THEPOWERGAME
Καταγγελμένα είναι τα περισσότερα από τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες που διαχειρίζονται οι τράπεζες, οι οποίες, όσο κι αν έχουν πετύχει τη μείωση του NPE σε μονοψήφιο ποσοστό, έχουν ακόμη μια διαδρομή να διανύσουν για να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Βαριά-βαριά το σύνολο των «κόκκινων» δανείων στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες είναι περίπου 5 δισ. ευρώ (άλλα 4-5 δισ. ευρώ έχουν οι υπόλοιπες, μη συστημικές). Ελάχιστο, βέβαια, ποσό συγκριτικά με τα 70 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια που έχουν πλέον περάσει στον έλεγχο των servicres και καταδεικνύει το τεράστιο έργο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (τέλος πρώτου τριμήνου 2024), εξακολουθούν να «φωλιάζουν» στις τράπεζες περίπου 3,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα δάνεια, τα οποία δεν έχουν εξυπηρετηθεί για πάνω από ένα τρίμηνο (90 ημέρες). Εξ αυτών, μια μεγάλη πλειονότητα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό κατά μέσο όρο της τάξεως του 48%, αφορά δάνεια που έχουν καταγγελθεί (εφόσον δεν εξυπηρετήθηκαν για διάστημα μεγαλύτερο του τριμήνου), ανοίγοντας τον δρόμο σε κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.λπ. Τα δάνεια αυτά, που είναι σε καθεστώς οριακής καθυστέρησης, μπορούν ανά πάσα στιγμή να «γυρίσουν» σε ρυθμίσεις, μέσα από διμερή συμφωνία με την τράπεζα, αν ο οφειλέτης δεχθεί να μπει σε καθεστώς ρύθμισης. Διαφορετικά, η τράπεζα απαιτεί το σύνολο του ποσού του δανείου και προχωρεί σε ένδικα μέσα.
Με βάση τα στοιχεία 31/3/2024, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν από κοινού καταγγείλει συμβάσεις συνολικού ύψους 1,686 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων πάνω από 90 ημέρες. Στον αντίποδα, έχουν διμερώς ρυθμίσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους μόλις 618 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό κατά μέσο όρο… 19%. Διευκρινίζεται, βέβαια, ότι τα νούμερα αυτά αφορούν τα δανειακά χαρτοφυλάκια που διατηρούν οι ίδιες οι τράπεζες και όχι οι εταιρείες διαχείρισης.
Αντίστοιχα, οι τελευταίες προχώρησαν σε νέες διμερείς ρυθμίσεις 358 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, για υποθέσεις 5.500 οφειλετών. Συνολικά οι servicers διαχειρίζονται μια πίτα μη εξυπηρετούμενου χρέους ύψους 70 δισ. ευρώ, με την πλειονότητα των φακέλων να αφορά τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (Cepal, doValue, Intrum, Qquant). Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα ρυθμισμένα δάνεια αφορούν στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.
Τα «κόκκινα» δάνεια που βρίσκονται ακόμη στα βιβλία των τραπεζών
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όσον αφορά τις ρυθμίσεις και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, προκύπτει η εξής εικόνα ανά τράπεζα:
- Eurobank: από σύνολο «κόκκινων» δανείων σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες 833 εκατ. ευρώ, τα 524 εκατ. ευρώ είναι καταγγελμένα (ποσοστό 41%) ενώ έχουν ρυθμιστεί 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 23% της πίτας.
- Πειραιώς: από σύνολο «κόκκινων» δανείων σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ύψους 1,189 δισ. ευρώ, είναι καταγγελμένο το 50%, δηλαδή δάνεια ύψους 597 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχουν ρυθμιστεί 189 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 16% του συνόλου.
- Εθνική: από σύνολο «κόκκινων» δανείων σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, που είναι 856 εκατ. ευρώ, τα 524 εκατ. ευρώ είναι καταγγελμένα (ποσοστό 41%), ενώ έχουν ρυθμιστεί 101 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 19% της συνολικής πίτας.
- Αlpha Bank: από σύνολο «κόκκινων» δανείων σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ύψους 1,1 δισ. ευρώ, τα 524 εκατ. ευρώ είναι καταγγελμένα (ποσοστό 41%). Παράλληλα, έχουν ρυθμιστεί 208 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 19% του συνόλου.
Διαβάστε επίσης:
Η δουλειά απ’ το σπίτι κοστίζει δισεκατομμύρια σε online shopping
Ο Μπιλ Γκέιτς κινεί ακόμα τα νήματα στη Microsoft
Πότε αναμένεται η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης