THEPOWERGAME
Μετά την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Ιούλιο, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι οι αποφάσεις για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, σημειώνοντας ότι τα ερωτήματα σχετικά με τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου παραμένουν «ορθάνοιχτα». Αυτή η αίσθηση ασάφειας, ωστόσο, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εκτροχιασμός του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, κατά τη UBS, η οποία τονίζει ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ήταν σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί για τον πληθωρισμό, αφήνοντας την πόρτα «ανοιχτή» για περαιτέρω μειώσεις.
Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) του Ιουλίου αναμενόταν να είναι ήρεμη και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αυτές, σύμφωνα με τη UBS. Αφού ξεκίνησε τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων μόλις πριν από έξι εβδομάδες, το σκηνικό του υποτονικού αποπληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών και η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας έδωσαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ελάχιστους λόγους να βιαστούν με περαιτέρω μειώσεις. Ως εκ τούτου, διέκοψε για τις καλοκαιρινές διακοπές χωρίς να αλλάξει τα επιτόκια πολιτικής της και δεν έδωσε πολλές ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα της επόμενης κίνησής του. Για τους επενδυτές, όλα τα μάτια είναι τώρα στραμμένα στον Σεπτέμβριο.
Η ΕΚΤ περπατά σε τεντωμένο σχοινί
Η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο ανταγωνιστικά αφηγήματα, γεγονός που περιπλέκει τη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τη UBS. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η αίσθηση ότι τα χειρότερα για τον πληθωρισμό ανήκουν στο παρελθόν. Μεγάλο μέρος του εναπομείναντος υπερπληθωρισμού θα πρέπει να εξασθενίσει με φυσικό τρόπο καθώς οι οικονομικές αναταράξεις των προηγούμενων ετών υποχωρούν και, αν μη τι άλλο, η ΕΚΤ έχει «σφίξει» υπερβολικά τη νομισματική πολιτική, δεδομένου ότι το πληθωριστικό σοκ οφείλεται κυρίως στην ενέργεια. Από την άλλη πλευρά, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την έντονη αύξηση των μισθών και τον υψηλό πληθωρισμό των υπηρεσιών καθιστούν δύσκολο να είναι κανείς υπερβολικά σίγουρος ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πράγματι στον στόχο του 2% και θα παραμείνει εκεί.
Οι πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ μπορούν να εκληφθούν ως μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ αυτών των δύο αφηγήσεων. Η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο υποδηλώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συντάσσεται σε γενικές γραμμές με την αποπληθωριστική άποψη, η οποία υποδηλώνεται επίσης από την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει το 2% στο τέλος του επόμενου έτους. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε από τα πρακτικά της συνεδρίασης, ορισμένοι Διοικητές υποστήριξαν επίσης ότι κάποια από τα ισχυρά στοιχεία των πρόσφατων δεδομένων -πιθανότατα αναφερόμενοι στον πληθωρισμό των μισθών και των τιμών των υπηρεσιών- δεν ήταν συμβατά με την επίτευξη μείωσης των επιτοκίων, παρά τη γενική εικόνα του αποπληθωρισμού. Παρά τις ανησυχίες αυτές, ωστόσο, οι Διοικητές ήταν πρόθυμοι να στηρίξουν την απόφαση της πλειοψηφίας.
Όλα τα ερωτήματα «ορθάνοιχτα» για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου
Εάν στη συνεδρίαση του Ιουνίου είχε επικρατήσει, λοιπόν, το αφήγημα περί αποπληθωρισμού έναντι των πληθωριστικών ανησυχιών, στη συνεδρίαση του Ιουλίου επιχειρήθηκε μια πιο προσεκτική στάση, σύμφωνα με τη UBS. Αφενός, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, αντανακλώντας την έλλειψη επείγουσας ανάγκης για χαλάρωση των επιτοκίων, δεδομένου του βελτιούμενου οικονομικού περιβάλλοντος. Και εξίσου ομόφωνα, αποφάσισε να επιμείνει στην προσέγγιση «συνεδρίαση προς συνεδρίαση» για τη λήψη αποφάσεων. Η πρόεδρος Λαγκάρντ έκανε ό,τι μπορούσε για να τονίσει αυτή την έλλειψη προδεσμεύσεων, σημειώνοντας ότι τα ερωτήματα σχετικά με τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου παραμένουν «ορθάνοιχτα» και μπορούν να απαντηθούν μόνο με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία. Και με δύο πρόσθετες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό και ένα πλήρες σύνολο επίσημων στοιχείων για τους μισθούς πριν από τον Σεπτέμβριο, μεταξύ άλλων στοιχείων, θα υπάρχουν πολλές νέες πληροφορίες προς επεξεργασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
ΕΚΤ: Τα δεδομένα υποστηρίζουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων
Αυτή η αίσθηση ασάφειας δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εκτροχιασμός του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, κατά τη UBS. Παρά την κάποια εμμονή στα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό -ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είχε παραμείνει αμετάβλητος στο 4,1% ετησίως τον Ιούνιο-, η ΕΚΤ τόνισε ότι τα στοιχεία ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προοπτικές του για τον πληθωρισμό, αφήνοντας την πόρτα «ανοιχτή» για περαιτέρω μειώσεις. Και κοιτάζοντας πέρα από τα κεντρικά στοιχεία, τα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού ως επί το πλείστον χαλαρώνουν και συνέχισαν να χαλαρώνουν τον Ιούνιο.
Είναι επίσης σημαντικό να θέσουμε τις ανησυχίες σχετικά με την προοπτική αύξησης των μισθών. Είναι αλήθεια ότι οι επίσημες μετρήσεις της αύξησης των μισθών είναι αυξημένες σε περίπου 5% ετησίως. Όμως, όπως έσπευσε να μας υπενθυμίσει η Λαγκάρντ στις πρόσφατες εμφανίσεις της στον Τύπο, αυτό οφείλεται εν μέρει στον κλιμακωτό χαρακτήρα του καθορισμού των μισθών, που σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να καλύπτουν το χαμένο έδαφος από την προηγούμενη αύξηση του πληθωρισμού. Με την εξομάλυνση του πληθωρισμού, οι απαιτήσεις για αυξήσεις μισθών πιθανότατα θα μετριαστούν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι ήδη ορατό σε μελλοντικούς δείκτες, όπως ο ανιχνευτής μισθών Indeed, ο οποίος μετρά την αύξηση των μισθών μεταξύ των νέων προσλήψεων στην πλατφόρμα και ήδη τρέχει αρκετά κάτω από τη μέση αύξηση των μισθών. Η εικόνα αυτή ενισχύεται από πρόσφατες έρευνες εταιρειών, οι οποίες υποδηλώνουν ότι οι μισθολογικές πιέσεις θα πρέπει να αμβλυνθούν με την πάροδο του χρόνου.
Επιπτώσεις για τους επενδυτές
Με την πτώση των επιτοκίων πολιτικής στην Ευρωζώνη και όχι μόνο -αναμένουμε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα ενταχθεί σύντομα στον κύκλο μείωσης- οι αποδόσεις των αγορών έχουν επίσης περαιτέρω περιθώρια χαλάρωσης. Βλέπουμε ότι η απόδοση του 10ετούς bund θα πέσει στο 2,25% περίπου κατά το υπόλοιπο του έτους, με τις αποδόσεις των μετρητών να μειώνονται πιθανότατα ακόμη ταχύτερα. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να βελτιστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ρευστότητα για να επωφεληθούν από τις τρέχουσες αποδόσεις της αγοράς. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και από εκεί και πέρα με τριμηνιαίο ρυθμό, για δύο ακόμη μειώσεις φέτος. Βλέπουμε ότι ο κύκλος μείωσης θα σταματήσει με την εξομάλυνση των επιτοκίων πολιτικής γύρω στο εύρος 2,00-2,25%.
Διαβάστε επίσης
Ολυμπιακοί Αγώνες: Η στιλάτη άφιξη της ολυμπιακής δάδας στο Παρίσι
Aκρίβεια: Γιατί το καλάθι παραμένει μισοάδειο, με ”στάσιμες” τιμές
ΔΕΗ: Δάνειο για την ανάπτυξη δικτύων διανομής στη Ρουμανία