THEPOWERGAME
Μία νέα ελληνική τράπεζα γεννιέται. Το όνομά της δεν έχει ακόμη επιλεγεί, θα είναι κάτι εντελώς καινούργιο και θα λειτουργεί ανταγωνιστικά στην αγορά, έχοντας υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, με δείκτη CET 1 πάνω από 15% και σημαντικά χαμηλό δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, κάτω του 3%. Θα είναι το προϊόν της συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, δύο τραπεζών που με τη συνένωσή τους κλείνουν την πόρτα στο παρελθόν, δημιουργώντας θετικές προοπτικές για τη διεύρυνση της πίτας με την είσοδο ενός ακόμη μεγάλου παίκτη. Μέτοχοι θα είναι η Thrivest, ο μεγαλύτερος σήμερα ιδιώτης επενδυτής στο τραπεζικό σύστημα, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 58,5%, αλλά και το Δημόσιο, που μέσω του ΤΧΣ θα έχει συμμετοχή στο 35%.
Η Thrivest θα μπορεί δυνητικά να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της, αν πέραν των 200 εκατ. ευρώ που θα εισφέρει κατά την αύξηση κεφαλαίου της Attica, συν το χαρτοφυλάκιο μετοχών της Παγκρήτιας (που είναι υπό τον έλεγχό της), επιλέξει να εισφέρει ακόμη περισσότερα μετρητά.
Η Συμφωνία Μετόχων, που ολοκληρώθηκε χθες, με τις νωπές ακόμη υπογραφές του Ηλία Ξηρουχάκη (ΤΧΣ) και του Αλέξανδρου Εξάρχου (Thrivest), ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση κεφαλαίου της Attica, που θα ακολουθήσει την αναμενόμενη έγκριση συγχώνευσης από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η αύξηση αυτή θα αποτελέσει τη βάση δημιουργίας και ανάπτυξης της νέας τράπεζας, διότι, όπως έχει διευκρινίσει η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, το προϊόν της αύξησης δεν θα καλύψει μόνο ελλείμματα και ανάγκες, αλλά θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της νέας τράπεζας.
Η αύξηση κεφαλαίου, μετά την πρόσφατη εκτίμηση της DBRS για κεφαλαιακές ζημίες λόγω εξυγίανσης ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα είναι στο επίπεδο των 735 εκατ. ευρώ και θα γίνει υπέρ των παλαιών μετόχων. Αν κάτι έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι θα εκδοθούν και τίτλοι κτήσης μετοχών (warrants) υπέρ των μετόχων που θα συμμετάσχουν στην αύξηση, άρα το ποσό των 735 εκατ. ευρώ θα προκύψει συνδυαστικά από αύξηση κεφαλαίου και έκδοση warrants.
Οι μέτοχοι θα εισφέρουν σε κεφάλαια 675,1 εκατ. ευρώ, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να βάζει κατ’ ανώτατο 475,1 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν το ΤΧΣ διασφαλίζει την αξία της επένδυσής του στην Attica αποκτώντας θετικές αποδόσεις (IRR), ενώ στην απευκταία περίπτωση μη επιτυχίας του εγχειρήματος, το Δημόσιο θα είχε μηδενική αξία από τη συμμετοχή του. Άλλωστε, με την ευόδωση της Συμφωνίας θα αποπληρωθεί και το ομόλογο λήξης του 2028 (100 εκατ. ευρώ, Tier I), που μάλλον σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχε τύχη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Κεφάλαια στην αύξηση θα εισφέρουν και το e-efka με 48 εκατ. ευρώ και το ΤΜΕΔΕ με 12 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί πόσο κομβικής σημασίας είναι η επένδυση της Thrivest, όταν η ίδια η JP Morgan, ενεργώντας κατ’ εντολή του ΤΧΣ να αναζητήσει διεθνώς ιδιώτες επενδυτές, δεν βρήκε ένα αντίστοιχο ενδιαφέρον. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου -ιδανικά τον Οκτώβριο-, το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και άλλων φορέων θα έχει δικαιώματα μειοψηφίας, αφού το πλειοψηφικό πακέτο θα ανήκει στους ιδιώτες μετόχους. Η ακριβής μετοχική σύνθεση θα διαμορφωθεί τότε, με ένα εύρος συμμετοχής 35%-37% του ΤΧΣ, 38,50%-40% του ευρύτερου Δημοσίου (ΤΧΣ και e-efka)και 58,50% της Thrivest.
Η νέα τράπεζα έχει φιλόδοξα σχέδια. Βλέπει το προφίλ της να είναι ελκυστικό ήδη από το τέλος του έτους, με ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 9,3 δισ. ευρώ και προ προβλέψεων κέρδη 100 εκατ. ευρώ. Και βλέπει εαυτήν το 2027 με καταθέσεις 11,5 δισ. ευρώ και προ προβλέψεων κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ, με αποδόσεις κεφαλαίου εφάμιλλες των συστημικών τραπεζών.
Μέχρι τότε, μια σειρά από βήματα θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ένα από αυτά, η υποβολή αιτήματος στον Ηρακλή ΙΙΙ για τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ υπέρ της εξυγίανσης του ισολογισμού, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης
Με τι πρόστιμα απειλούνται όσοι δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση
Pappu: Με δύναμη κι ορμή από το Περιστέρι
H τιμή του χαλκού, η ενεργειακή μετάβαση και η Κίνα