THEPOWERGAME
«Αυλαία» σήμερα για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου και κατ’ επέκταση του πρώτου εξαμήνου του έτους των ελληνικών τραπεζών, με τους επενδυτές, τους αναλυτές και τους μετόχους να είναι στις επάλξεις, περιμένοντας να επιβεβαιωθούν οι «οιωνοί» που ήδη γράφουν θετικά από τα προηγούμενα τρίμηνα, ως από τα πλέον ιστορικά υψηλά.
Με την Τράπεζα Πειραιώς, που κατάφερε να γυρίσει σελίδα, κάνοντας την αγορά να μιλά για success story, καθώς από το μεγαλύτερο ύψος «κόκκινων» δανείων έχει πλέον NPE 3,5% και πολύ θετικά fundamentals, ξεκινούν σήμερα το πρωί τα «αποκαλυπτήρια» των λογιστικών καταστάσεων τριμήνου.
Ένα τρίμηνο που, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για δυναμική συνέχιση κερδών και ισχυρών επιδόσεων συνολικά για τον κλάδο, αντανακλά υψηλούς ρυθμούς οργανικής κερδοφορίας, ενίσχυση εκταμιεύσεων και ανταγωνιστικά ποσοστά ενσώματης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, σε συνδυασμό με εξυγίανση χαρτοφυλακίου και περιορισμό του κόστους ρίσκου, απόρροια της σημαντικής μείωσης από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Ένα τρίμηνο που βρίσκει τις τράπεζες θωρακισμένες από εποπτικά κεφάλαια, με ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και με εξίσου ισχυρά αποθέματα ασφαλείας, έχοντας μάλιστα καλύψει τους στόχους MREL πριν από το deadline των επιμέρους χρονοδιαγραμμάτων.
Λίγες ώρες αργότερα, στο κλείσιμο του ΧΑ, δίνονται στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της Eurobank, ενός ομίλου που έχει καταφέρει ένα μεγάλο ποσοστό, πάνω από 35%, των διεθνών της δραστηριοτήτων να συμβάλει στα ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου (με στόχο να φθάσει το 50%), την ίδια στιγμή που έχει τον χαμηλότερο δείκτη NPE στην αγορά (3%) και σταθερά υψηλούς τους δείκτες απόδοσης και κεφαλαιακής επάρκειας. Η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που αξιολογήθηκε σε investment grade από τη Moody’s.
Τη σκυτάλη λαμβάνει το πρωί της Πέμπτης η Εθνική Τράπεζα, η τράπεζα με τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (17,8% στο τέλος του ’23) και τον δεύτερο καλύτερο δείκτη NPE (3,5%), η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανέκτησε επενδυτική βαθμίδα (από τη DBRS) και η πρώτη που αποπλήρωσε το στοχευμένο πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ.
To απόγευμα αύριο, η πολύ φρέσκια και πολλά υποσχόμενη Optima Bank, που μπήκε σε κερδοφορία μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την ίδρυσή της (στη δεύτερο έτος λειτουργίας της) και εισήγαγε τη μετοχή της στο Χρηματιστήριο μέσα σε 4 χρόνια, ενημερώνει τους αναλυτές για τις προοπτικές της, στο πλαίσιο του conference call που θα ακολουθήσει τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου. Το πρώτο τρίμηνο είχε αύξηση κερδών κατά 78%.
Και ο κύκλος ολοκληρώνεται την Παρασκευή, με τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Alpha Bank, της Τράπεζας που «έφερε» τη Unicredit στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους συνεργασίας, που πυροδότησε η πώληση της θυγατρικής του Ομίλου στη Ρουμανία. Τα οφέλη από τις μεταξύ τους συνέργειες αποτυπώνονται ήδη στον χώρο του bancassurance και του asset management, όπου νέες πρωτοβουλίες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα. Άλλωστε, στόχος της τράπεζας είναι η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να φθάσει το 14% και να μπορεί να διανείμει 1 δισ. ευρώ ως μερίσματα την τριετία 2024-2026. Ως προς τη ρουμανική αγορά, η Alpha διατηρεί το 9,9% του νέου Ομίλου που προέκυψε μετά τη συγχώνευση των θυγατρικών της με τη Unicredit.
Oι CEOs των τραπεζών αυτών, Χρ. Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς, Φ. Καραβίας της Eurobank, Π. Μυλωνάς της Εθνικής, Β. Ψάλτης της Alpha Bank και Γ. Τανισκίδης της Optima, έχουν έναν κρυμμένο «άσο στο μανίκι τους» για να μοιραστούν μαζί με τους χρηματοοικονομικούς αναλυτές στη διάρκεια των conference calls. Ανάλογα με τον στρατηγικό σχεδιασμό και την έμφαση που δίνει o κάθε όμιλος, οι στόχοι θα αφορούν το διεθνές δίκτυο, το asset management, την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και την αξιοποίηση του υπερβάλλοντος κεφαλαίου με στόχο την απόδοση αξίας στον μέτοχο. Ως γνωστόν, αν κάτι χαρακτηρίζει τον κλάδο σήμερα, είναι η υψηλή παρουσία ρευστότητας (αποτυπώνεται επαρκώς στον δείκτη LCR) και στον λόγο δανείων προς καταθέσεις, που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μεγαλύτερα μερίδια πιστωτικής επέκτασης.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικός τουρισμός: Στροφή των επισκεπτών σε μη δημοφιλείς προορισμούς
Τζέι Σόντχρι: Ο CEO που έκανε εκατομμυριούχους τους υπαλλήλους
Οι “άμυνες” των φωτοβολταϊκών σε περικοπές και αρνητικές τιμές