THEPOWERGAME
Ένας επενδυτικός οίκος, η DBRS, είναι ο κρίκος που συνδέει το ΤΧΣ με την Attica Bank, σηματοδοτώντας παράλληλα, το τέλος της αυτόνομης πορείας τους, αφού, μετά το deal για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, ο σκοπός του Ταμείου, αλλά και της Αttica ως ανεξάρτητης τράπεζας, θα έχουν πλέον εκλείψει.
Όλα τα φώτα είναι στραμμένα στον συγκεκριμένο οίκο, που αναμένεται να δώσει το επίσημο πόρισμα για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Attica και που θα αποτελέσει τη βάση τόσο για τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου, όσο και για το εύρος της τιτλοποίησης που θα έχει το clean up του ισολογισμού. Νεότερες πληροφορίες, θέλουν τη DBRS να παραδίδει από μέρα σε μέρα την αξιολόγηση, πιθανότατα ως το τέλος Ιουνίου, που ήταν η αρχική εκτίμηση, εκτός απροόπτου.
Ένα βέλτιστο σενάριο θα ήθελε την επίσημη αξιολόγηση (διότι ένα άτυπο προσχέδιο έχει ήδη παραδοθεί στη διοίκηση της Attica) να αποστέλλεται πριν τις 28 Ιουνίου, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της Τράπεζας, ώστε να υπάρξει η ευκαιρία να συμπεριληφθεί στη δήλωση της CEO, Ελένης Βρεττού, ο θετικός απόηχος της αξιολόγησης ως βήμα για την επόμενη μέρα της Τράπεζας και της αγοράς ευρύτερα, με τη δημιουργία ενός ακόμη μεγάλου ομίλου.
Όσο για τους μετόχους, στους οποίους τη μεγαλύτερη θέση έχει το ίδιο του ΤΧΣ, θα ενημερωθούν αναλυτικά στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τράπεζας στις 16 Ιουλίου. Ως τότε, αναμένεται να έχουν μπει σε τελική ευθεία τα βήματα που θα οδηγήσουν στη συγχώνευση Attica με Παγκρήτια και φυσικά η ολοκλήρωση της εξυγίανσης, με την υποβολή αιτήματος στον Ηρακλή για τιτλοποιημένα κόκκινα δάνεια.
Την περίμετρο των δανείων αυτών προσπαθούν να επιλέξουν τα επιτελεία των δύο τραπεζών που θα μπουν στη διαδρομή της συγχώνευσης, με έναν στόχο, η νέα Τράπεζα να μην έχει δείκτη NPE πάνω από 3%. Προφανώς το κόστος των τιτλοποιήσεων θα είναι αρκετά υψηλό γι΄ αυτό και θα απαιτηθούν πολλά νέα κεφάλαια. Μια πρώτη εκτίμηση σύμφωνα με πληροφορίες θέλει τις εκτιμήσεις της DBRS να συγκλίνουν με της διοίκησης της Attica που εστιάζουν στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ.
Το ΤΧΣ που έχει το 72,5% θα πρέπει να εισφέρει περί τα 350 εκατ. ευρώ και με αυτό θα «κλείσει» τις εκκρεμότητές του, πριν συγχωνευθεί με το Υπερταμείο. Οι άλλοι μέτοχοι είναι ο ΕΦΚΑ με 7,65%, η Παγκρήτια με 5%, η Thrivest 4,4%, το ΤΜΕΔΕ με 4%, και λοιποί μέτοχοι με ποσοστά κάτω του 5% έκαστος, συνολικά άλλο 6,5%. Να σημειωθεί ότι η Thrivest Holdings των Μπάκου – Καϋμενάκου – Εξάρχου ,μετέχει ήδη κατά 44% στην Παγκρήτια.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι σημερινοί μέτοχοι είναι διατεθειμένοι να εισφέρουν κατά το ποσό που τους αναλογεί στη σχεδιαζόμενη για το Σεπτέμβριο αύξηση κεφαλαίου. Να σημειωθεί πάντως, ότι η Attica συνεχίζει την οργανική της ανάπτυξη, με την πιστωτική επέκταση να τρέχει με θετικό πρόσημο και να υπενθυμίσουμε ότι είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα, που έχει πλήρως επιστρέψει τον αναβαλλόμενο φόρο (DTC), στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής σελίδας της τράπεζας.
Διαβάστε επίσης:
Οι πλούσιοι μεταναστεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ο Μπιλ Γκέιτς κινεί ακόμα τα νήματα στη Microsoft
Σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων