THEPOWERGAME
Έξι μήνες απομένουν για να αξιοποιηθούν οι κρατικές εγγυήσεις μέσω του προγράμματος Ηρακλής ΙΙΙ, με προτεραιότητα τις μη συστημικές τράπεζες, που στην ουσία, αποτέλεσαν την αφορμή για την παράταση του μηχανισμού αυτού στην τρίτη του φάση. Η δημιουργία του νέου τραπεζικού πόλου που θα προέλθει μέσω της συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας, ήταν η επιτακτική ανάγκη πίσω από την πρόταση της κυβέρνησης στην DG Com για το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα των εγγυήσεων.
Το πράσινο φως δόθηκε από τη ΕΕ, με πλαφόν τα 2 δισ. ευρώ, ένα ύψος «αμφισβητούμενο» από την αγορά αναφορικά με τη… δυναμική των τιτλοποιήσεων που μπορεί να σηκώσει, καθώς το ενδιαφέρον από τις τράπεζες είναι έντονο, παρά το ότι έχει ανέβει ο πήχης του ελάχιστου rating που θα πρέπει να φέρουν οι τίτλοι (εν προκειμένω τα senior ομόλογα) για να μπουν υπό καθεστώς εγγυήσεων.
Η κατάταξη της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και η αντίστοιχη σταδιακή αξιολόγηση των τραπεζών σε επίπεδο investment grade απαιτούν από τους νέους τίτλους να πληρούν υψηλότερα ratings (π.χ. Ba1, BB+), για να είναι «συμβατά» με τα επίπεδα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και να αντανακλούν θετικές προοπτικές εισπραξιμότητας. Υπενθυμίζεται ότι τα senior ομόλογα, αυτά για τα οποία εγγυάται το Δημόσιο, διακρατούνται στα βιβλία των τραπεζών.
Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αυτήν τη στιγμή είναι η υποβολή επίσημου αιτήματος εκ μέρους της Attica Bank και της Παγκρήτιας, προκειμένου να εντάξουν στο καθεστώς κρατικών εγγυήσεων νέες τιτλοποιήσεις και να εξυγιάνουν σε μεγάλο βαθμό τους ισολογισμούς τους ενόψει της δρομολογούμενης συγχώνευσης. Τόσο ο Επόπτης, η Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και οι διοικήσεις των δύο υπό ενοποίηση τραπεζών επιδιώκουν ο νέος όμιλος να μην έχει NPE πάνω από 3%.
Το «μυστικό» εδώ ακούει στο όνομα… DBRS, του οίκου που έχει αναλάβει την αξιολόγηση των νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν, μετά το κόστος της τιτλοποίησης και που θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank το φθινόπωρο.
Ενόψει της επίσημης αξιολόγησης DBRS για Αttica Bank
Πληροφορίες του powergame.gr αναφέρουν ότι το επίσημο πόρισμα του οίκου, θα έχει σταλεί μέχρι τέλος Ιουνίου, αν και από τις αρχές του μήνα, οι «κεραίες» της αγοράς είναι τεντωμένες περιμένοντας από μέρα σε μέρα την αξιολόγηση- κλειδί.
Την ίδια στιγμή, τα επιτελεία των δύο τραπεζών δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην περίμετρο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που θα ενταχθούν στο σχήμα των κρατικών εγγυήσεων. Επειδή είναι μάλλον αδύνατον να «χωρέσουν» τα 2,5 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια της Attica και τα 2 δισ. ευρώ της Παγκρήτιας, θα επιλεγεί μια πολύ μικρότερη περίμετρος -άλλωστε το έργο δυσκολεύει παραπάνω με τις υψηλές αξιολογήσεις που απαιτούνται λόγω επενδυτικής βαθμίδας.
Δυναμική η παρουσία των συστημικών τραπεζών. Με νέα αιτήματα
Και όσο από μέρα σε μέρα αναμένεται ο χρησμός της DBRS, ο Ηρακλής δέχεται τα αιτήματα των συστημικών τραπεζών που ενώ είχαν προλάβει να υποβάλλουν αίτημα στο πρόγραμμα ΙΙ, αυτό δεν κατέστη εφικτό για… τεχνικούς λόγους (έληξε το πρόγραμμα). Πρόκειται για το Frontier II (1 δισ. ευρώ) της Εθνικής Τράπεζας, το Sunrise III (500 εκατ ευρώ) της Πειραιώς και το κοινοπρακτικό Solar (1,2 δισ. ευρώ) που αφορά και τους 4 μεγάλους της αγοράς.
Φυσικά ο νέος Ηρακλής μπορεί να δεχθεί και αιτήματα νέων τιτλοποιήσεων, όπως ήδη έγινε με το Frontier III της Εθνικής (600 εκατ. ευρώ) ή άλλα αντίστοιχα άλλων τραπεζών. Το ερώτημα είναι τι θα πρωτοκαλύψουν οι εγγυήσεις των 2 δισ. ευρώ, οι οποίες βέβαια αφορούν μόνο το senior tranche των ομολόγων (όχι τα mezzanine ή τα junior) όταν υπάρχει τόσο ένθερμο ενδιαφέρον.
Μέχρι στιγμή πάντως, δεν υπάρχει καμία κινητικότητα προς μια αλλαγή του σημερινού status. H επίσημη γραμμή παραμένει στην έγκριση της DG Com για τα 2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, κανένα διαφορετικό «σενάριο» δεν έχει υποβληθεί και καμία συζήτηση σε επίπεδο θεσμών, δεν είναι κοντά σε άλλη συμφωνία.
Διαβάστε επίσης:
Υπερταμείο: Οι 7 αλλαγές που περιορίζουν τον έλεγχο των δανειστών
ΣΕΒ: Πρόεδρος με επίσημη αντιπολίτευση ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Γιαννόπουλος: Μεγάλα τα περιθώρια ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας