THEPOWERGAME
Σε ένα γαϊτανάκι εξελίξεων, όπου οι τιτλοποιήσεις, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και οι εκδόσεις κεφαλαίου πρωταγωνιστούν, έχουν εναποθέσει τις προσδοκίες αλλά και τους στόχους τους, οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες.
Διόλου τυχαίο όταν μέσα σε περίπου 40 ημέρες, πρώτη η Moody’s , ύστερα η S&P και μόλις την Παρασκευή, η Fitch, προχώρησαν σε αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών, δημοσιεύοντας την επιχειρηματολογία τους στο πλαίσιο των γνωστών reports τους.
Εφαλτήριο των αναβαθμίσεων αυτών αποτελεί συγκεκριμένο μίγμα πολιτικών και ενεργειών που ακολουθεί σύσσωμος ο τραπεζικός τομέας.
Πρώτον και βασικότερο, πέριξ του οποίου δρομολογούνται όλες οι τραπεζικές πρωτοβουλίες, είναι η εξυγίανση των τραπεζικών λογαριασμών από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.
Οι ξένοι οίκοι δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο σχήμα «Ηρακλής», που απορρόφησε ήδη πάνω από 30 δισ ευρώ κόκκινα δάνεια στην πρώτη του φάση και που φιλοδοξεί να ικανοποιήσει αντίστοιχα αιτήματα τραπεζών, στη δεύτερη φάση του «Ηρακλής ΙΙ».
Ηδη η Moodys , στην έκθεση της την 1η Απριλίου, εκτιμά ότι άλλα 17 δισ. ευρώ θα τιτλοποιηθούν υπό την αιγίδα του Ηρακλή, ποσό που αναμένεται να είναι πολύ πιο διευρυμένο αν κρίνουμε από τα πλάνα των τραπεζών για συστηματική και έντονη προσπάθεια ξεκαθαρίσματος με γενναίες τιτλοποιήσεις.
Άλλωστε, μόνες τους οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να σηκώσουν το «λάβαρο» του μονοψήφιου ποσοστού NPLs μέσα σε ένα χρόνο, αν όχι στο τέλος του έτους…
Σύμφωνα με όσα διευκρινίζουν στο powergame.gr τραπεζικά στελέχη , το δύσκολο και πολύ κοστοβόρο έργο των τιτλοποιήσεων που θα καθαρίσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, θα προσελκύσει – ήδη αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει – το επενδυτικό ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς προβληματικών δανείων (των επενδυτών που αγοράζουν τιτλοποιημένα δάνεια με σκοπό να ανακτήσουν κομμάτι της αξίας τους και να ενισχύσουν το απόθεμα των assets τους).
H εξέλιξη αυτή θα ανοίξει το δρόμο για βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών και την σταθεροποίηση στην ενίσχυση των εσόδων τους.
Συνδυαστικά δε με τις απόψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για συνολική επίπτωση από την πανδημία που δεν θα υπερβαίνει τα 8-10 δισ. ευρώ, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό εμβολιασμών, οι αναλυτές των ξένων οίκων τολμούν να αναβαθμίσουν τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.
Σημειωτέον δε, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, ότι οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και ο λόγος δανείων προς καταθέσεις περιορίστηκε στο 90 από 103 το 2019.
Με το ένα και το άλλο φτάσαμε ευτυχώς στην αναβάθμιση εν γένει των ελληνικών τραπεζών ,με θετικές προοπτικές από τη Moody’s στις αρχές του Απριλίου, όπου τη σκυτάλη έλαβε η S&P μετά την αναβάθμιση της οικονομίας και αναβάθμισε τα ratings όλων των τραπεζών στις 27 του προηγούμενου μήνα.
‘Έως προχθές χθες, που η Fitch επίσης αναβάθμισε τα ratings των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.