THEPOWERGAME
Το ποσό των 6,33 δισ. ευρώ έφτασαν οι αρχικές οφειλές που ρυθμίστηκαν με τον εξωδικαστικό μηχανισμό μέχρι τα τέλη Μαΐου. Συγκεκριμένα πρόκειται για συνολικά 17.893 επιτυχείς ρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί συνολικά στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ενώ, ειδικότερα τον Μάιο οι επιτυχείς ρυθμίσεις ανήλθαν σε 1.153 που αντιστοιχούν σε οφειλές 420 εκατ. ευρώ.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον πραγματοποιούνται ρυθμίσεις και για τους ευάλωτους οφειλέτες με βάση τον πρόσφατο νόμο που προβλέπει την υποχρεωτική αποδοχή της πρότασης ρύθμισης του εξωδικαστικού από τους πιστωτές. Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες 374 ρυθμίσεις αυτής της κατηγορίας.
Hδη από τις αρχές της εβδομάδας, η στήλη Game Over του powergame.gr, είχε κάνει αναφορά στον υπερδιπλασιασμό των αιτήσεων, μπροστά στη δημοσίευση των στοιχείων, σημειώνοντας ότι «ο Μηχανισμός επιτέλους άρχισε να προσελκύει όλο και περισσότερους δανειολήπτες, που ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: 25.190 ήταν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα το πρώτο τετράμηνο, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν λιγότερες από τις μισές (μόλις 13.830).
Πηγές της αγοράς διαπιστώνουν ότι η τάση υπερδιπλασιασμού στην υποβολή αιτήσεων δεν είναι ανεξάρτητη των νέων όρων του θεσμικού πλαισίου, όσον αφορά το επιτόκιο, αλλά και το ποσοστό εγκρισιμότητας, που πλέον στοχεύει στο 80%. Μόνο ο Απρίλιος είχε ρεκόρ αιτήσεων 6.390, διπλάσιες από τον μέσο όρο των μηνών του 2023».
Στις εκθέσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις διμερείς ρυθμίσεις δημοσιεύονται αναλυτικά τα ποσοστά εγκρισιμότητας των χρηματοπιστωτικών φορέων (τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης) καθώς και τα στοιχεία μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που καταγράφουν οι τράπεζες είναι καταγγελμένο και περίπου 20% βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης.
Τέλος, παρουσιάζονται αναλυτικά ρυθμίσεις που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων. Οι 4 εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες κατέχουν σχεδόν το 90% της αγοράς, πραγματοποίησαν συνολικά τον Απρίλιο του 2024 απευθείας διμερείς ρυθμίσεις για σχεδόν 5.500 οφειλέτες, με συνολικό ύψος οφειλών 358 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τις συνολικές οφειλές, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βρίσκονται σε Αττική (33,43%) και και Κεντρική Μακεδονία (13,75%). Αντίστοιχα, πολύ χαμηλά στη σχετική λίστα βρίσκονται η Δυτική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο με ποσοστό 1,85% επί των συνολικών οφειλών.
Δείτε ΕΔΩ την έκθεση προόδου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Μάιο
Διαβάστε επίσης:
Ο MSCI απέρριψε ομόλογα της ΕΕ: Στο 3,15% αυξήθηκε το 10ετές
G7: Συνάντηση με πλούσια ατζέντα και τα φώτα στη Μελόνι
Η πρώτη συμφωνία για δέσμευση CO2 στον Πρίνο