THEPOWERGAME
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση πορίσματος από ενδελεχή έρευνα για τα δάνεια υψηλού ρίσκου των τραπεζών αφού διαμαρτυρήθηκαν υψηλά στελέχη που αντιπροσωπεύουν κάποιους από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg, τα συμπεράσματα της έρευνας αναμένεται να δημοσιευτούν όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο αντί του αρχικού χρονοδιαγράμματος για τον Ιούλιο.
Πηγές του αμερικανικού πρακτορείου αποκάλυψαν πως ήταν έντονη η αντίδραση των τραπεζών για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από την ΕΚΤ, η οποία είτε ανάθεσε σε τρίτους την αξιολόγηση, είτε σε προσωπικό που δεν τις παρακολουθούσε στενά. Οι αντιδράσεις αυτές σημειώνονται σε μια περίοδο που έχει ασκηθεί κριτική στην ΕΚΤ επειδή η εποπτεία του τραπεζικού κλάδου είναι είτε υπερβολικά γραφειοκρατική, είτε δεν είναι επαρκώς ρεαλιστική. Οι τραπεζίτες δηλώνουν ανοικτά τη δυσαρέσκεια τους για την έρευνα με τα δάνεια με μόχλευση που, ούτως ή άλλως, αποτέλεσαν μια διέξοδο επειδή η άνοδος των επιτοκίων στην Ευρώπη και παγκοσμίως έθεσαν ένα απότομο τέλος στα φθηνά δάνεια.
H χρηματοοικονομική μόχλευση είναι πίστωση που χορηγείται σε πιστωτές με χαμηλή βαθμολογία ή συνδέεται με το ενεργητικό μιας εταιρείας που βρίσκεται σε καθεστώς εξαγοράς. Αρκετές τράπεζες επέκριναν τη μεθοδολογία της ΕΚΤ διότι τα δάνεια χαρακτηρίζονται επισφαλή ή στα όρια του «κόκκινου» ενώ οι εταιρείες ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. Στην έρευνα της ΕΚΤ συγκαταλέγονται όμιλοι όπως η Banco Santadet, η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Intesa Sanpaolo και η Societe Generale.
Το Basel Endgame, ο Μακρόν και οι αντιρρήσεις των αμερικανικών τραπεζών
Γενικά το θεσμικό πλαίσιο στην ΕΕ θεωρείται πιο συντηρητικό από τις ΗΠΑ, θέτοντας πιο αυστηρά δεδομένα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αποφάνθηκε πέρυσι πως οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου είναι επαρκώς θωρακισμένες με κεφάλαια και θα χρειαστούν μόνον 600 εκατ. ευρώ παραπάνω για να ανταπεξέλθουν στα κριτήρια του «Basel Endgame», το οποίο θεωρείται το τελευταίο πακέτο κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ για την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Mε την προθεσμία του Basel Endgame να έχει οριστεί το 2028, οι αμερικανικές τράπεζες προβάλλουν σοβαρές εντάσεις καθώς υπολογίζουν πως θα πρέπει να κρατούν ένα «μαξιλάρι» κεφαλαίων στο 16% με 19% του ενεργητικού, πλήττοντας την δανειακή ευχέρεια τους και άρα την ευημερία της οικονομίας.
Πριν από την κήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία, ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε τονίσει πως δεν συμφέρει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να συμμορφωθούν πλήρως εάν οι ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ δεν αποδεχθούν την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ.
Αλλά ακόμη και η Ευρώπη έχει εφαρμόσει μια πιο χαλαρή εκδοχή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ. Εκτός από τα αυστηρότερα κριτήρια για την κεφαλαιακή επάρκεια των μεγαλύτερων τραπεζών, το Basel Endgame προωθεί μια κοινή φόρμουλα για τον υπολογισμό του ρίσκου σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των τραπεζών από τα χαρτοφυλάκια δανείων έως τις χρηματιστηριακές μονάδες τους.
Σε αυτή τη φάση, οι τράπεζες στις ΗΠΑ βασίζονται στα δικά τους μοντέλα για να υπολογίσουν τον σταθμισμένο πιστωτικό κίνδυνο -έτσι όπως προκύπτει από το σύνολο της πιστωτικής έκθεσης τους- ως προς τα κεφάλαια τους. Δηλαδή κάθε τράπεζα μπορεί να μετρήσει διαφορετικά τον κίνδυνο στην ίδια κατηγορία δανείων. Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανήγγειλε τον Φεβρουάριο έναν οδηγό για τα εσωτερικά μοντέλα κάθε τράπεζας, με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές να πρέπει να ελέγξουν τη συμμόρφωσή τους.
Διαβάστε επίσης
Οι μεγιστάνες των ειδών πολυτελείας έχασαν 17 δισ. δολάρια
HelleniQ Energy: Βγήκε στις αγορές με 5ετές ομόλογο 400 εκατ.
Στο επίκεντρο της ΕΕ η γεωθερμία: Ευκαιρίες και προκλήσεις