THEPOWERGAME
Στα 5,5 δισ. ευρώ έχουν μειώσει το απόθεμα των κόκκινων δανείων τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, επιτυγχάνοντας να φέρουν ακόμη πλησιέστερα στον μέσο ευρωπαϊκό όρο τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στο τέλος του α’ εξαμήνου 2024. Η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων απελευθερώνει κεφάλαια που οι τράπεζες κρατούσαν δεσμευμένα ως προβλέψεις για την κάλυψη επισφαλειών, ενισχύοντας τη δυναμική των τραπεζών να αυξήσουν τις χορηγήσεις στην πραγματική οικονομία.
Χάρη στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής», οι χαμηλοί μονοψήφιοι δείκτες ΜΕΑ έγιναν κτήμα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών από το προηγούμενο έτος (όταν το 2019 ο μέσος όρος δείκτης ΜΕΑ ανερχόταν σε 45%). Πλέον, μέσω του «Ηρακλή ΙΙΙ», θα έρθει στα επίπεδα του 3% (από άνω του 60%) και ο δείκτης ΜΕΑ των μη συστημικών τραπεζών Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, οι οποίες θα συγχωνευθούν τον Σεπτέμβριο για να δημιουργήσουν τον πέμπτο τραπεζικό πόλο.
Η περαιτέρω μείωση του «στοκ» των κόκκινων δανείων των συστημικών τραπεζών το α’ εξάμηνο 2024 επετεύχθη παράλληλα με τη συγκράτηση της δημιουργίας νέων NPLs. Ο αρνητικός σχηματισμός ή η αμελητέα δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί κατόρθωμα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν εν μέσω ανόδου πληθωρισμού και επιτοκίων αύξησαν σημαντικά τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για το α’ εξάμηνο 2024, η Eurobank είναι αυτή που προπορεύεται με τον χαμηλότερο δείκτη ΜΕΑ, στο 3,1%. Η Τράπεζα μείωσε τον δείκτη ΜΕΑ σε ετήσια βάση κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της έχει υποχωρήσει σε 1,3 δισ. ευρώ. Ο σχηματισμός νέων ΜΕΑ ήταν θετικός κατά 125 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2024. Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων μειώθηκαν κατά 12,6% έναντι του α’ εξαμήνου 2023, σε 144 εκατ. ευρώ, και αντιστοιχούσαν σε 69 μονάδες βάσης επί των μέσων χορηγήσεων.
Εντυπωσιακές επιδόσεις στη μείωση των κόκκινων δανείων της έχει καταγράψει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε τον πιο επιβαρυμένο ισολογισμό. Τα ΜΕΑ του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο 1,3 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με 2 δισ. έναν χρόνο πριν, και ο δείκτης ΜΕΑ έπεσε στο 3,3%, από 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο και 5,5% έναν χρόνο πριν.
Το εξάμηνο 2024 οι προβλέψεις δανείων, εξαιρουμένων εξόδων σχετικών με πωλήσεις ΝΡΕ, προμηθειών εξυπηρέτησης NPE και των δαπανών συνθετικών τιτλοποιήσεων, διαμορφώθηκαν στα 35 εκατ. ευρώ και το οργανικό κόστος κινδύνου στις 48 μ.β. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ ανέρχεται σε 59%.
Τα ΜΕΑ της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2024 και ο δείκτης ΜΕΑ σε 3,3%. Σε επίπεδο Ομίλου τα ΜΕΑ μειώθηκαν κατά 0,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2024, ή 0,2 δισ. μετά από προβλέψεις. Οι οργανικές ροές ΜΕΑ ήταν αμελητέες στο α’ εξάμηνο 2024, επιτρέποντας την ομαλοποίηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου σε 55 μ.β. από 68 μ.β. το α’ εξάμηνο 2023. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 86%.
Η Alpha Bank μείωσε τα ΜΕΑ κατά 0,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση και 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια. Τα ΜΕΑ υποχώρησαν σε 1,7 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2024 και ο αντίστοιχος δείκτης σε 4,7%, μειωμένος κατά 129 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ του Ομίλου ανήλθε σε 47%, ενώ το κόστος πιστωτικού κινδύνου ως ποσοστό των χορηγήσεων μετά από προβλέψεις υποχώρησε το β’ τρίμηνο σε 57 μ.β. έναντι 69 μ.β. το προηγούμενο τρίμηνο.
Διαβάστε επίσης
Το μυστικό του Μαρκ Κιούμπαν για να γίνει κανείς πλούσιος
H μεγιστάνας Νίτα Αμπάνι είναι το πρόσωπο της Ινδίας στους Ολυμπιακούς
Krahulcova: Γιατί τα πατίνια της Lime επέστρεψαν στην Αθήνα