THEPOWERGAME
Επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους συνδυαστικά με μέρισμα, αλλά και buy back προγράμματα, ισχυρά κεφαλαιακά buffers, αμελητέα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανάκαμψη σε νέες εκταμιεύσεις με δυναμικό ξεκίνημα από το πρώτο εξάμηνο, συνθέτουν μεταξύ άλλων το τοπίο δράσης της Εθνικής Τράπεζας τα επόμενα τρίμηνα, διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα και το νέο placement για τη διάθεση του υπολοίπου 18% που ανήκει ακόμη στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ.
Σαφής στην προοπτική επιβράβευσης των μετόχων, αλλά και για την εξασφάλιση ισχυρών επιδόσεων το υπόλοιπο του έτους, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, εστιάζει στην προσήλωση της τράπεζας στις απαιτήσεις του Επόπτη και με κάθε ευκαιρία θυμίζει ότι είναι ανοιχτός ο διάλογος με τον SSM για μέρισμα, που αυξάνεται στο 40% των κερδών ήδη για το 2024, με στόχο να ανέβει στο 50% τα επόμενα έτη, αλλά και για πιθανό πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, όταν κριθεί κατάλληλο το timing. Εξάλλου, ο σχεδιασμός για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, εντάσσεται στο ίδιο κάδρο με την επιστροφή αξίας στον μέτοχο.
Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Εθνικής είναι ενδεικτικά για την πορεία των δανείων ευρύτερα στο πιστωτικό σύστημα, καθώς καταγράφουν μια γενική τάση ανάκαμψης της ζήτησης. Αιχμή του δόρατος η επιχειρηματική πίστη, που καταγράφει σημαντικό μερίδιο στις νέες εκταμιεύσεις, δημιουργώντας θετικές προοπτικές για τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.
Η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά δεν κρύβει την αισιοδοξία της για την κεφαλαιακή ευρωστία του Ομίλου, που είναι ανοιχτός σε νέες συνεργασίες που προσδίδουν αξία στον μέτοχο. Η παραγωγή κεφαλαίου και η αξιοποίηση πλεονάσματος θα λειτουργήσουν κάτω από αυτό το σκεπτικό, όπου κάθε ευκαιρία που οδηγεί σε συνέργειες θα εξετάζεται εντός και εκτός συνόρων. Εξάλλου, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας επιτρέπουν την προοπτική για νέες συνεργασίες. Η κεφαλαιακή επάρκεια στο 18,3%, αν αφαιρεθεί το ποσό που θα καταβληθεί σε μέρισμα (στο 18,8% πριν από τη διανομή), έχει συμπεριλάβει ήδη 50 μονάδες βάσης αύξηση από τις αρχές του έτους. Ως προς το ποσοστό του DTC, της αναβαλλόμενης φορολογίας, θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται, με τη συμβολή της αυξανόμενης κερδοφορίας, αλλά δεν υπάρχει βιασύνη. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται σύμφωνα με το πλάνο, αλλά θα απαιτηθεί μια περίοδος 17 ετών ακόμη. Υψηλά και τα αποθέματα στο πλαίσιο των MREL εκδόσεων, με τον στόχο του Ιανουαρίου να έχει ήδη καλυφθεί από το πρώτο εξάμηνο (25,9% έναντι στόχου 25,3%).
Στα ατού της Εθνικής Τράπεζας, η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Ελάχιστες οι νέες εισροές (μόλις 0,2 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο) με τον αντίστοιχο δείκτη NPE να περιορίζεται στο 3,3% και με τις προβλέψεις να θέλουν περαιτέρω μείωσή του στο τέλος του έτους, στο επίπεδο του 3%. Στην ίδια λογική, το κόστος ρίσκου έσπασε το φράγμα των 60 μονάδων και υποχώρησε στο 0,55%, με τα «κόκκινα» δάνεια να καλύπτονται από προβλέψεις σε ποσοστό 86%.
Την ίδια στιγμή, η τράπεζα είναι σε εγρήγορση για τη διατήρηση και ανάπτυξη της πιστωτικής της επέκτασης, με το ενήμερο χαρτοφυλάκιο δανείων να καταγράφει νέα άνοδο, καθώς άλλα νέα δάνεια ύψους 0,9 δισ. ευρώ προστέθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες. Ως προς τις εκταμιεύσεις, που έχουν ανακάμψει σε ιστορικό υψηλό έπειτα από πολλά τρίμηνα και ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ, «χρωστάνε» τα υψηλά επίπεδα κυρίως στο corporate. Παράλληλα, όμως, σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει και το retail, που, παρά τη συγκυρία, έδειξε μια ισχυρή δυναμική το β’ τρίμηνο, συνεχίζοντας την τάση που αχνοφαίνεται από τις αρχές του έτους.
Διαβάστε επίσης
Το παραδοσιακό αγγλικό τράιφλ επιστρέφει στη μόδα
Κρήτη: Το νέο ξενοδοχείο της Μαρίτας Καράτζη και το επενδυτικό πλάνο 83,5 εκατ.
Το φθινόπωρο σε δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ & Motor Oil