάρχει ούτε για 18 μήνες).
Την ίδια στιγμή, αχνοφαίνεται η διάθεση για οριακές μειώσεις στα επιτόκια των νέων δανείων σταθερής διάρκειας, που αποτελούν και το προτιμητέο προϊόν για όσους θέλουν να αποκτήσουν στέγη με τραπεζικό δανεισμό (γιατί όπως έχουμε επισημάνει, η πλειοψηφία αγοράζει στέγη με μετρητά….εκτός φυσικά από τις ευαίσθητα κοινωνικά ομάδες και το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου»). Ο λόγος για να χαμηλώσουν οι τράπεζες έστω και οριακά το κόστος στα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο συνάδει με την επίτευξη του στόχου για πιστωτική επέκταση, ο οποίος είναι μεν αναθεωρημένος σε σχέση με το 1,2 δισ. ευρώ του 2023, αλλά παραμένει ένας δύσκολος στόχος, ειδικά στο κομμάτι της στεγαστικής πίστης, όπου εξακολουθεί η ζήτηση να είναι χαμηλή.
Τα χαμηλότερα επιτόκια (άμεσα στο κυμαινόμενο – αλλά και στα νέα δάνεια σταθερής διάρκειας) αναμένεται να αναθερμάνουν τη ζήτηση για δάνεια στέγης.
Διαβάστε επίσης
ΑΕΠ: Ανάπτυξη 2,3% στο β’ τρίμηνο
Honey Deuce: Το κοκτέιλ των 10 εκατ. που πουλάει σαν τρελό
Πώς οι Μολάοι θέτουν στο επίκεντρο τη μεταλλευτική βιομηχανία της Ελλάδας