THEPOWERGAME
Αυξάνονται οι μνηστήρες για την εξαγορά της EFG του Ομίλου Λάτση. Μετά το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Julius Baer, η EFG φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις και με δεύτερη ελβετική τράπεζα, την J. Safra Sarasin. Μέλος του πανίσχυρου βραζιλιάνικου ομίλου J. Safra, πήρε τη σημερινή της μορφή το 2013, όταν ο όμιλος εξαγόρασε την Bank Sarasin & Co μετά από ένα μπαράζ προσφορών με αντιπάλους την Julius Baer, την αυστριακή Raiffeisen και την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Apax Partners. Το δημοσίευμα στο finews.com αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές κρατούν (για την ώρα) κλειστά τα χαρτιά τους.
Τον τελευταίο χρόνο η ελβετική J. Safra Sarasin έχει προβεί σε κινήσεις που επιβεβαιώνουν την πρόθεση επέκτασης στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής, όπου δραστηριοποιείται η EFG του Ομίλου Λάτση. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η ένταξη πρώην τραπεζιτών της Credit Suisse, η οποία διασώθηκε το 2023 μέσω εξαγοράς από την UBS.
Γιατί μπήκε στον «πάγο» το deal εξαγοράς της EFG από την Julius Baer
Σημειώνεται ότι τροχοπέδη στις συζητήσεις που θα κατέληγαν στο deal εξαγοράς της EFG από την Julius Baer, αποτέλεσε η αλματώδης πορεία της μετοχής. Ο τίτλος έχει κερδίσει επιπλέον ένα 70% της αξίας του την τελευταία διετία, παράμετρος που η οικογένεια Λάτση λαμβάνει υπ’ όψιν της, ανεβάζοντας σημαντικά το τελικό τίμημα εξαγοράς. Επίσης, η Julius Baer έχει βγει «τραυματισμένη» από διάφορες επενδυτικές κινήσεις που δεν βγήκαν, όπως οι ζημιές από τα δάνεια στην εταιρεία ακινήτων Signa. Σύμφωνα με το Bloomberg, η συνολική ζημία από την έκθεση στη Signa ξεπέρασε τα 580 εκατ. ελβετικά φράγκα. Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα ο διευθύνων σύμβουλος της Julius Baer, Philipp Rickenbacher, να οδηγηθεί σε παραίτηση τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η J. Safra Sarasin απασχολεί περίπου 2.500 άτομα σε περίπου 30 τοποθεσίες παγκοσμίως, και η EFG 3.000 άτομα σε 40 τοποθεσίες. Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ της EFG και της J. Safra Sarasin, ανοίγει ο δρόμος για να δημιουργηθεί ένας διαχειριστής πλούτου αξίας 360 δισ. ελβετικών φράγκων, τοποθετώντας την τράπεζα πάνω από την Lombard Odier (με έδρα τη Γενεύη), με σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία πελατών, κάτω όμως από την Pictet με 633 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Σημειώνεται ότι η (επίσης) βραζιλιάνικη BTG Pactual είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην EFG με 20%, μετά την οικογένεια Λάτση (45%) -λεπτομέρεια που μπορεί να παίξει τον ρόλο της στο τελικό deal εξαγοράς από τη Safra.
Διαβάστε επίσης:
Οι πλούσιοι μεταναστεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ο Μπιλ Γκέιτς κινεί ακόμα τα νήματα στη Microsoft
Και τα Ψαρά μεταμορφώνονται σε πράσινο νησί