THEPOWERGAME
Μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένεται να είναι έτοιμη η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα αφορά στην εφαρμογή του νόμου 4465/2017. Πρόκειται για το νόμο Χαρδούβελη και συγκεκριμένα τις διατάξεις περί αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών (Deferred Tax Credits- DTC) . Μέχρι σήμερα και από όταν ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία, δεν έχει υπάρξει καμία διευκρινιστική απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που θα «χτίσει» την σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και η οποία με τη σειρά της, θα καθορίσει όλο το πλαίσιο της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε περιπτώσεις ενεργοποίησης της διάταξης του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας και εμφάνισης ζημιών. Θα διευκρινίζει μία σειρά από τεχνικά θέματα, τις προθεσμίες, τα χρονικά περιθώρια, όλα τα διαδικαστικά βήματα που θα αφορούν στην έκδοση νέων μετοχών υπέρ του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ν4465/2017 αν κάποια τράπεζα εμφανίσει ζημιές σε μια οικονομική χρήση, τότε αυτομάτως είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε έκδοση νέων μετοχών υπέρ του ελληνικού δημοσίου, αξίας ίσης με το φόρο που λόγω ζημιών στη συγκεκριμένη χρήση δεν θα μπορέσει να αντιλογήσει.
Η τράπεζα που θα εμφανίσει έστω και ένα ευρώ ζημιές, σε επίπεδο μητρικής, θα πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσει σε ισόποση έκδοση νέων μετοχών, κάτι που βέβαια αναπόφευκτα, οδηγεί σε dilution των τίτλων ιδιωτών μετόχων. Γι ‘ αυτό και οι περισσότερες τράπεζες ακολούθησαν την λογική του hive down, της απόσχισης των τραπεζικών δραστηριοτήτων από τη μητρική, ώστε το κόστος των τιτλοποιήσεων να μην «απειλήσει» τις ίδιες από μια πιθανή κρατικοποίηση.
‘Όλο το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης προέκυψε το 2012, σαν αντιστάθμισμα στις απώλειες κεφαλαίων από το κούρεμα των ομολόγων (το αλησμόνητο PSI). Δόθηκε τότε η ευκαιρία στις τράπεζες να περιλαμβάνουν στα εποπτικά τους κεφάλαια τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits), εξισώνοντας επί τηςπράξηχαρδουβ ουσίας την αναβαλλόμενη φορολογία με τα κέρδη, ώστε να μην αντιμετωπίσουν και επιπλέον πρόβλημα κεφαλαίων.
Με τη μόνη προϋπόθεση, να μην εμφανίσουν ζημιές.
Αν αυτό συμβεί, τότε ενεργοποιείται η διάταξη περί έκδοσης μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Κάτι που απαιτεί την υπό έκδοση Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να καθοριστεί το τεχνικό και διαδικαστικό πλαίσιο.