THEPOWERGAME
Με ρυθμό που υπερβαίνει το 5% σε ένα συντηρητικό σενάριο, αναμένεται να αυξηθεί ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης φέτος. Ο σχεδιασμός των τραπεζών για ενίσχυση του μεριδίου χορηγήσεων δεν φαίνεται να φρενάρει, αντιθέτως, η παρουσία υψηλής ρευστότητας αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση σε νέες εκταμιεύσεις, συμπαρασύροντας την πιστωτική επέκταση σε έναν μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Τα ενήμερα δάνεια στο σύνολο της αγοράς προσεγγίζουν τα 136 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2023 ήταν 135 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια αύξηση κατά 6 δισ. ευρώ (4,66%) παρά το ανοδικό επιτοκιακό περιβάλλον, σε σχέση με τα 128,9 δισ. ευρώ του 2022.
Ούτως ή άλλως, το πρόσημο της πιστωτικής επέκτασης θα είναι θετικό, ανταποκρινόμενο σε μια ζήτηση, που κυρίως διατηρεί υψηλή, η επιχειρηματική πίστη. Αυτό που βλέπουν οι τραπεζίτες είναι ότι δεν υπάρχει κορεσμός, τουλάχιστον σε ιδιώτες δανειολήπτες, οι οποίοι ανοίγονται περαιτέρω στην καταναλωτική πίστη, με νέα προσωπικά δάνεια, για συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. αυτοκίνητο, οικιακός εξοπλισμός) αλλά και εν γένει ικανοποίηση καταναλωτικών αναγκών.
Την ίδια στιγμή, τα στεγαστικά θα αποτελέσουν μια πρόκληση με αφορμή το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που αυτή τη φορά θα καλύψει και την πλέον παραγωγική ηλικία των 40-50 ετών , με τραπεζικούς παράγοντες να ευελπιστούν και σε μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά της στεγαστικής πίστης μέσα από δικά τους στοχευμένα προϊόντα.
Η επερχόμενη μείωση των επιτοκίων που επισήμως ξεκίνησε κατά ένα μικρής κλίμακας ποσοστό (μόλις 0,25%) αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον μια αλλαγή διάθεσης σε σκέψεις που θα οδηγούσαν τα νοικοκυριά στο να «ξαναζεστάνουν» προηγούμενες αποφάσεις για αγορά κατοικίας, τόσο λόγω ουσιαστικής μείωσης κόστους το επόμενο διάστημα (κάτι που θα φανεί στα επόμενα τρίμηνα), όσο και λόγω βελτίωσης της ψυχολογίας.
Το στίγμα του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης περιέγραψε πρόσφατα ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας προφανώς εξ ονόματος του συγκεκριμένου Ομίλου. «Βλέπουμε» είπε προ ημερών «μια αύξηση κατά 5-6% το χρόνο στα υπόλοιπα των ενήμερων χαρτοφυλακίων μας».
Αντίστοιχους στόχους σε διαφορετική κλίμακα, αλλά στην ίδια κατεύθυνση, έχουν και οι άλλες τράπεζες, που βλέπουν έως και αναθέρμανση της ζήτησης το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να κινηθεί ανοδικά η καθαρή πιστωτική επέκταση σε επιχειρήσεις, αλλά και σε επιμέρους αγορές του retail. Αναφορικά με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, βασικός πυλώνας στήριξης της χρηματοδότησης στο corporate, όσο προχωρούν οι επενδύσεις τόσο θα απελευθερώνονται μεγαλύτερες πιστώσεις στην οικονομία.
Η υλοποίηση ενός έργου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκλειδώσει μια πίστωση και αυτός είναι και ένας παράγοντας που εμφανίζεται μια καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων, όπως συχνά παρατηρείται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν συμβασιοποιηθεί αιτήματα αξίας 5 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 17 δισ. ευρώ που αναμένουν στη σειρά μέχρι να γίνουν συμβάσεις και αυτά τα νούμερα είναι μόνο για το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ (όχι των επιδοτήσεων).
Σε γενικές γραμμές, οι τραπεζίτες είναι αισιόδοξοι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των ενήμερων χαρτοφυλακίων τους, θα δικαιώσουν τις σημερινές προβλέψεις. Ήδη, υπάρχουν στοιχειώδεις ενδείξεις που συνηγορούν σε αυτό, πέραν των αποτελεσμάτων τριμήνου, που θα γίνουν αντιληπτές με τη δημοσίευση της εικόνας και του β’ τριμήνου. Άλλωστε, δεν είναι μόνο ο παράγοντας επιτόκια που περιμένει η αγορά να αναθαρρεύει τους δανειολήπτες, είναι και ο παράγοντας περιθώριο κέρδους, τα λεγόμενα spreads, τα οποία έχουν πραγματικά περιοριστεί σημαντικά, τουλάχιστον στους επιχειρηματίες πελάτες, οι οποίοι δανείζονται με βάση το euribor (άρα με κυμαινόμενο επιτόκιο) πλέον περιθωρίου.
Υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος που στηρίζει την αισιοδοξία για υψηλότερους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης. Είναι η σταθεροποίηση και ο έλεγχος που αναμένεται να επηρεάσει την ισχυρή τάση που εκδηλώθηκε πέρυσι και στις αρχές του έτους, για μαζικές αποπληρωμές, πολλές εκ των οποίων ήταν πρόωρες. Το στοιχείο αυτό, μειώνει αισθητά την καθαρή πιστωτική επέκταση, η οποία ενώ κινείται ανοδικά, «κατατροπώνεται» από τις σωρευμένες αποπληρωμές.
Σε κάθε περίπτωση, η αυξημένη ρευστότητα είναι πλεονάζουσα στο σύστημα και αυτό είναι εμφανές στον σχετικό δείκτη LCR, αλλά και στον ιστορικά χαμηλό λόγο δανείων προς καταθέσεις, που αφήνει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης.
Διαβάστε επίσης:
Υπερταμείο: Οι 7 αλλαγές που περιορίζουν τον έλεγχο των δανειστών
ΣΕΒ: Πρόεδρος με επίσημη αντιπολίτευση ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Γιαννόπουλος: Μεγάλα τα περιθώρια ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας