THEPOWERGAME
Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων, όλης της κλίμακας των μεγεθών, από τις πολύ μικρές έως τις μεγάλες, που προχωρούν σε επενδύσεις θα έχουν άμεσα την ευκαιρία να αντλήσουν δάνεια με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, συνοδεία επιδοτήσεων. Πέραν της σημαντικής συμβολής του Ταμείου Ανάκαμψης και των διαφόρων προγραμμάτων που το πλαισιώνουν (από τα 31 δισ. ευρώ του Ταμείου, τα 18 δισ. ευρώ αφορούν επιδοτήσεις και τα 13 δισ. ευρώ χαμηλότοκα, αν όχι άτοκα δάνεια), οι ίδιες οι τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν τους κρουνούς της χρηματοδότησης, από δικά τους κεφάλαια και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αρκεί, η επιχείρηση που ζητά κεφάλαια να είναι βιώσιμη.
Βιώσιμη, τόσο από λογιστικής πλευράς– να δικαιολογούν τα οικονομικά μεγέθη τα επιχειρησιακά πλάνα – όσο και από πλευράς συμπεριφοράς, κάτι που χωρίζει στρατηγικούς κακοπληρωτές από συνεπείς πλην όμως πληγέντες δανειολήπτες , όσο επίσης και από πλευράς Αρχών και δεσμεύσεων προς το περιβάλλον, την κοινωνία , την εταιρική διακυβέρνηση (ESG Environment, Society, Governence).
Τόσο η πανδημία όσο και τα ευτράπελα τύπου Folli Follie και άλλων συναφών περιπτώσεων, ανέβασαν τον πήχη της δέσμευσης για τις αρχές του ESG σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μια επιχείρηση πλέον για να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί τους όρους του δανείου της, θα πρέπει να έχει έμπρακτο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και κοινωνική ευαισθησία. Η μείωση των εκπομπών άνθρακα αλλά και η μείωση της… φοροδιαφυγής, θα πρέπει να γίνουν συνείδηση και θα αποτελούν προϋπόθεση δανεισμού.
Αυτό είναι που αποζητά η ίδια η διεθνής επενδυτική κοινότητα και που με κάθε ευκαιρία το υπενθυμίζει στις ελληνικές τράπεζες, στις επαφές τους, είτε στο πλαίσιο της έκδοσης εταιρικών ομολόγων, είτε στο πλαίσιο κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης, είτε στις παρουσιάσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων και τα περίφημα roadshows.
Με την ίδια λογική, οι τράπεζες επιλέγουν τη βιώσιμη επιχείρηση. Με ακριβώς την ίδια λογική, οι κυβερνήσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα διάφορα επιδοτούμενα ή μη προγράμματα παρέχουν ευνοϊκότατες χρηματοδοτήσεις.
Μόλις πριν δυο ημέρες, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) – μέσω της οποίας θα διοχετευθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης – ενημέρωσε ότι ανοίγει άμεσα ο τρίτος κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας που υπό προϋποθέσεις αφορά πάνω από 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ενός προγράμματος εγγυοδοτήσεων λόγω κορονοϊού.
Ως γνωστόν, μία σειρά από δράσεις και προγράμματα διατίθενται για μικρές, πολύ μικρές και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως το γνωστό ΤΕΠΙΧ ΙΙ , το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» το οποίο διατίθεται από τις τράπεζες σε συνεργασία με την ΕΑΤ.
Στο μεταξύ, η Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα εγγυοδοτικά προγράμματα, ενδεχομένως ανάλογα με τους όρους των περσινών αντίστοιχων προγραμμάτων.
Στην ίδια λογική, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων συζητούν για παροχή επιδοτούμενων δανείων που θα στηρίζουν μικρομεσαίες αλλά και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις για επενδυτικά έργα που θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ. Θεωρητικά μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχουν δρομολογηθεί οι ανάλογες δράσεις.
Μέσα από όλο αυτό το σκεπτικό και τις εναλλακτικές για χαμηλότοκο δανεισμό, οι σημερινές, αλλά και οι αυριανές βιώσιμες επιχειρήσεις θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας και θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Μια αλλαγή που αποτελεί πρόκληση, μονόδρομο και «εισιτήριο» για το μέλλον.