THEPOWERGAME
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, τοποθετώντας την Alpha Bank σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια, αναβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση καταθέσεων της τράπεζας σε Baa3/P-3 από Ba1/NP, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση χρέους υψηλής εξασφάλισης κατά δύο βαθμίδες σε Baa3 από Ba2, την αξιολόγηση χρέους μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) δύο βαθμίδες σε Ba2 από B1 και την αυτόνομη Βασική Πιστοληπτική Αξιολόγηση (BCA) κατά μία βαθμίδα σε Ba2 από Ba3.
Η αναβάθμιση, δε, του BCA αντανακλά την περαιτέρω πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική τράπεζα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 6% του συνόλου των δανείων τον Μάρτιο του 2024 από 7,6% τον Μάρτιο του 2023.
Οι θετικές προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων και ανώτερων μη εξασφαλισμένων τίτλων διατηρήθηκαν σταθερές από τον οίκο, αντανακλώντας την προσδοκία της Moody’s ότι η Alpha Bank θα συνεχίσει να βελτιώνει το πιστωτικό της προφίλ τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η ανακοίνωση της Alpha Bank
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Ratings προχώρησε στις ακόλουθες αναβαθμίσεις όσον αφορά στην αξιολόγηση της Alpha Bank, τοποθετώντας την Τράπεζα σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 14 χρόνια:
- Αξιολόγηση μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων: Baa3 (από Ba1, +1 βαθμίδες)
- Αξιολόγηση μακροπρόθεσμου χρέους υψηλής εξασφάλισης: Baa3 (από Ba1, +2 βαθμίδες)
- Αξιολόγηση χρέους μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2): Ba2 (από B1, +2 βαθμίδες)
- Βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA): Ba2 (από Ba3, +1 βαθμίδα)
Οι ανωτέρω αναβαθμίσεις επιβεβαιώνουν τη δυναμική της Τράπεζας να επιτυγχάνει υψηλότερη βιώσιμη κερδοφορία, βελτιώνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ισολογισμού της. Καθοριστικό ρόλο στις αναβαθμίσεις διαδραμάτισαν η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και του προφίλ των
επαναλαμβανόμενων κερδών της Alpha Bank, η χαμηλότερη βάση κόστους, τα αναμενόμενα οφέλη από την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και τα σημαντικά και διευρυνόμενα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.
Οι θετικές προοπτικές με τις οποίες αξιολόγησε ο οίκος την Τράπεζα αντανακλούν τις προσδοκίες του για την περαιτέρω βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Alpha Bank, κυρίως μέσω της αύξησης των κερδών της, των υψηλότερων επιπέδων κεφαλαίου και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού της, σε ευθυγράμμιση με το Στρατηγικό της Σχέδιο.
Επιπλέον, οι αναβαθμίσεις του οίκου καθιστούν το χρέος υψηλής εξασφάλισης της Alpha Bank επιλέξιμο από ένα ευρύτερο σύνολο επενδυτών, διαφοροποιώντας περαιτέρω τη χρηματοδοτική της βάση.
Η αξιολόγηση της Moody’s
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody’s, ο οίκος αναβάθμισε σήμερα τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων της Alpha Bank S.A. (Alpha Bank) σε Baa3/P-3 από Ba1/NP, τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις ανώτερων μη εξασφαλισμένων καταθέσεων κατά δύο βαθμίδες σε Baa3 από Ba2, καθώς και την αυτόνομη Βασική Πιστοληπτική Αξιολόγηση (Baseline Credit Assessment – BCA) και την Προσαρμοσμένη Βασική Πιστοληπτική Αξιολόγηση (Adjusted BCA) της τράπεζας σε ba2 από ba3. οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) της τράπεζας αναβαθμίστηκαν σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3 και οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR Assessment) επιβεβαιώθηκαν σε Baa3(cr)/P-3(cr), ενώ οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του προγράμματος ΜΤΝ κατώτερης εξασφάλισης (senior non-preferred) αναβαθμίστηκαν σε (P)Ba2 από (P)Ba3, οι αξιολογήσεις του προγράμματος ΜΤΝ ανώτερης εξασφάλισης αναβαθμίστηκαν σε (P)Baa3 από (P)Ba2 και οι αξιολογήσεις του προγράμματος ΜΤΝ μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) αναβαθμίστηκαν σε (P)Ba2 από (P)B1.
Επιπλέον, οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Alpha Services and Holdings S.A. αναβαθμίστηκαν σε Ba2 από Ba3, καθώς και οι αξιολογήσεις του προγράμματος MTN χωρίς εξασφαλίσεις σε (P)Ba2 από (P)Ba3. Επιπλέον, οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της εταιρείας συμμετοχών για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ΜΤΝ κατώτερης εξασφάλισης (senior non-preferred) αναβαθμίστηκαν σε (P)Ba2 από (P)Ba3, ενώ η αξιολόγηση του χρέους μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) αναβαθμίστηκε σε Ba2 από B1, καθώς και οι αξιολογήσεις του προγράμματος ΜΤΝ μειωμένης εξασφάλισης αναβαθμίστηκαν επίσης σε (P)Ba2 από (P)B1. Η αξιολόγηση των μη σωρευτικών προνομιούχων μετοχών της εταιρείας συμμετοχών (Additional Tier 1 notes) αναβαθμίστηκε σε B2 (hyb) από B3 (hyb). Οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις του ανώτερου μη εξασφαλισμένου χρέους και των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Alpha Bank παραμένουν θετικές μετά την αναβάθμιση των αξιολογήσεών της, καθώς και οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του εκδότη της εταιρείας συμμετοχών παραμένουν θετικές.
Το BCA της Alpha Bank αναβαθμίστηκε σε ba2 από ba3, λαμβάνοντας υπόψη την περαιτέρω πρόοδο της τράπεζας στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPE) στο 6% των ακαθάριστων δανείων της τον Μάρτιο του 2024 από 7,6% τον Μάρτιο του 2023. Αν και ο δείκτης αυτός εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τους τοπικούς ομολόγους της, αναγνωρίζουμε ότι περίπου το ήμισυ του αποθέματος των παλαιών NPEs της Alpha Bank είναι στεγαστικά δάνεια, με καλή αξία εξασφαλίσεων σε ισχύ. Η ενέργειά μας για την αξιολόγηση λαμβάνει επίσης υπόψη τα σχέδια της τράπεζας να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού της, μειώνοντας τον δείκτη NPE σε λιγότερο από 4% έως το τέλος του 2026. Η αναβάθμιση του BCA της τράπεζας αποτυπώνει επίσης τη βελτίωση του προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών της, τη χαμηλότερη βάση κόστους και τις προσδοκίες μας για βιώσιμα κέρδη στο μέλλον, ιδίως εν μέσω ενός ομαλοποιημένου περιβάλλοντος επιτοκίων. Αναμένουμε επίσης σταδιακά οφέλη για την τράπεζα στις δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και bancassurance που υποστηρίζουν τα μη επιτοκιακά της έσοδα, από την πρόσφατη εμπορική της συνεργασία με την UniCredit S.p.A. (BCA baa3, μακροπρόθεσμες καταθέσεις Baa1 σταθερές).
Αυτή η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων έχει ενισχύσει τη φερεγγυότητα της τράπεζας με έναν pro-forma δείκτη κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) 16,2% τον Μάρτιο του 2024, ενσωματώνοντας την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ρουμανικής θυγατρικής της στην UniCredit, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η Alpha Bank αναμένει περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 προς 17,5% μέχρι το τέλος του 2026 με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο, ενσωματώνοντας πιθανές πληρωμές μερισμάτων με την πρώτη να ξεκινά φέτος. Παρόλα αυτά, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ποιότητα αυτού του κεφαλαίου υπονομεύεται από το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs), το οποίο αποτελεί περίπου το 54% του κεφαλαίου CET1 της τράπεζας τον Μάρτιο του 2024 και είναι κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Η αναβάθμιση του BCA της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπ’ όψιν την άνετη ρευστότητά της με προσαρμοσμένο από τον Moody’s δείκτη ρευστών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων προς ενσώματα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία περίπου 26% το 2023 και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 186% σε συνδυασμό με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 77% τον Μάρτιο του 2024. Ταυτόχρονα, το προφίλ και η ικανότητα χρηματοδότησης της Alpha Bank έχει βελτιωθεί περαιτέρω με προσαρμοσμένο από τον Moody’s δείκτη market funds over tangible banking assets περίπου 13,6% το 2023 από 22,5% το 2022, μετά από σημαντική αποπληρωμή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ σε 5 δισ. ευρώ το 2023 από 13 δισ. ευρώ το 2022 και περαιτέρω μείωση σε 4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024.
Η ανάλυση της LGF υποδεικνύει χαμηλότερες ζημίες για τους πιστωτές χρέους υψηλής εξασφάλισης
Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις των καταθέσεων της Alpha Bank αναβαθμίστηκαν σε Baa3 από Ba1 λόγω της αναβάθμισης της BCA και τοποθετούνται δύο βαθμίδες πάνω από την BCA, υποδεικνύοντας πολύ χαμηλές απώλειες σε ένα σενάριο εξυγίανσης με βάση την προηγμένη ανάλυση της Moody’s Loss Given Failure (LGF). Η αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου ανώτερου μη εξασφαλισμένου χρέους της τράπεζας αναβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες σε Baa3 από Ba2, λόγω της αναβάθμισης του BCA και επίσης από την ανάλυση LGF του οίκου αξιολόγησης που υποδεικνύει χαμηλότερες απώλειες από ό,τι προηγουμένως. Με βάση τα σχέδια χρηματοδότησής της, η Moody’s αναμένει ότι η Alpha Bank θα εκδώσει επαρκή μέσα με δυνατότητα διάσωσης για να καλύψει την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) μέχρι το τέλος του 2025 (27,96%), γεγονός που θα παρέχει άφθονο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών στους ανώτερους πιστωτές και καταθέτες. Ο δείκτης MREL της τράπεζας ήταν στο 25,73% τον Μάρτιο του 2024, πολύ πάνω από τους δύο ενδιάμεσους μη δεσμευτικούς στόχους του 2024 (22,51%) και του 2025 (25,24%).
Διατήρηση των θετικών προοπτικών αξιολόγησης
Οι θετικές προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων και ανώτερων μη εξασφαλισμένων τίτλων διατηρούνται, αντανακλώντας την προσδοκία ότι η Alpha Bank θα συνεχίσει να βελτιώνει το πιστωτικό της προφίλ τους επόμενους 12-18 μήνες. Η τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη και τα επίπεδα κεφαλαίου της και θα μειώσει τον δείκτη προβληματικών δανείων, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι προηγουμένως. Αυτοί οι παράγοντες ασκούν ανοδικές πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας (ba2), η οποία εξακολουθεί να τοποθετείται μία βαθμίδα χαμηλότερα από την αξιολόγηση της Κυβέρνησης της Ελλάδας (Ba1 σταθερό).
Διαβάστε επίσης:
Τα μυστικά για μια ασφαλή πεζοπορία στα νησιά το καλοκαίρι
Οι 15 ακριβότερες πόλεις για πολυτελή διαβίωση
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυρή παρουσία στη διαχείριση απορριμμάτων και υδάτων