THEPOWERGAME
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ρίχνει μηνύματα ότι το σχέδιο ποσοτικής σύσφιξης τον Ιούλιο θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι πιστεύουν οι αγορές, και μπορεί ακόμη και να συνοδεύεται από αύξηση των επιτοκίων.
Οι «γερακίστικες» νύξεις που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα υπογραμμίζουν την πίεση που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα στον απόηχο της νέας πτώσης του γεν, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών.
Μια αύξηση των επιτοκίων θα είναι στο τραπέζι σε κάθε συνεδρίαση πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της συνεδρίασης του Ιουλίου, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. «Δεδομένων των όσων συμβαίνουν με τον πληθωρισμό, τα επιτόκια είναι σαφώς πολύ χαμηλά», δήλωσε μία από τις πηγές. «Πολλά εξαρτώνται από τα επερχόμενα δεδομένα, αλλά μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι μια πιθανότητα», δήλωσε μια άλλη πηγή, άποψη που επαναλήφθηκε και από μια τρίτη πηγή.
Η BOJ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά γύρω στο μηδέν αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο συζήτησε την ανάγκη για μια έγκαιρη αύξηση, με ένα μέλος να σηματοδοτεί την πιθανότητα να το πράξει για να αποτρέψει τις πιέσεις του κόστους από το να ανεβάσει υπερβολικά τον πληθωρισμό, όπως προκύπτει από περίληψη της συνεδρίασης. Αυτό εκλήφθηκε σε μεγάλο βαθμό ως ένδειξη ότι η τράπεζα προετοιμάζεται για βραχυπρόθεσμη δράση. Ο διοικητής Kazuo Ueda δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.
Η αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της 30ής και 31ης Ιουλίου θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις αγορές, καθώς η BOJ σκοπεύει επίσης να ανακοινώσει ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα περιορίσει τις μαζικές αγορές ομολόγων και θα μειώσει το μέγεθος του ισολογισμού της ύψους 5 τρισ. δολαρίων.
Ο Ueda δήλωσε ότι η BOJ θα μπορούσε να προβεί σε μια «σημαντική» περικοπή των αγορών ομολόγων της, υποδηλώνοντας ότι η κλίμακα της μείωσης θα μπορούσε να είναι μεγάλη ώστε να διασφαλίσει ότι οι αγορές θα αποτινάξουν τα δεσμά του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων – μια πολιτική που εγκαταλείφθηκε τον Μάρτιο.
Όπως και με άλλες κεντρικές τράπεζες, το επίκεντρο της BOJ θα είναι να καταρτίσει ένα σχέδιο ποσοτικής σύσφιξης, που θα αποφεύγει την πρόκληση ανεπιθύμητων αιχμών στις αποδόσεις των ομολόγων. Αλλά οι ανησυχίες για το αδύναμο γεν απαιτούν επίσης το σχέδιο ποσοτικής σύσφιξης να είναι αρκετά φιλόδοξο ώστε να αποφευχθεί η υποτίμηση των προσδοκιών της αγοράς και η πρόκληση απότομων πτώσεων του νομίσματος. Ο συμβιβασμός σημαίνει ότι η BOJ πιθανότατα θα ανακοινώσει ένα σχέδιο για την περικοπή των μηνιαίων αγορών με σταθερό, καθορισμένο ρυθμό, αφήνοντας παράλληλα κάποια ευελιξία για να προσαρμόσει την ταχύτητα ανάλογα με τις ανάγκες, ανέφεραν οι πηγές.
Αν και δεν υπάρχει συναίνεση εντός της τράπεζας σχετικά με τις λεπτομέρειες, μια ιδέα που αναπτύσσεται είναι ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό της Fed, που περιορίζει μηχανικά τις αγορές, αν και με μεγαλύτερη ευελιξία.
Η BOJ μπορεί να το κάνει αυτό υποδεικνύοντας ένα στενό εύρος τιμών, αντί για ένα καθορισμένο ποσοστό, στο οποίο θα περιορίσει την αγορά ομολόγων. Μπορεί επίσης να εισάγει μια «ρήτρα διαφυγής», που δεσμεύεται να επιβραδύνει ή να σταματήσει προσωρινά το tapering αν οι αγορές γίνουν πολύ ασταθείς, ανέφεραν οι πηγές. Η τράπεζα θα κάνει taper σε διάφορες λήξεις ομολόγων με τρόπο που να μην προκαλεί στρεβλώσεις στην καμπύλη αποδόσεων, είπαν.
Η BOJ θα πραγματοποιήσει μια συνάντηση με τους συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων στις 9-10 Ιουλίου για να ακούσει τις απόψεις τους σχετικά με το είδος του σχεδίου που θα λειτουργήσει, μια κίνηση που ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου δήλωσε ότι αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι μπορεί να περιορίσει τις αγορές «σε μεγαλύτερο βαθμό», όπως προκύπτει από την περίληψη της συνεδρίασης του Ιουνίου.
Ο Izuru Kato, επικεφαλής οικονομολόγος της Totan Research και βετεράνος παρατηρητής της BOJ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να εξισορροπήσει την ανάγκη για σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας με την ανάγκη για σταθερότητα της αγοράς ομολόγων. Για το λόγο αυτό, μπορεί να επιδιώξει να εμβαθύνει τις περικοπές στις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί κάθε τρίμηνο.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Προς μνημόνιο κατανόησης Helleniq Energy και ΤΑΙΠΕΔ
Sinsay: H “πολωνική Zara” υπεραποδίδει και ετοιμάζει τριπλά εγκαίνια
Ρεύμα: Τα 100 ευρώ αγγίζει η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Ιούνιο