THEPOWERGAME
Στρατηγικής σημασίας είναι για την Εθνική Τράπεζα η επιβράβευση των μετόχων και η επιστροφή κεφαλαίου με τη μορφή μερίσματος, αλλά και με προγράμματα επαναγοράς (buy backs) ως γενική αρχή, αλλά πάντα σε συζήτηση και συνεννόηση με τον Επόπτη, όπως κατέστησε σαφές ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, κατά το conference call για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, που από το επίπεδο των 646 εκατ. ευρώ το εξάμηνο αντανακλούν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 17,4%.
Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στο boost των νέων εκταμιεύσεων, που άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών (2,8 δισ. ευρώ) το β’ τρίμηνο, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάκαμψης των δανείων επιχειρηματικής πίστης, που είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή με 2,5 δισ. ευρώ, αλλά και της διατήρησης του θετικού ρυθμού τω δανείων της λιανικής. Όπως είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, «το corporate χαρτοφυλάκιο είναι το κλειδί της δυναμικής ανάπτυξης των δανείων», αυτό που θα στηρίξει την πιστωτική επέκταση του ’24».
Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων έχει ήδη αυξηθεί από τις αρχές του έτους, κατά 0,9 δισ. ευρώ στα 31,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 8% (2,4 δισ. ευρώ ετησίως) και την ίδια στιγμή ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων NPE έχει υποχωρήσει αισθητά στο 3,3%, με το κόστος ρίσκου να διαμορφώνεται κάτω από τις 60 μονάδες βάσης (55 μονάδες) -στοιχεία που αντανακλούν τις αμελητέες ροές νέων «κόκκινων» δανείων, όπως υπογράμμισε ο CFO της Εθνικής, Χρήστος Χριστοδούλου. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα νέα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια είναι μόλις 0,2 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τα «μαξιλάρια ασφαλείας», η τράπεζα έχει ήδη υπερβεί τον στόχο MREL για τον Ιανουάριο του ’25 ( που είναι 25,3% ), διαθέτοντας σήμερα buffers σε ποσοστό 25,9% και, παράλληλα, διατηρεί πολύ υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 18,8% CET I, πριν από τη διανομή μερίσματος, ενισχυμένο κατά 50 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους (18,3% μετά το μέρισμα).
Στο πολλαπλό ενδιαφέρον των αναλυτών για προγράμματα επαναγοράς μετοχών (buy backs), τόσο ο κ. Μυλωνάς, όσο και ο κ. Χριστοδούλου κατέστησαν σαφές ότι οι ισχυρές επιδόσεις της Εθνικής δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για επιβράβευση των μετόχων και επιστροφή κεφαλαίου μέσω ενισχυμένης μερισματικής απόδοσης και μέσα από προγράμματα επαναγοράς μετοχών, σε συνεννόηση πάντα με τον Επόπτη. Αυτός είναι ο άξονας της στρατηγικής, αλλά όλα είναι υπό την αίρεση του Επόπτη και στο πλαίσιο του διαλόγου μαζί του. Η τράπεζα φιλοδοξεί να δώσει το ’25 μέρισμα που να αντιστοιχεί στο 40% της φετινής κερδοφορίας, με στόχο να αυξήσει ακόμη περισσότερο το συνολικό ποσό διανομής μερισμάτων τα επόμενα έτη (στο 50%).
Εστιάζοντας ειδικότερα στην προοπτική ενός προγράμματος επαναγοράς (buy back), ο κ. Μυλωνάς διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση αυτό θα είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί με τον Επόπτη, ο οποίος θα πρέπει να δώσει τη σχετική έγκριση (δεδομένης και της πρόθεσης για αυξημένο μέρισμα στο 40% των κερδών του ’24), αλλά, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό για το δεύτερο και τελευταίο placement για το υπόλοιπο ποσοστό μετοχών Εθνικής που έχει ακόμη στο χαρτοφυλάκιό του του ΤΧΣ.
Η Εθνική, όπως και κάθε ευρωπαϊκή τράπεζα, σχεδιάζει την πολιτική επιβράβευσης με μια αναλογία επιστροφής κεφαλαίου κατα 2/3 μέσα από μερίσματα και κατά 1/3 από buy back προγράμματα, όπου το μέρισμα έχει προφανώς τη μεγαλύτερη συμβολή, όπως διευκρίνισε τέλος ο κ. Μυλωνάς.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικός τουρισμός: Στροφή των επισκεπτών σε μη δημοφιλείς προορισμούς
Τζέι Σόντχρι: Ο CEO που έκανε εκατομμυριούχους τους υπαλλήλους
Οι “άμυνες” των φωτοβολταϊκών σε περικοπές και αρνητικές τιμές